De “beste” beste wensen die we je kunnen wensen

De “beste” beste wensen die we je kunnen wensen

Wat zijn jouw goede voornemens voor het nieuwe jaar ? Waar wil jij (meer) tijd aan spenderen ? Waar wil jij je energie in investeren ?

Als hulp bij het opmaken van je goede voornemenslijstje zou ik toch een hoogst interessante studie willen delen. Deze langstdurende studie ooit uitgevoerd, over gelukkig zijn, is het werk van de universiteit van Harvard. Tijdens dit onderzoek, dat maar liefst 75 jaar in beslag nam, werden zo’n 724 mannen 2-jaarlijks bevraagd over hun levenskwaliteit, gezondheid, sociale activiteiten en werksfeer. En om de vijf jaar werd hun gezondheid gemeten.

De interessante conclusie van dit onderzoek was dat hét geheim tot geluk en gezondheid ligt in onze relaties. Het zijn relaties in brede zin, maar natuurlijk ook de partnerrelaties die ons het meest vreugdevol en gezond houden doorheen de jaren.

Eigenlijk weten we dit allemaal wel maar vergeten dit vaak in ons druk leven en bestaan. Daarom wil ik dit oprecht aan alle singles of koppels toewensen: fijne, warme relaties waarin we ons geliefd en geborgen weten, waarin we kunnen geven en ontvangen en het beste van onszelf in kunnen delen.

Hierbij de 3 opvallende bevindingen uit de studie : What makes a good life ? Lessons from the longest study on happiness…

1) Sociale connecties zijn echt goed voor ons, eenzaamheid is nefast.

De mensen in de studie die een hechtere band met hun vrienden, familie en omgeving hebben leiden een gezonder en gelukkiger leven dan hun minder sociale tegenhangers. Zo leven ze langer, in tegenstelling tot de meer eenzame mensen.

Daarenboven heeft eenzaamheid een slechte invloed om het mentaal functioneren, de nachtrust en het algemene welzijn.

2) Het is niet het aantal vrienden dat je hebt, of het al dan niet in een ‘liefdesrelatie’ zijn, maar wel de kwaliteit van je nauwste relaties die er toe doen.

M.a.w. of je in een liefdesrelatie zit of niet is op zich is niet zo belangrijk. Zo zijn mensen in een relatie met weinig affectie minder gelukkig dan single mensen met kwalitatieve warme en nauwe relaties met familie of vrienden.

Zo bleek ook dat mensen met diepgaande goede sociale relaties op hun 50ste het meest gezond waren op hun 80ste.  Het effect van hun ‘geluk’ was dominanter dan bijvoorbeeld hun hun cholesterol gehalte op hun gezondheid.

3) Stabiele, hechte relaties beschermen niet alleen onze gezondheid maar ook onze hersenen.

Mensen in een veilige en hechte relatie die voelen dat ze op elkaar kunnen rekenen, scoren beduidend beter in testen rond geheugen.

Als je 13’ tijd kan vrijmaken, zou ik je aanraden de volledige uiteenzetting van Robert Waldinger hieronder eens te bekijken, het is de investering zeker waard !
Voorlopig nog niet beschikbaar met Nederlandstalige ondertitels, maar toch interessant….

Nogmaals beste wensen,

Ilse

 

Related posts

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *