Contacteer ons voor een online kennismakingsgesprek en we helpen je bij het vinden van een partner die past in jouw liefdevolle bubbel.
Een liefdevolle relatie na je 50ste

Een liefdevolle relatie na je 50ste

0_sennet-500Door de stijging van de levensverwachting wordt de kans steeds groter dat huwelijks- of levenspartners samen oud worden. Dat is goed nieuws. Een gemiddeld koppel heeft momenteel ongeveer 50 jaar samenleven in het verschiet.
Voor veel koppels is de laatste fase van het samen leven ook het hoogtepunt van verbondenheid en wederzijdse zorg. Een liefdevolle relatie zorgt ook voor een betere levenssituatie op latere leeftijd. Zo hebben gehuwde ouderen gemiddeld gezien een betere gezondheid, voelen zich minder onzeker, zijn sociaal beter geïntegreerd en voelen zich minder eenzaam.

Koppels worden ook op veel verschillende manieren samen oud. Hét koppel bestaat niet. Elk paar heeft zo zijn eigen geschiedenis. Hoe het koppel omgaat met een aantal belangrijke levensgebeurtenissen speelt hierbij een belangrijke rol. Welke zijn nu die gebeurtenissen ? 

Belangrijke levensgebeurtenissen

Lege-nest-syndroom: Wanneer de kinderen het huis uit gaan start een nieuwe fase in de relatie. Je wordt als partners weer op elkaar teruggeworpen omdat het gemeenschappelijke project van kinderen opvoeden wat meer op de achtergrond komt. Het samen “ouders zijn” maakt weer plaats voor meer “partners zijn”. Het is dus een uitdaging voor de meeste koppels om mekaar weer te vinden en te ontdekken wat hen bindt.

Pensionering: Een andere belangrijke verandering is de pensionering. Men is nu 7 dagen op 7 samen thuis  terwijl men voordien het grootste gedeelte van de tijd niet samen door bracht.  Men zal dus als koppel moeten zoeken naar een nieuw evenwicht in het samen zijn en dit gebeurt meestal niet zonder slag of stoot. Geef deze transitie voldoende tijd. Zet je verwachingen niet op scherp vanaf de eerste dag!

Dus ook op oudere leeftijd is een relatie iets waaraan je moet werken, waarin je moet investeren.
De meeste koppels hebben genoeg veerkracht om zich aan te passen aan deze veranderingen.  Toch merkt men de laatste jaren een toename van het aantal echtscheidingen bij 50plussers. Eens de kinderen uit het huis worden de spanningen groter of komen ze tot de vaststelling dat ze teveel uit elkaar gegroeid zijn. Een liefdevolle relatie is nooit een evidentie, maar een mooie bloem die je moet blijven koesteren en aandacht geven.

Tips om op een goede manier met deze veranderingen om te gaan

  1. Ga samen nieuwe uitdagingen aan. Sleur kan een bedreiging zijn voor je relatie. Doe samen leuke dingen en neem voldoende tijd voor elkaar. Probeer samen eens iets nieuws of doe datgene waarvan jullie misschien al jaren dromen.
  2. Neem ook voldoende tijd en ruimte voor jezelf. Koppels die alles samen doen dreigen elkaar te verstikken. Je vindt elkaar het beste als je mekaar ook kan loslaten. Door dingen alleen te doen heb je ook weer iets nieuws te vertellen aan je partner en blijft de relatie boeiend en altijd weer vernieuwend.
  3. Besteed aandacht aan een goede communicatie. Spreek met elkaar over wat jullie bezig houdt. Sta bij een nakende pensionering bvb. stil bij de wederzijdse verwachtingen, angsten, … met respect voor ieders mening, gevoeligheden en verlangens. Het kan leiden tot nieuwe plannen voor de toekomst maar het kan op zich ook een fijn gevoel zijn om je begrepen te voelen.
  4. Maak afspraken over taken of terreinverdelingen. Menige ruzies ontstaan doordat de ene partner zich plots gaat “moeien” op het terrein dat tot dusver de andere toebehoorde. Dit doet zich vooral voor na pensionering wanneer bvb. de man in de potten begint te roeren terwijl de keuken tot dan toe het terrein van de vrouw was.
  5. Lichamelijkheid en seksualiteit is een manier om genegenheid uit te drukken. Het kan ook een diep gevoel van verbondenheid geven. Maak voldoende tijd vrij om ruimte te creëren waarbinnen seksualiteit kan  ontstaan.

 

Kortom, geniet zowel samen als apart van de mooie momenten die het leven te bieden heeft.  Deel je ervaringen met elkaar, de mooie maar ook de minder leuke.

Ilse Reynders

Related posts

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *