OPGELET
   “Vind je lief(de)!” is het nieuw coachingstraject van altero, jouw persoonlijke begeleiding in de zoektocht naar een liefdevolle relatie. Meer info via de rubriek "groeien”.
Ben jij emotioneel afhankelijk? Hoe beïnvloedt dat jou en je relatie?

Ben jij emotioneel afhankelijk? Hoe beïnvloedt dat jou en je relatie?

Ben jij emotioneel afhankelijk? Hoe beïnvloedt dat jou en je relatie

Heb jij een onblusbare drang naar genegenheid en goedkeuring van je partner? Probeer je hem of haar steeds te plezieren, omdat je bang bent er alleen voor komen te staan? Dan zou het wel eens kunnen dat je emotioneel afhankelijk bent. Dat is geen gezonde voedingsbodem voor een relatie. Relatiecoach Veronique Van de Steen licht toe wat emotionele afhankelijk betekent.

Wat is emotionele afhankelijkheid?

Als je emotioneel afhankelijk bent, heb je een overdreven behoefte aan genegenheid, aandacht en goedkeuring van anderen. Je hebt een irrationele angst voor eenzaamheid en verlatenheid, en daardoor gedraag je je onderdanig in je relaties. Je gevoelens voor je partner schommelen tussen bijzonder plezier en extreem lijden.

Sommige mensen willen koste wat het kost een partner. Alles is beter dan alleen te zijn.

Herkenbaar?

Verlatingsangst

Een ongezonde emotionele afhankelijkheid hangt samen met verlatingsangst, en komt onder andere voort uit een gebrek aan eigenliefde. Het verlangen om van iemand te houden en zelf bemind te worden, is enorm groot en belangrijk. Het is een gemis dat bevredigd moet worden.

We krijgen regelmatig mensen over de vloer die onmogelijk alleen kunnen zijn en koste wat het kost een partner willen hebben. Ook al past die persoon niet bij hen, ze vinden dat alles beter is dan alleen te zijn.

Het gevolg is dat ze een onderdanige positie innemen in de relatie, zodat ze die partner toch maar niet kwijtraken. Ze vinden het moeilijk om ‘nee’ te zeggen, en houden geen rekening met hun eigen behoeften.

Gezonde relatie Ongezonde relatie
Ik kan mijn eigen gedachten hebben los van die van jou. Ik moet akkoord gaan met jouw gedachten en jij met de mijne.
We respecteren elkaars dromen, doelen en verwachtingen in het leven. We moeten geen verschillende dromen of persoonlijke goals hebben. Dat zou onze relatie in gevaar kunnen brengen.
We voelen dat er voldoende vrijheid is om onze gevoelens uit te drukken naar elkaar over wie we zijn, hoe we ons voelen en wat we willen. We liegen tegen elkaar om de schijn hoog te houden en zeggen dat alles oke is, ook al voelt dat helemaal niet zo aan.

 

Wanneer ben je emotioneel afhankelijk ?

In het begin van een nieuwe relatie is de betovering, passie en wil om samen te smelten groot. Het lijkt wel alsof jullie over ‘alles’ hetzelfde denken. Zolang ieders behoeften en verlangens ingevuld worden, is er geen probleem. Enige vorm van wederzijdse emotionele afhankelijkheid in een relatie is nodig, zolang het een gezonde basis heeft. En daar wringt soms het schoentje.

Nadat die eerste verliefdheid wat gaan liggen is, heeft de relatie ruimte nodig om zich te kunnen ontwikkelen tot een meer realistische en volwassen relatie. Zo kom je tot het besef dat je partner niet volledig voldoet aan al je verwachtingen, omdat er wel degelijk verschillen zijn tussen jullie beiden. Je aanvaardt dat jullie eigenlijk toch niet gelijk zijn, maar dat jullie elkaar kunnen aanvullen.

Als je echter kampt met een ongezonde emotionele afhankelijkheid, kan die op dat moment overgaan in emotioneel lijden. Je gaat bijvoorbeeld alles van je partner accepteren, ook al ben je het niet eens met wat hij of zij doet, en je doet jezelf tegelijkertijd te kort. Je wilt gerustgesteld worden, veilig in je relatie blijven zitten en daarvoor erkend worden.

Voorbeeld: Je vindt het goed als je partner zegt dat je je vrienden of familie niet meer mag zien.

Hoe werkt een evenwichtige relatie dan wel?

In een duurzame relatie ondersteunen en stimuleren de beide partners elkaar, ook al weten ze dat ze niet altijd aan alle verwachtingen en verlangens kunnen voldoen. Het is leren houden van de manier waarop je partner van je houdt, ook als dat niet de manier is die je graag had gezien.

En natuurlijk: je kan pas van iemand anders houden als je ook van jezelf houdt. Het is een groot cliché, maar wel eentje dat als een paal boven water staat.

Durf te spreken over je gedachten en gevoelens, zonder bang te zijn voor de reactie van je partner. Je kan perfect dingen voor elkaar doen, zonder dat je zelf een tegenprestatie verwacht.

 

Het altero team

blog geschreven voor Sennetmagazine

Related posts

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *