Ilse Reynders beantwoordt 'de goeie vraag' in Libelle [2]

Ilse Reynders beantwoordt 'de goeie vraag' in Libelle [2]

Bl_Libelle2Rubriek ‘de goeie vraag’ in Libelle: Lezeressen én experte Ilse Reynders geven hun mening bij de vraag van de week

Annemie (45): “Ik wil weggaan bij mijn man, maar durf het hem niet te vertellen.”

Saskia: “Wees eerlijk tegen je man. Hij heeft het recht om te weten hoe jij je voelt.”

De deskundige zegt: dat is waar

Ilse Reynders, relatietherapeute: “In een relatie ben je met twee, ook als ze stopt. Je partner heeft het recht om te weten dat je van plan bent om bij hem weg te gaan. Stel dit niet te lang uit. Hoe langer je wacht om erover te praten, hoe verder jij zal staan in je denkproces en hoe groter de schok voor je partner zal zijn. Een goede communicatie is niet alleen een teken van respect voor je partner, maar bepaalt ook het verdere verloop van de scheiding. Doe je dat niet, heb je veel meer kans dat je breuk uitdraait op een vechtscheiding. Zeker wanneer er kinderen zijn, is het belangrijk dat je van in het begin met elkaar in dialoog blijft gaan, hoe moeilijk dat soms ook is.”

Petra: “Zorg dat alles geregeld is voor je vertrekt.”

De deskundige zegt: opgelet!

Ilse Reynders, relatietherapeute: “Achter de rug van je partner alles regelen, is geen goede manier om een echtscheiding in te zetten. Dat zet enkel kwaad bloed. Bepaalde beslissingen over het huis, de kinderen,… kun je ook niet anders dan samen nemen. Dat wil niet zeggen dat je je niet mag voorbereiden op alle aspecten die een relatiebreuk met zich meebrengen. Bekijk de haalbaarheid, maar ook de gevolgen. Wat betekent een scheiding financieel voor jou? Wat zijn de gevolgen voor jou en de kinderen? Hoe zal het verder gaan met gemeenschappelijke vrienden, schoonfamilie,…? Een echtscheiding verandert heel veel. Het is belangrijk om daar op voorhand bij stil te staan.”

Magda: “Schrijf in een brief wat je niet durft te zeggen.”

De deskundige zegt: liever niet

Ilse Reynders, relatietherapeute: “Je partner met een brief, mail of via een mededeling van een advocaat laten weten dat je hem wil verlaten, is weinig respectvol. Zoiets moet in een persoonlijk gesprek gebeuren. Wat je wél kunt doen, is je eigen gevoelens op papier zetten alsof je naar je partner schrijft, om zo voor jezelf op voorhand een aantal dingen op een rijtje te zetten. Eventueel kun je ook een briefje schrijven waarin je zegt dat je wil praten, maar de eigenlijke boodschap geef je best face to face. Kies een rustig moment waarop je tijd hebt om de emoties die zo’n gesprek met zich meebrengen te laten bestaan en op te vangen. Probeer niet in verwijten te schieten, maar leg vanuit vanuit de ik-vorm uit waarom jij die stap wil zetten.”

Ann: “Beslis niets overhaast. Er is nog altijd hoop.”

De deskundige zegt: dat kan zijn

Ilse Reynders, relatietherapeute: “Weggaan bij je partner is een ingrijpende stap die je niet zomaar zet. Neem geen definitieve beslissingen in een crisis: de felle emoties die je dan voelt, kleuren de realiteit. Wacht tot de emoties gaan liggen zijn en weeg voor jezelf af of er echt geen andere oplossing meer is. Uit elkaar gaan is de laatste weg die je als koppel kunt nemen. Heb je het gevoel dat er toch nog iets aan jullie relatie kan veranderen en dat je partner bereid is om daar samen aan te werken? Dan is het zeker de moeite om hulp te zoeken bij een relatietherapeut, zelfs als je niet zeker bent of je nog wel wíl samen blijven. Samen over die twijfels praten, kan een relatie soms redden. Lukt het toch niet meer, weet je tenminste dat je alles geprobeerd hebt.”

Tekst: Lien Lammar (Libelle nr26 26 juni 2014)

Related posts

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *