gratis kennismaking

terug naar overzicht

8 feb 2022

Hoe telkens weer vertrouwen hebben dat het deze keer ‘de ware’ zal zijn

delen
Hoe telkens weer vertrouwen hebben dat het deze keer ‘de ware’ zal zijn

Liefde komt met vallen en opstaan. Een partner vinden waar je je goed bij kan voelen en goed bij kan blijven voelen is voor velen vandaag een uitdaging. Soms wordt het na verloop van tijd een opgave. Van buitenaf lijkt daten immers niets dan ‘fun’. Etentjes, cinema-tripjes, een mooie wandeling, … een bijna “te goed om waar te zijn”.

Durven hopen

Maar daten is veel meer dan dat. Telkens weer geloven dat deze date wel eens iets meer zou kunnen worden. Telkens weer geloven dat deze date het begin kan zijn van iets moois, iets echt, iets voor altijd. En ‘durven hopen’ is telkens het risico lopen dat je hoop vervliegt. En steeds weer, na iedere teleurstelling in een potentiële partner, is de hoop niet opgeven een uitdaging. Het is opnieuw een investering in tijd en emotionele beschikbaarheid.

Beeld over de toekomst

Waar blijf je als single de kracht halen om toch weer je open te stellen voor de volgende persoon? Je volgende date zonder vooroordelen, maar met je mooiste glimlach aan te vatten? “Hey, leuk dat je er bent! Wat heb je een leuke plek uitgekozen om af te spreken. …” Optimisme en positiviteit werken immers beter dan meteen heel je “relationele rugzak” op tafel te gooien. En wanneer je halverwege de date naar het toilet gaat, denkend ‘Dit zou wel eens echt iets kunnen worden’, of meer zelfs ‘Hier zie ik mezelf wel een toekomst, een huisje en kinderen mee’ kan je geluk soms niet op. Daarom doet het vaak zo een pijn iedere keer je op het einde van een date noodgedwongen afscheid neemt van het beeld dat je al vormde over de toekomst.

'Je bereikt het punt dat de melding op Tinder ‘match’ je eerder doet zuchten dan doet glimlachen. Wanneer je beste vriend zegt dat die nog iemand leuk kent die ook single is, wil je soms gillend weglopen. '

Maar is het wel echt een optie om te kiezen het bijltje erbij neer te leggen? Mag je vandaag beslissen het vruchteloos zoeken naar een partner te staken en gewoon alleen te zijn of zelfs alleen te blijven? De maatschappij is immers gericht op ‘met twee’ zijn. Op hotel boek je alleen de ‘tweepersoonskamer’, in het pretpark zijn de zitjes in de attracties steeds voor duo’s en de sushi-boot op restaurant is geen optie. Die is voor 2 personen.

Daten als leerproces

Blijven zoeken, je doet het best niet voor de anderen maar voor jezelf. Blijven zoeken is een proces dat je doet groeien als persoon, waarin je jezelf beter leert kennen en leert begrijpen wat voor partner jij nodig hebt en waarom.

Blijven zoeken, ook wanneer een date niet kwam opdagen of het afgezegd werd met een berichtje, geeft je meer zicht op je eigen kwaliteiten als potentiële partner en als persoon. Jij bent betrouwbaar, jij bent een doorzetter, jij bent zoveel meer.

Geniet van je date!

Geniet van het lekkere eten op een date, lach, ween of schrik tijdens de film, adem diep in en uit tijdens die wandeling en hoor de vogels fluiten. Laat je toekomstbeeld los en geniet van het proces. Geniet van de mensen die je leert kennen en de verrijking die het je kan geven.

Ga niet op zoek naar de perfecte partner maar naar een metgezel in het hier en nu. Zo vind je niet enkel een partner maar ook een gelukkigere versie van jezelf.

Ann Eben, Klinisch Seksuoloog, Psychotherapeut Altēro.