gratis kennismaking

terug naar overzicht

2 dec 2021

Een eerste date? Liever niet met deze afknappers!

delen
Een eerste date? Liever niet met deze afknappers!

Een eerste date? Liever niet met deze afknappers!

Op vraag van onze klanten stelden wij enkele tips samen om de eerste ontmoetingen mogelijk vlotter te laten verlopen. Wij hebben de waarheid niet in pacht, maar het is misschien helpend als je een korte leidraad kan raadplegen.

De eerste gouden tip is zoals je zelf wellicht al weet: wees jezelf! Je hoeft je niet anders voor te doen. Toch is het fijn om je van je beste kant te laten zien, omdat je zo ook aan de ander meegeeft dat hij/zij de moeite waard is:

1. Vermijd negativiteit: dat je vorige date is tegengevallen of dat je ex jou bedrogen heeft of dat je als kind nooit liefde hebt gekregen … Zeuren en negativiteit zijn afknapper nummer 1. Vertel in de eerste ontmoetingen de leuke dingen, focus op wat goed zit. Iedereen heeft zijn verhaal en kwetsuren, deze kunnen later aan bod komen.

2. Uit onzekerheid/onwennigheid kan het dat we teveel praten over onszelf en de ander zo uit het oog verliezen. Communiceren is praten, maar vooral luisteren.

3. Opscheppen is ‘not done’. Daar heeft de ander geen boodschap aan. Wat je kan of hebt, zal op termijn wel duidelijk worden. Laat de ander dit ontdekken. Het is fijn om telkens nieuwe elementen van elkaar te leren kennen.

4. Elk woord met ‘ex’ in vermeld is geen fijn gespreksonderwerp voor de ander. De andere zit daar speciaal voor jou. Laat hem/haar over zichzelf vertellen. Sta open om elkaar te leren kennen, ook al heb je na enkele minuten het gevoel dat het niets is. Een goede vriendschap kan ook ontstaan.

5. Probeer niet te familiair te zijn (vb. aanspreken met schatje), maar ook niet te formeel (met u of mevrouw). We zijn gelijken.

6. Een date is geen sollicitatiegesprek. Je hoeft niet binnen het eerste uur alles van de andere te weten komen (kinderwens, willen verhuizen, …). Loop niet vooruit in de tijd. Als een relatie zich ontvouwt, zullen jullie samen antwoorden vinden om de meest ingewikkelde situaties te trotseren.

7. Begin niet in de eerste ontmoetingen over seks of probeer hiervan geen doelstelling te maken. Laat alles natuurlijk verlopen. De eerste doelstelling is elkaar ruimte te geven om naar elkaar toe te groeien.

8. Ga niet doordrammen over onderwerpen die voor jou misschien belangrijk zijn maar die er bij een eerste afspraak niet toe doen. Rem jezelf af in extreme principes of politieke overtuigingen. Als we ons daarin opjagen, dan staat het misschien wel een fijne kennismaking met de man/vrouw van je leven in de weg.

9. Oogcontact maken is een teken van betrokkenheid, op die manier toon je interesse en sta je ook toe iemand nabij te komen.

10. Laat je smartphone in je zak of in je tas. Niet is zo storend als constant je gsm checken, terwijl er daar iemand speciaal voor jou is. Interesse tonen is een gouden raad.

11. Soms gaan we uit zenuwachtigheid een glaasje teveel drinken. Hou je hoofd erbij en zorg ervoor dat je niet teveel drinkt. Je hoeft niet volledig in controle te zijn, maar beperk je drankgebruik.

12. Humor is een fantastisch communicatiekanaal. Gebruik het! Dat stelt jezelf en de ander gerust, het is voor beiden immers een spannend moment.

13. Gierig zijn is bij een eerste date ook een afknapper. Het hoeft niet zo te zijn dat de man steeds moet betalen, je kan gerust de rekening delen, maar hou het simpel: zit niet te rekenen en te tellen wat wel/niet voor jouw rekening is. Laat dit vlot en spontaan verlopen.

14. Verzorg je voorkomen: een positieve eerste indruk is belangrijk. Zorg dus dat je er goed uitziet op je date. Verzorg je kledij en je kapsel en ga met een positieve instelling je date tegemoet.

Mocht je merken dat je toch moeite blijkt te hebben om contact te maken, dates vermijdt of je juist heel erg aanklampt bij een eerste contact, kan begeleiding of coaching je daarvan bevrijden, zodat je in alle rust een date tegemoet kan gaan. Naast matchmaking is coaching ook een traject dat Altēro aanbied.

Veel succes!

Het Altēro Team