OPGELET
De liefdesprofessor aan  het woord

De liefdesprofessor aan het woord

Wie het World Book of Love van Leo Bormans kent, weet dat daar ‘s werelds grote liefdesprofessoren in staan, elk met hun eigen verhaal. Zo ook de Italiaanse Professor Donatella Marazziti. En omdat ze binnenkort speciaal voor altēro naar België komt, stellen we haar graag even voor:

donna_182We ontmoeten de 58 jarige Donatella in Rome op een mooie lentezondag. Ze is Italiaanse hoogleraar psychiatrie, werkt aan de Universiteit van Pisa, waar ze afstudeerde in geneeskunde en chirurgie en specialiseerde in psychiatrie en biochemie.  Nationale en internationale onderscheidingen kreeg ze voor haar baanbrekend werk in haar onderzoek naar de biologische oorsprong van liefde en verliefdheid. Meer dan 550 wetenschappelijke publicaties heeft ze op haar naam en acht boeken waaronder bestseller “La natura dell’amore”.  Donatella vertelde ons wat zij doet in haar beroemde liefdeslaboratorium.

Verliefdheid en obsessief gedrag

Ze raakte gepassioneerd door de liefde toen ze in de jaren ‘90 onderzoek deed naar mensen met de obsessieve-compulsieve stoornis (OCD). Het obsessieve denken deed haar denken aan het gedrag van pas verliefde koppels en ze startte hierover een onderzoek. Wat bleek?  Erg verliefde mensen hebben hetzelfde laag niveau van serotonine in de hersenen als mensen met OCD. Allebei spenderen ze bijzonder veel tijd in het willen bezitten van iets of iemand.   Gelukkig wordt het serotonineniveau van verliefden na ongeveer een jaar opnieuw hersteld en is de ‘verslaving’ onder controle. Volgens experts is dit gevoel van uitzinnigheid een manier van Moeder Natuur om mensen net lang genoeg samen te houden om te paren, iets wat het voortbestaan van de menselijke soort in stand houdt.

Donatella wachtte nog enkele jaren om dit onderzoek te publiceren omdat ze vermoedde dat deze materie heel wat reacties zou losweken. Maar de wereld reageerde heel positief en haar onderzoek naar de liefdesprocessen kwam in een enorme stroomversnelling terecht.  De professor voegt er onmiddellijk aan toe dat dit onderzoek geen enkele andere benadering van de liefde weerlegt maar enkel bijdraagt tot meer inzicht in het allermooiste wat dit leven te bieden heeft: liefde mogen geven en ontvangen.

De hersenen

Bij elke orgaantransplantatie veranderen en vervangen we een deeltje van onszelf.  Puur theoretisch gezien zou de geneeskunde ook de hersenen kunnen transplanteren. Maar dat wordt niet gedaan.  Dat zou immers betekenen dat we van persoonlijkheid wisselen, dat we een andere identiteit aannemen. We zouden in dat geval eerder moeten spreken van lichaamstransplantatie.

Er is bitter weinig bekend over de hersenen, alhoewel het ons belangrijkste orgaan is. Het bepaalt immers wie we zijn, het regelt onze biologische mechanismen, onze fysiologische en psychologische kenmerken, onze onderliggende passies, onze emoties…. en dus ook onze liefdesbeleving. De liefde is één van de gevoelens die ons hele lichaam, ons hele leven, kortom ons hele zijn beïnvloed.

Waar zit cupido ?

Onderzoek heeft ontdekt welke intrigerende factoren invloed hebben op de beleving van romantische liefde en passionele liefde. We weten dat er tijdens een eerste ontmoeting iets in de hersenen gebeurt, dat maakt dat je verliefd wordt of kan worden.  Tijdens de verschillende liefdesprocessen zijn er specifieke hersenactiviteiten die bij iedereen terugkomen. Stoffen en hormonen als testosteron, cortisol en dopamine nemen tijdelijk andere niveaus aan. Als we verliefd zijn, staat dus niet ons hart in vuur en vlam.  Cupido zit voornamelijk in de hersenen.  En dan komen nieuwe vragen naar boven: Wanneer worden we verliefd? Waarom worden we verliefd op iemand die we niet kennen ? Wat trekt ons precies zo aan in die andere persoon ?

Het liefdeslaboratorium

Donatella richtte in Italië een “liefdeslaboratorium” op, waar ze samen met haar team de wetenschap met betrekking tot de liefde verder wil ontwikkelen.  Doorheen de verschillende fases van verliefdheid en liefde observeren ze wat er gebeurt in de hersenen zowel psychologisch als neurobiologisch.

Volgens Donatella’s onderzoek blijkt dat wanneer ze hevig verliefd zijn, mannen meer vrouwelijke hormonen hebben dan niet verliefde mannen. Tevens gaat het testosteronniveau naar beneden. Bij vrouwen merken we meer mannelijke hormonen tijdens deze fase dan bij vrouwen die geen vlinders in de buik hadden.  Het is bijna alsof verliefdheid de sekseverschillen tijdelijk uitschakelt. In ieder geval worden de scherpe kantjes van sommige mannelijke kenmerken afgevijld, terwijl die bij vrouwen net sterker worden. Ze ‘ontmoeten’ elkaar even in het midden. Eenmaal de verliefdheid over is, keren beide testosteronniveaus terug naar hun normale niveaus. Die naar elkaar toegroeiende testosteronniveaus maakt verliefde mensen blind voor elkaars gebreken.  Wanneer je verliefd bent, lijk je heel sterk op elkaar, althans zo voelt het aan, waardoor je elkaar heel vaak gelijk geeft. Vandaar het ideaalbeeld van de prins op het witte paard. Je denkt dat de andere de liefste persoon ter wereld is. Je wordt dus tijdelijk verblind.

Na verliefdheid komt echte liefde, toch ?

Donatella: “Je verliest inderdaad je ideaalbeeld, maar je krijgt wel een persoon die je kan vertrouwen, en die niet vlucht bij de minste tegenslag. Zodra de roze bril wordt afgezet, verdwijnt ook het dictaat van het brein. Dan kom je, in het beste geval, in de fase van ‘houden van’, waarin je weer rationeel kan nadenken en beslissingen nemen. In goeie relaties laait de passie af en toe wel weer op.”

Waarom zijn de kinderjaren zo belangrijk in onze beleving van de liefde ?

Volgens Donatella hebben gezonde kinderen die veel liefde en zorg kregen van hun ouders,  een grotere hippocampus. Dit hersengebiedje zorgt er ook voor dat emotionele gebeurtenissen worden opgeslagen in ons geheugen. Ze gelooft rotsvast dat je verliefd wordt op personen die dezelfde positieve gevoelens uitstralen als die mensen die je sinds je geboorte verzorgden. Je wordt niet verliefd op je moeder of vader, maar je geheugen roept die aangename gevoelens van weleer op. Daarom zeggen we ook ‘Het voelt gewoon goed’ of ‘Het is alsof we elkaar al jaren kennen’. Als je als kind verwaarloosd werd en niemand gaf jou liefde, dan is de kans in ieder geval bijzonder groot dat je liefdesleven later een ramp is.”

Waar de wetenschap nog steeds niet uit is, is waarom we precies op die ene persoon verliefd worden. Dat verschilt immers van persoon tot persoon. Pseudo-wetenschappers denken dat het liefdesspel gestuurd wordt door feromonen. Dat zijn geurloze hormonen die worden uitgescheiden door de zweetklieren en bepaalde informatie uitsturen over bijvoorbeeld het afweersysteem. Dat feromonen een rol spelen bij dieren is bewezen, maar voorlopig nog niet bij de mens.

Groeien tijdens de slaap

Tijdens onze diepste slaap gaan onze neuronen, nadat ze al onze vitale functies “vertraagd” hebben, samen aan de slag in ons lichaam. Het lijkt wel een dans die ze uitvoeren, waarbij ze afwijken van hun normale taak.   Tijdens de REM slaap worden de functies weer geactiveerd. De hersenen worden bij wijze van spreken “opgekuist” of weer “schoongemaakt”. De belangrijkste ervaringen worden verwerkt tijdens onze dromen die als het ware een soort zelfanalyse uitvoeren om evenwicht te houden in onze psyche. Al het overbodige wordt uit het geheugen gewist.  Deze nachtelijke activiteiten laten als het ware het vermogen van de hersenen “groeien”. Er worden telkens nieuwe verbindingen gelegd. Nieuwe ervaringen worden opgeslagen in een continu proces dat ons hele leven doorloopt. Ook in de liefde. Elke dag ervaren we liefde, beleven we nieuwe vormen, geven en ontvangen we liefde…. En groeien we verder.

Houden van jezelf is een absolute voorwaarde om een gezonde liefdesrelatie met anderen te onderhouden. En daar valt natuurlijk ook onder een inzicht hebben in het eigen functioneren, in je gevoelswereld en je eigen fysieke lichaam. En dan zijn we weer terug bij de hersenen.

Maar naast de wetenschapper is Donatella ook een realistische romantica. Ze vindt dat je in de eerste plaats in liefde moet geloven. Want liefde is hard werken, elke dag opnieuw, ook al klinkt dat helemaal niet romantisch. Liefde is een levend organisme: je moet het voortdurend voeden. Ze is ons door de natuur geven om onze vreugde te vergroten, maar zoals elke vreugde moet je ze verdienen. Eén ding staat vast: we kunnen niet zonder liefde.

Exclusieve lezing: “The chemistry of love”

Als liefdesbemiddelaars zijn wij bij altēro uitermate geïnteresseerd in haar bevindingen. Daarom nodigden wij haar uit op 6 juni in Leuven.

Zij geeft er een interactieve lezing exclusief voor singles. “The chemistry of love”.  Vanuit haar kennis geeft zij een antwoord op de vraag hoe we beter kunnen leren liefhebben. De lezing wordt gevolgd door een mooie receptie en gaat door in de Loft van 3hoog Leuven met een uniek zicht op de Leuvense skyline.

Interesse ? Surf naar: https://www.altero.be/events/event/ontmoetingsnamiddag-met-lezing-donatella-marazziti/

Groeireis Lucca (2 tot 5 juli)

Voor wie meer wil: Donatella Marazziti opent haar gekende liefdeslaboratorium in Italië tijdens een 4-daags experiment mede gefinancierd door de Universiteit van Pisa en Donatella’s Stichting “Scienze dell’Amore”.

De groeireis gaat door van 2-5 juli in Lucca en zal een interessante combinatie zijn van lezingen, workshops, soft trekking en andere bewustwordingstechnieken. Niet onbelangrijk: de chef zorgt voor uitzonderlijk culinair genot. We verblijven in de mooie en romantische Villa Daniela Grossi.

Interesse? Surf naar: https://www.altero.be/events/event/groeireis-italie/

Related posts

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *