OPGELET
   “Vind je lief(de)!” is het nieuw coachingstraject van altero, jouw persoonlijke begeleiding in de zoektocht naar een liefdevolle relatie. Meer info via de rubriek "groeien”.
Eenzaamheid in tijden van Corona

Eenzaamheid in tijden van Corona

Vandaag volgen we nauwgezet de actualiteit. De viroloog heeft veel aanzien en we aanhoren zijn advies. Hij heeft het voornamelijk over de evolutie van het virus en drukt zich uit in cijfers. Maar daarnaast heeft hij oog voor het mentaal welbevinden en vertelt hij op TV dat men ook kan sterven van eenzaamheid. Mijn kind hoort het en schrikt. “Is dat waar?”, vraagt hij. Het triggert me om er meer over te weten te komen want vandaag is eenzaamheid een niet te onderschatten gegeven, iets waar we in onze maatschappij misschien te weinig rekening mee houden?

Na wat leeswerk kom ik inderdaad te weten dat eenzaamheid niet alleen een negatieve invloed heeft op ons mentaal welzijn maar eveneens op de lichamelijke gezondheid. Het baart me zorgen. Aandacht voor onze eenzame medemens is van groot belang.

Alleen zijn versus eenzaamheid

Allereerst is er een duidelijk verschil tussen eenzaamheid en alleen zijn. Er zijn alleenstaanden die perfect gelukkig zijn. Het is dus zeker niet zo dat een vrijgezel per definitie eenzaam is. De happy single bestaat. Genieten van de rust en stilte tijdens het alleen zijn, de kracht die je daaruit kan putten is een mooi gegeven. Sommige mensen kunnen het beter dan anderen. Ik begrijp het, want als introverte mens haal ik energie uit de momenten waarop ik alleen ben.

Eenzaamheid daarentegen is een geniepig ding, je merkt het niet. Of je nu een partner hebt en kinderen of vrijgezel bent, eenzaamheid kan bij iedereen de kop opsteken. Het gevoel alleen te zijn, zich geïsoleerd te voelen en dat als onprettig te ervaren is op lange termijn schadelijk voor je gezondheid. Iedereen kan er wel eens last van hebben. Maar wat doe je als de eenzaamheid zo erg wordt dat het de bovenhand haalt?

Warme connecties

Wat mij betreft is de warme innige band die je kan smeden met anderen, de essentie van het leven. Dat hoeft niet met veel mensen te zijn, maar tenminste enkele waardevolle connecties die het leven zinvol maken. Mensen met wie je plezier kan maken en kan praten over je gevoelens. Het leven vieren, is vaak leuker met twee dan alleen, denk ik dan. Het hoeft niet altijd in de vorm van een liefdesrelatie. Een warme band met een vriend, je moeder, je collega, je buurman…. zijn connecties die je sterker maken. Je kan op elkaar steunen, je kan bij elkaar terecht.

Mensen die zich eenzaam voelen, hebben op één of andere manier geen of weinig innige connecties. Dat kan een fase in je leven zijn, een moment waarop je het niet meer voelt. Hoe het ook komt, de eenzaamheid is er. Vandaag wordt dat gevoel alleen maar versterkt. Corona maakt het ons onmogelijk elkaar fysiek te zien en dan valt er heel wat weg. De kleinkinderen knuffelen gaat niet meer. Geen onverwachte bezoekjes met een hapje en een drankje. Geen feestje waar je even aan niets hoeft te denken en lekker kan genieten. We dienen andere manieren te bedenken om de sociale voeling te behouden.

Vicieuze cirkel doorbreken

Wat ik geleerd heb in het leven is, dat je niets voor niets hebt. Als je iets wil bereiken, dan moet je daar zelf iets aan doen. Je kan je laten helpen door anderen, maar uiteindelijk ben jij verantwoordelijk voor je eigen geluk. En als je eenzaam en ongelukkig bent, maar je volgt elke dag dezelfde routine, hoe kan er dan iets veranderen? “Sociaal contact” komt niet aanbellen aan je voordeur.

Gelukkig zijn mensen creatief en ik bewonder de wilskracht van vele ondernemers die inspelen op die nieuwe behoefte: Het sociaal welzijn vanop afstand. Zo heb je tegenwoordig alles online: van bootcamps tot workshops, sporten, ondernemen, leren, lezen en …daten. De tools zijn voorhanden om, zelfs van thuis uit, banden te smeden. Oké het is niet helemaal hetzelfde als fysiek contact, maar een goed gesprek, zelfs vanop afstand, kan wonderen doen.

Natuur en geven

Daarnaast ga ik op zoek naar andere remedies om de eenzaamheid tegen te gaan. Zo blijkt de natuur een helende werking te hebben. In de natuur zijn geeft een verbondenheid met iets groters. Een inspirerende wandeling in het bos of de rust van de zee ervaren, het geeft je positieve vibes. Een andere manier om je minder eenzaam te voelen is “geven”. Het feit dat je mensen helpt, op welke wijze ook, geeft een gevoel van zelfwaardering en verbondenheid. En als het kan en mag, dan is een warme knuffel het beste medicijn. Of elkaar oprecht in de ogen kijken, zelf vanop een afstand, zegt vaak meer dan duizend woorden en is vandaag nog waardevoller dan ooit tevoren.

An Struelens, het altero team

Related posts

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *