OPGELET
  • Contacteer ons voor een online kennismakingsgesprek en we helpen je bij het vinden van een partner die past in jouw liefdevolle bubbel.

Ben jij of je partner hooggevoelig?

Ben jij of je partner hooggevoelig?

Gevoeligheid. Het overkomt je niet, het is een onafscheidelijk deel van wie je bent. Maar wat is het eigenlijk, van waar komt het en hoe ga je om met grote gevoeligheid?

Gevoelig zijn wordt in vele contexten gebruikt: iemand die snel medelijden heeft, iemand die niemand wil kwetsen, iemand die snel bang is, of verdrietig. Gevoelig zijn kan ook betrekking hebben op lichamelijke reacties vb. op medicijnen, geluiden, straling, licht, …

Overgevoeligheid komt steeds vaker aan bod in de praktijk. Mensen klagen over onverklaarbare vermoeidheid, spanning, overspoeld worden enz. Ze kunnen het lawaai en het jachtige tempo van onze samenleving slecht verdragen. Ze hebben last van psychosomatische klachten en slapeloosheid. Continu meedoen met de rest, is een hele opgave. Ze raken precies overspoeld door de overvloed aan indrukken. Zonder het zelf te weten zijn ze vaak ook gevoelig voor de energieën, vooral de negatieve, en pijnen van anderen.

Wat is hooggevoeligheid ?

Iemand die hooggevoelig is, is gevoeliger voor indrukken en prikkels van de buitenwereld dan gemiddeld. Hoog sensitieve mensen hebben een gevoelig zenuwstelsel. Zij nemen subtielere nuances waar in bv. de lichaamstaal en stemmingen van anderen, zijn gevoeliger voor licht, geuren en geluiden, enz…. M.a.w. ze “voelen” beter.

Overprikkeling

Elk moment van de dag worden we overspoeld door allerlei prikkels: geluiden, beelden, geuren, sferen, … maar ook door gedachten en gevoelens. Bijna alle gevoelige mensen hebben last van grote groepen of situaties waarin veel prikkels tegelijk op hen afkomen. Ze vermijden dan ook vaak winkelcentra, grote feesten en popfestivals omdat ze hiervan snel overprikkeld geraken.

Hoe jonger, hoe gevoeliger

Uit onderzoek blijkt dat kinderen steeds vaker te maken hebben met overgevoeligheid en serieuze last ervaren van de drukte die op hen af komt of de negatieve emoties van anderen. Kinderen worden dan gezien als lastig of stout, maar de oorzaak van het fenomeen ligt buiten het kind, dat niet weet hoe het moet omgaan met wat het aanvoelt. Door als kind vaak slecht begrepen te worden hierin, kunnen deze deze mensen opgroeien met een negatief zelfbeeld en/of minderwaardigheidsgevoelens.

“Ik loop leeg als mijn man thuiskomt”

Een vrouw van een 43 vertelde me eens dat ze elke keer doodmoe wordt als haar echtgenoot thuiskomt. Zodra de deur opengaat, heeft ze het gevoel dat al haar energie weg is. Nochtans kijkt ze uit naar momenten met haar man, die haar voldoende complimentjes maakt en lief voor haar is. Haar man werkt erg hard, heeft een erg stresserende baan. Er vindt inderdaad een energieoverdracht plaats zodra beide personen bij elkaar in de buurt komen.

Beïnvloeding

Bij de energie-uitwisseling tussen twee personen zijn er twee facetten: iemand geeft energie en iemand neemt energie. Het kan gaan over positieve of over negatieve energie. Positieve energie krijg je van iemand die opgewekt is, negatieve energie neem je over van iemand die gespannen is, moe, ziek, verdrietig of depressief. Als je zelf voldoende energie hebt, merk je soms niet dat anderen bij jou energie komen weghalen.

Positieve kanten

Maar laten we eens kijken welke de positieve kanten zijn van gevoelige mensen: Ze houden van rust en vrede, ze verlangen ernaar in harmonie met hun medemensen te leven. Ze zijn gevoelig voor schoonheid, met name die van de natuur, ze verwerken vele dingen op een dieper niveau dan een doornsnee persoon, zijn empathisch en hebben een rijke fantasie. Ze worden vaak opgezocht door de omgeving in geval van problemen.

Hoe omgaan met je hooggevoeligheid ?

Enkele tips om jezelf te beschermen en je energiehuishouding in balans te houden:

  1.  Zorg goed voor jezelf !
    We leven vaak op automatische piloot, waardoor we niet meer de tijd nemen om even stil te staan. Toch is het belangrijk om tijd en ruimte te maken om te kijken wat we zelf nodig hebben om ons goed te voelen en te luisteren naar de signalen die je lichaam geeft. Voldoende rust en ontspanning zijn dus in elk geval belangrijk: voldoende nachtrust, wandelen, de natuur opzoeken, meditatie, sport, …
  2. Zorg voor voldoende structuur in je leven.
    Een zekere “voorspelbaarheid” en routine helpt om overprikkeling tegen te gaan. Door regelmaat in je leven te creëren vermijd je een deel onvoorziene situaties wat de stress die dat met zich meebrengt vermindert. Uiteraard word je in het leven ook voortdurend geconfronteerd met nieuwe situaties. Maar indien deze zich voordoen tegen een achtergrond van rust en regelmaat zijn ze makkelijker te hanteren.
  3. Aanvaard je hooggevoeligheid.
    Door te accepteren dat dit een wezenlijk deel is van je karakter kan je er ook rekening mee houden en zorg dragen voor je welzijn.

 

Hooggevoeligheid in een relatie

Volgens onderzoek van Elaine Aron speelt hooggevoeligheid in één op de drie relaties. De verschillen in gevoeligheid kunnen een bron van conflicten zijn in deze relaties. Er kan bijvoorbeeld discussie ontstaan over de invulling van vakanties, of de radio of TV al dan niet mag aanstaan en hoe luid, hoe “druk” de sociale activiteiten in een weekend mogen zijn, hoe laat men naar huis gaat van een feestje, …

Omgaan met verschillen

Het is belangrijk dat je als partners met deze verschillen in gevoeligheid op net dezelfde manier omgaat als met andere verschillen in de relatie. Indien je beide accepteert en respecteert dat je hierin verschilt, kunnen jullie elkaar hierin de ruimte geven die nodig is. Als gevoeligheid door één van de partners als zwakte wordt gezien, is er vaak weinig begrip voor deze verschillen. Als partners elkaar blijven verwijten of elkaar willen veranderen, is dit nefast voor de relatie. Een goed begrip van wat hooggevoeligheid is kan hierbij dan ook helpend zijn.

Conflicten

Leven met verschillen betekent ook dat er regelmatig conflicten ontstaan. Dit is normaal in een gezonde relatie. Hooggevoelige mensen houden niet van conflicten omdat dit voor overprikkeling zorgt. Maar onopgeloste conflicten blijven natuurlijk ook een bron van spanning. Het is dus belangrijk onenigheden toch op een constructieve manier ter sprake te brengen.

Respecteer elkaars grenzen en behoeften

Communicatie is hoe dan ook een belangrijke factor voor een goede relatie. Zeggen wat je voelt, wat je noden en behoeften zijn kan leiden tot wederzijds begrip en het maken van goede afspraken. Geef daarbij aan wat je grenzen zijn en durf ook voldoende tijd te nemen voor jezelf.

Hooggevoeligheid en relaties: het geeft ook voordelen.

Als in een relatie één iemand hooggevoelig is en de ander niet, kunnen jullie elkaar aanvullen. Men kan leren van elkaars sterke kanten en dat is verrijkend voor de relatie. De gevoelige partner kan op een veilige basis, met steun van de partner,  de eigen grenzen wat verleggen en kan op vlak van empathie heel wat te bieden hebben  aan de andere partner. De onderlinge gesprekken en het emotionele leven kent vaak, net o.w.v. de gevoeligheid, een grotere diepgang en intensiteit.

Zin om meer te lezen ?

Elaine Aron schreef het boek “Hoog sensitieve personen” alsook “Hoogsensitieve personen in de liefde” en bereikte hiermee heel wat (h)erkenning bij de lezers.

Een ander leuk boekje werd geschreven door Pieter Langedijk en draagt de titel “Gevoeligheid, hoe ga je er mee om ?”

Related posts

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *