Deze website gebruikt cookies ifv de functionaliteit van de website.

terug naar overzicht

20 jun 2020

Interview Het Laatste Nieuws: In coronatijd 30% meer klanten voor relatiebureaus

delen
Interview Het Laatste Nieuws: In coronatijd 30% meer klanten voor relatiebureaus

Singles bleven absoluut niet bij de pakken neerzitten in tijden van corona. Uit cijfers van het Mobile DNA-onderzoek van Imec-mict, de onderzoeksgroep van de UGent die het digitale gedrag van de Vlaming bestudeert, bleek onlangs dat het dagelijks gebruik van datingsapps met 2 procent gestegen was tijdens de lockdown en dat Tindergebruikers tot 180 appsessies per maand hadden. Tinder zelf liet eind maart al weten dat het een record van 3 miljard swipes had geregistreerd.

Verbazingwekkend vindt Veronique Van de Steen van het relatiebureau Altero deze cijfers niet. “Dat door corona de nood aan een ernstig contact groter is geworden, stelden we ook bij ons relatiebureau vast”, zegt Van de Steen. “De eerste zes weken van de coronacrisis was er bij ons weinig vraag naar nieuwe relaties, maar daarna kregen we tot 30 procent meer aanvragen van nieuwe klanten. Door de lockdown zijn veel singles met eenzaamheid geconfronteerd geworden. Iets dat er misschien voordien ook wel al was, maar dat onderdrukt kon worden door hun sociale contacten, hobby’s en/of werk. Mensen zetten pas de stap naar een relatiebureau als ze het echt moeilijk hebben, als ze echt iets missen in hun leven. Het viel ook op dat nieuwe klanten uitdrukkelijk aangaven dat ze een serieuze relatie willen. Doorgaans hebben onze klanten al eens gesnuffeld op online datingssites, maar door corona beseffen ze het belang van diepgang om een duurzame relatie te kunnen opbouwen.

Zo'n 15% van de bevolking gaat als single door het leven. Toch staan de meeste vrijgezellen open voor een relatie. In volle coronatijd gingen het aantal bezoekers van datingsapps fors de hoogte in. En ook relatiebureaus kregen meer klanten. Christine (55) en Paul (60) vertellen openhartig waarom social distancing voor hun dates geen spelbreker was.

Eenzaamheid was voor zowel voor Christine (55) als Paul (60) de reden waarom ze op zoek gingen naar een nieuwe partner. “Sinds twee jaar ben ik single, na een huwelijk van 17 jaar en een latrelatie van 9 jaar”, vertelt Christine. “Ondertussen zijn mijn drie dochters ook het huis uit, is mijn vader overleden en mijn moeder verhuisd naar een woonzorgcentrum. De voorbije jaren voelde ik mij heel alleen op de wereld. Natuurlijk heb ik een goed contact met mijn dochters en fijne collega’s om regelmatig een babbeltje mee te slaan, maar dat kan het gemis van een partner niet compenseren. Daarnaast vond ik het ook moeilijk om nieuwe contacten te leggen: alleen uitgaan of contacten leggen via datingsites zijn niet echt mijn ding. Aan een speeddate heb ik wel eens deelgenomen, maar dat ging veel te snel voor me. Na de laatste man wist ik al niet meer welke mannen ik eerst had gesproken. (lacht) Op aanraden van een goede kennis heb ik me een tijdje geleden ingeschreven bij relatiebureau Altero. Mijn kennis was daar zo positief over, dat ik mijn vooroordelen daarover heb laten vallen. Ik sta open voor een nieuwe relatie, maar die moet wel ernstig zijn. Ik ben in het verleden al te veel bedrogen geweest waardoor ik echt geen zin had in losse flodders en gedoe.”

Ook Paul heeft maar weinig ervaring met daten. “Ik ben al twaalf jaar single, na een huwelijk van 25 jaar”, zegt hij. “Maar nu de kinderen uit huis zijn, heb ik meer behoefte aan gezelligheid en iemand bij me om samen te kunnen genieten van het leven. Ik heb via datingssites geprobeerd om nieuwe contacten te leggen, maar die ontmoetingen vielen tegen. En dat is natuurlijk niet zo fijn als je al een tijdje alleen bent en een partner mist om op terug te vallen als het eens tegenzit in het leven. Uiteindelijk ben ook ik bij Altero terechtgekomen. Veel verwachtingen had ik niet, maar de drang om de liefde te herontdekken was groot waardoor ik het een kans gegeven heb.”

Doosje pralines

Gelukkig voor Christine en Paul heeft de matchmaker zich niet laten tegen houden door corona. “De lockdown maakte het er niet makkelijker op”, geeft Christine toe. “In die periode zag ik mijn kinderen maar weinig en was het niet mogelijk om bijvoorbeeld eens gezellig te gaan shoppen. Fijn was wel dat ik meer contact had met mijn buren. Maar de eenzaamheid die bleef natuurlijk wel. Ik was dan ook verrast dat het relatiebureau een match voor me gevonden had, midden in de coronacrisis. In normale omstandigheden spreek je dan eens af om een koffietje te gaan drinken om zo een eerste indruk van elkaar te krijgen, maar dat kon nu niet. Tenminste, daar ging ik van uit. Ik vind dat een man het initiatief moet nemen om mij ‘te veroveren’ en zet zelf niet de eerste stap. Plots kreeg ik een telefoontje van Paul met de vraag of ik een wandeling met hem wilde maken in het domein Puyenbroeck in Wachtebeke. Ik was aangenaam verrast door dit voorstel en heb meteen ‘ja’ gezegd. Twee uur lang hebben we op onze eerste date gewandeld en gepraat onder een stralende zon. Op het einde van onze wandeling haalde Paul een zakje pralines boven om samen te delen. Ik vond dat super attent van hem.” “Toen het relatiebureau me liet weten een match gevonden te hebben voor mij wou ik corona niet de spelbreker laten zijn”, vult Paul aan. “We konden dus niet anders dan rekening houden met de maatregelen, maar ondertussen vind ik het misschien net wel goed dat we in coronatijden zijn beginnen te daten. Onze ontmoetingen waren beperkt, maar daardoor konden we elkaar op een rustige manier verkennen en leren kennen.”

Niet te snel

Christine is het daar helemaal mee eens. “Voor mij moet daten niet snel gaan”, klinkt het. “Als het te snel gaat, krijg ik stress. Door op onze eerste dates telkens een wandeling te maken, konden we ongestoord praten. Ook voor Paul was dit ideaal, want hij is niet echt een beller. Berichtjes naar elkaar sturen doen we makkelijk en veel, maar lange telefoongesprekken minder. In het begin had ik het daar wat moeilijk mee, maar ondertussen vind ik het wel werken. Uiteindelijk kennen we elkaar nog maar amper twee maanden en een relatie moet de kans krijgen om te groeien. Allez, naar mijn mening toch.” “Ook ik vind het tempo waarin we elkaar leren kennen best wel oké”, vult Paul aan. “Zowel Christine als ik vinden betrouwbaarheid, respect en eerlijkheid belangrijk in een relatie. Die dingen vind je niet op één dag, zoiets heeft tijd nodig. Fijn vind ik ook dat ik nu iemand heb waar ik op het einde van de dag in mijn zetel berichtjes kan sturen over alledaagse dingen. Al helpen die berichtjes over ‘onnozelheden’ ook om elkaar beter te leren kennen en om wat te fantaseren over hoe een gezamenlijke toekomst er zou kunnen uitzien. Dankzij corona kan dit ook allemaal: de tijd nemen om te vertragen en stil te staan bij de gewone dingen van het leven.”

Nog geen vlinders

Over liefde spreken Christine en Paul nog niet. “Ik heb veel respect voor Paul, maar vlinders in de buik voel ik nog niet”, verklaart Christine. “Momenteel daten we weer wat minder omdat we beide net een operatie achter de rug hebben. Even heb ik hierover gepanikeerd, maar nu is het weer iets dat ons net verbind. Samen gaan wandelen of bij elkaar op de koffie gaan, kan de volgende weken dus niet.”

“Dankzij de coronacrisis weten we wel wat dat met een mens doet als er minder fysiek contact is”, grapt Paul. “Op dit moment ben ik heel positief over onze contacten en voel ik mij hierdoor ook een gelukkiger mens. Ik heb zelfs mijn kinderen al een foto laten zien van Christine. Ze steunen mij en zijn natuurlijk ook curieus. Geen idee wanneer ik mijn kinderen zal voorstellen aan Christine, dat zal de toekomst uitwijzen. Iets overhaasten ga ik niet doen.” “Ook ik kijk positief naar de toekomst”, vult Christine aan. “Een mens is niet gemaakt om alleen te leven. Met mijn kinderen praat ik wel over Paul en zijn reacties in onze gesprekken. Ik heb een klankbord nodig, al zorgen mijn kinderen er ook wel voor dat ik de dingen in het juiste perspectief plaats. Onlangs reageerde Paul niet meteen op een WhatsApp-berichtje en dan maak ik me meteen zorgen. Al is dat misschien ook wel een teken dat het goed gaat tussen ons. Ik doe echt mijn best om dit een kans te geven. En wie weet, spreken we in de toekomst dan echt over een relatie en heeft corona voor ons iets moois betekend.”

Kristel Maurien, Het Laatste Nieuws, 20 juni 2020

recente berichten