Deze website gebruikt cookies ifv de functionaliteit van de website.

terug naar overzicht

8 dec 2020

Vrienden en collega’s van Peter De Prins bundelen krachten om zelfmoord uit taboesfeer te halen

delen
Vrienden en collega’s van Peter De Prins bundelen krachten om zelfmoord uit taboesfeer te halen

Het Laatste Nieuws – Bart Mertens – 07/12/2020 – Leuven

Verschillende Vlaamse ondernemers en organisaties – waaronder enkele Leuvense – nemen actie om zelfdoding en zelfmoordpreventie bespreekbaar te maken. Project ‘Be a hearo’ werd voorgesteld tijdens een online eerbetoon aan Peter De Prins, regiogenoot en ondernemer in change management bij LQ. Peter De Prins stapte deze zomer uit het leven.

Het Centrum ter Preventie van Zelfdoding verwelkomt het initiatief dat wordt gedragen door een gezelschap van Vlaamse ondernemers en organisaties. Niet verwonderlijk, want de nood aan het bespreekbaar maken van wat nog steeds een taboe is, blijkt groot. Kirsten Pauwels, directeur van het Centrum ter Preventie van Zelfdoding: “Dagelijks overlijden in Vlaanderen 3 mensen door zelfdoding en 27 mensen ondernemen een poging. Driekwart zijn mannen. Zelfdoding is de meest voorkomende doodsoorzaak bij mannen tussen 15 en 55 jaar en bij vrouwen tussen 15 en 40 jaar. Opmerkelijk is dat we weten dat zelfdoding voorkomen kan worden. We kunnen er iets aan doen en ieder van ons kan hier een rol in spelen.”

Xpair Communication

Het inzicht dat iedereen een steentje kan bijdragen, begint met aandacht hebben en een luisterend oor bieden. Dat leidde tot project ‘Be a hearo’. “Echte helden luisteren”, klinkt het bij het Leuvense bureau Xpair Communication. “Wij zetten mee onze schouders onder het initiatief, samen met onder meer LQ Business Transformation, Vlerick Business School, Boho Strings, Partena Ziekenfonds, Group Huysentruyt en Linklaters.”

Het verschil maken

Nog dit: het initiatief werd voorgesteld tijdens een online eerbetoon aan Peter De Prins, ondernemer in change management bij LQ en professor aan de Vlerick Business School. Peter De Prins stapte afgelopen zomer uit het leven. De deelnemende organisaties en bedrijven bundelden hun krachten om zijn nagedachtenis te eren met een positieve, impactvolle actie voor een goed doel. “De voorbije weken liepen er gesprekken met het Centrum voor Preventie van Zelfdoding om te zien hoe de initiatiefnemers en hun netwerk een verschil kunnen maken. Het doel is uiteraard dat er minder mensen overlijden door zelfdoding omdat ze geen enkele andere uitweg meer zien. Er zullen onder meer workshops worden georganiseerd, maar er komen ook andere concrete acties.”

Veronique Van de Steen, de echtgenote van Peter De Prins, hoopt dat Peters roep om hulp nu wel gehoor krijgt: “Het verschil kunnen maken – ook als je er niet meer bent – was essentieel voor Peter. Dat is zijn legacy.”

Wie na het lezen van dit artikel kampt met donkere gedachten kan contact opnemen met Zelfmoordlijn 1813.

recente berichten

Altero datingbureau huwelijksbureau

16 feb 2024

Het relatiebureau altero viert 10-jarig bestaan!

Altero datingbureau huwelijksbureau

9 jan 2024

Ontdek nu wat mannen aantrekkelijk vinden bij een vrouw

Altero datingbureau huwelijksbureau

16 nov 2023

Ontdek welke factoren belangrijk zijn om een duurzame relatie aan te gaan!