OPGELET
   “Vind je lief(de)!” is het nieuw coachingstraject van altero, jouw persoonlijke begeleiding in de zoektocht naar een liefdevolle relatie. Meer info via de rubriek "groeien”.
Een nieuwe liefde? Nog iets voor mij?

Een nieuwe liefde? Nog iets voor mij?

Maak ik nog kans? Hoe vind ik een nieuwe liefde? Ben ik er wel klaar voor? Je hart openstellen voor een nieuwe liefde roept heel wat vragen op, zeker als je al na 50 bent. Uiteraard verloopt daten op een andere manier dan toen je nog twintiger was.

Maar zoals het spreekwoord zegt “wijsheid komt met de jaren” en dat geldt ook in de liefde. Een nieuwe liefde na 50 kan je ook heel wat goeds brengen.

Hoe doe je dat, opnieuw ‘daten’?

“Denk je dat ik nog kans maak?”, vroeg G. “Ik ben al 66 jaar. Ik heb al een heel leven achter de rug. Ik ben 35 jaar getrouwd geweest. Het was niet altijd even gemakkelijk in mijn relatie, waarin ik veel gedragen heb. Maar wat geweest is, is geweest. Toch droom ik nog van een relatie. Ik zou een aantal dingen anders doen. Maar misschien is het onrealistisch dit nog te verwachten?”

“Het lijkt me niet onrealistisch”, stel ik G. gerust, “al moeten we eerlijk zijn: binnen jouw leeftijdscategorie is het natuurlijk niet meer zo gemakkelijk. Toch zijn wel wat mannelijke leeftijdsgenoten ook op zoek naar een relatie.”

“En wat als je me iemand voorstelt, hoe zou dat dan gaan? Zo opnieuw daten, hoe pak je dat aan? Ik voel me daar wel heel onzeker over.”

“Laten we spreken over ‘ontmoetingen”, stel ik haar voor. Ze beaamt dat dat al vertrouwder klinkt. Ontmoetingen in de zin van iemand ontmoeten en leren kennen en kijken of je op dezelfde golflengte zit en of er een ‘klik’ kan ontstaan.

Enkele weken later schrijft ze: “Toch zit ik op een wip. Ik verlang heel erg naar een relatie en enkele minuten later denk ik: waar ben ik mee bezig? Zou loslaten van het vertrouwde en de (faal)angst voor het onbekende toch te zwaar wegen? Maar als er zich een kans voordoet, zal ik wellicht ook gewoon springen en de kans wagen. Genoeg vertrouwen hebben in mezelf zeker …  

Het is fijn te weten dat altero alleen maar een geschikte match voorstelt, hoe lang het ook nog duurt vooraleer die zal opdagen. Dat geeft een geruststellend gevoel.”  

Is een nieuwe relatie wel realistisch?

D. is 70 en heeft een gelukkig leven achter de rug. Dankbaar voor wat er geweest is en met mooie herinneringen aan zijn vrouw, gelooft hij in de liefde en staat hij na zijn rouwproces opnieuw open om dit te beleven. Het mag allemaal heel snel gaan voor hem, “want zoveel tijd is er nu ook niet meer …”

“Ik ben er helemaal klaar voor, maar zijn de kinderen er klaar voor?”, vraagt hij zich af. En hoe gaat dat dan moeten gaan met het huis? Ik zou op termijn graag opnieuw samenwonen, maar is dat wel realistisch? Dus misschien toch liefst iemand die in de buurt woont. Ik droom ervan om samen voor elkaar te zorgen in lief en in leed en om alles te kunnen delen, aldus D. “Iemand met ongeveer dezelfde interesses, die openstaat en wenst te delen in een relatie, waar geven en nemen in balans is.” Genegenheid, intimiteit, eerlijkheid en wederzijdse empathie zijn voor hem belangrijke waarden in een relatie.

Heel wat voordelen van een liefde op latere leeftijd

Heel wat 55-plussers vinden de weg naar altero. Een nieuwe relatie op latere leeftijd kan heel wat goeds brengen. Zo draagt een goede relatie onder andere bij tot het ervaren van ‘geluk’ en houdt het mensen langer gezond.

Uiteraard loopt dit heel anders wanneer je 60 bent dan wanneer je pakweg 20 of 30 was. Je draagt ondertussen al een hele rugzak aan ervaringen mee, zowel positieve als negatieve. Hoewel de verliefdheid ook nu nog in alle hevigheid kan toeslaan, ben je je op oudere leeftijd meer bewust van wat je wenst en ook vooral van wat je in een (nieuwe) relatie niet wenst.

Het grote voordeel is dat je weet wat je wil in je leven, wat belangrijk voor je is en waarop je niet meer wil toegeven. Een grotere zelfkennis maakt het dus in zekere zin eenvoudiger, maar zorgt er ook voor dat je kritischer wordt. Je staat vaak minder open voor andere levensstijlen of meningen en kan soms in bepaalde overtuigingen vastgeroest zitten.

Duidelijke verwachtingen

Er zijn voor elkaar, warmte, steun en vertrouwen staan bovenaan het prioriteitenlijstje van verwachtingen naar een relatie toe. Net als ‘op dezelfde golflengte zitten’ en een stukje ‘dezelfde interesses delen’. Er is veel gemeenschappelijke tijd samen, dus wil men liefst elkaar kunnen vinden.

Uit de feedback die ik van mensen krijg, blijkt dat ze best wel snel communiceren over hoe ze een relatie zien. Dit omvat hun verwachtingen, wat ze zoeken en wat ze hopen te vinden in een relatie. Uit vorige relaties hebben ze geleerd dat de ander niet zomaar te veranderen is.

Ook hebben ze geleerd om hun verwachtingen bij te stellen. Er bestaat niet zoiets als ‘de ware’. Een relatie of een partner is nooit perfect en er zal altijd water bij de wijn gedaan moeten worden.

Ook enkele uitdagingen

Toch is dat in de praktijk niet altijd evident. Men moet afstappen van het klassieke beeld dat men heeft over ‘de relatie’. Kinderen zijn niet altijd blij met de nieuwe partner, men kiest vaker voor latrelaties (langeafstandsrelaties) en men moet aanvaarden dat er nu eenmaal ook ‘vervelende’ bagage uit het verleden wordt meegesleurd.

Het is dus belangrijk om los te komen van wat je omgeving van je verwacht, maar ook van wat je jezelf oplegt. Op je 20ste pas je je nog gemakkelijk aan. Dan bouw je vooral samen met je partner een gemeenschappelijk leven uit met bepaalde gewoontes, tradities, een vriendenkring, een plek om te wonen …

Veel van deze zaken liggen echter al vast als je op latere leeftijd aan een nieuwe relatie begint. Samen een nieuwe wereld opbouwen, is een stuk moeilijker en vraagt veel overleg, begrip en respect voor elkaar. Er moeten compromissen gesloten worden. Dit vraagt dat je je kan openstellen voor andere denkwijzen, tradities en leefgewoontes. Maar dat is niet altijd eenvoudig.

Ongetwijfeld volgt dan de vraag wanneer je het aan de kinderen en je omgeving gaat vertellen. Neem je tijd is hier zeker de boodschap.

Het vervolg …

Nadat G. en D. aan elkaar werden voorgesteld, kreeg ik de volgende hartverwarmende mail.

Beste Ilse

Reeds bij het eerste contact per telefoon voelden we mekaar aan in openheid en oprechtheid.

Ongelooflijk hoe snel het van dan af allemaal is geëvolueerd.

Na elke ontmoeting groeide onze relatie verder tot een overweldiging van gevoelens van verrassing, verbazing, onzekerheid, maar ook van gelukzaligheid. We konden het nauwelijks verwerken. Ondertussen zijn we iets meer dan twee maanden verder en we maken plannen op lange en korte termijn. Het praktisch probleem van het al dan niet samenwonen, waar en hoe, is de eerstvolgende uitdaging. Daar wordt over onderhandeld en aan gewerkt.

Hoe familie, vrienden, kennissen, buren … hierop gereageerd hebben is verbazingwekkend positief. Dit hadden we echt nooit durven dromen. Het is wel heel bemoedigend.

Misschien hebben we wat geluk gehad om mekaar te vinden maar we zijn ervan overtuigd dat het coachingsysteem zeer goed werkt, waarvoor proficiat.

Vriendelijke groeten aan het hele altero-team

G.en D.

Wat is het mooi om mensen gelukkig te zien 🙂

Related posts

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *