Feeling enquete "wat verbergt de Vlaamse vrouw?"

Feeling enquete "wat verbergt de Vlaamse vrouw?"

B_FeelingIn Feeling magazine van deze maand geeft Ilse Reynders duiding bij de relationele thema’s en resultaten van hun grote enquete “Wat verbergt de Vlaamse vrouw ?”

Zij en haar relaties [22% mist liefde en affectie]

Roger Glover – ken je hem nog, de heerlijk zingende kikker? — zong het a1: Love is all. En hij is niet de enige. The Beatles hadden ons eerder a1 laten weten dat Love is all you need. En, echt, nee, we moeten ophouden, want er sijpelen nu meteen tientallen songtitels naar binnen. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de vloed aan romantische komedies, waarin liefde-suikerzoet en warm en vanzelfsprekend is. Soms is het dan hard landen in de werkelijkheid, zeker voor de 22% vrouwen die liefde en affectie missen in hun relatie.

Ilse Reynders is psychologe en seksuologe, en medeoprichter van relatiebureau altero: „Onze behoefte aan affectie en liefde is een basisbehoefte en vaak ook de bestaansreden van een relatie. intimiteit is een belangrijke component. Het houdt in dat je je kwetsbaar moet kunnen opstellen, zodat er ruimte komt om dingen te delen: behoeften, verlangens, verwachtingen. We hechten vandaag veel belang aan onafhankelijkheid, maar bereid zijn je open te stellen voor een partner, je met hem te verbinden, is een voorwaarde voor intimiteit en — in het verlengde daarvan — een gelukkige relatie. De Amerikaanse professor psychologie Robert Sternberg onderscheidde drie verschillende componenten: intimiteit, passie en engagement. Koppels zijn gelukkiger naarmate ze meer van elke component ervaren, maar ook naarmate de partners op dezelfde lijn zitten in hun verlangen naar elk van die drie componenten.”

Zij en haar slippertjes [40% heeft wel eens zin in een affaire]

het is een thema dat in talloze boeken en films is uitgewerkt, een nooit uitverteld verhaal met steeds wisselende personages. Van Anna Karenina en Madame Bovary tot Scènes uit een huwelijk en The bridges of Madison County: telkens weer zien we hoe heel gewone mensen slappe knieën krijgen van verliefdheid of verlangen. Geen van hen is aanvankelijk uit op een affaire, maar „iets” zorgt ervoor dat het laatste restje ratio in hun lijf als sneeuw voor de zon smelt, en ze toch bezwijken. Als 6 op de 10 lezeressen aangeven dat vreemdgaan hen totaal niet interesseert, wat speelt dan in het hoofd van die 4 op de 10 die wel eens zin hebben in een affaire.

Ilse Reynders, psychologe en seksuologe, en medeoprichter van relatiebureau altero: „Uit het laatste grote Sekspertonderzoek blijkt dat 25% van de mannen en 20% van de vrouwen al eens ontrouw is geweest. Redenen ? Meer seksueel avontuur, verliefd op een ander en een onbevredigend seksleven. Het verlangen mag er zijn, maar je hebt nog altijd de keuze om er niets mee te doen. Al wordt de drang om eraan toe te geven groter naarmate de problemen in de relatie groter zijn.”

Zij en haar seksdrive [44% zou best zonder seks kunnen]

Het klinkt een beetje bizar in deze oversekste wereld, waarin drukbezochte pornosites maar een muisklik weg zijn, waarin online nieuwsberichten of blogs met „seks” in de titel een veelvoud aan clicks krijgen in vergelijking met neutrale titels, maar toch: 44% geeft aan zonder seks te kunnen . 32% is dan weer behept met een stevig libido: voor hen is seks een noodzaak.
Verrassend: 22% vindt zichzelf te preuts. Blozende naweeën van een katholieke opvoeding, of zou er meer dan dat meespelen ? En helemaal verrassend: slechts 29% fantaseert weleens over seks met iemand anders dan de partner. Sage comme une image. Of niet ?

Ilse Reynders, psychologe en seksuologe, en medeoprichter van relatiebureau altero: „Wat het fantaseren betreft, geven onderzoeken uiteenlopende resultaten. Volgens het ene onderzoek fantaseert drie kwart van de mannen en 44% van de vrouwen weleens over een ander. In een ander onderzoek is dat respectievelijk 55 en 20%. Je moet rekening houden met sociaal wenselijkheid bij de antwoorden. Misschien speelt er ook schaamte mee. Of wordt het als een vorm van ontrouw beschouwd. En dat is jammer. Mensen die vaak seksuele fantasieën hebben, hebben een bevredigender seksleven, raken sneller opgewonden en hebben minder seksuele problemen. Fantasie en zin in seks hangen nauw samen. In het begin van een relatie is seks prominent aanwezig, maar dat neemt af met de jaren. Knuffelen en strelen worden belangrijker. En toch: als ik lees dat 44% van de ondervraagde vrouwen zonder seks zou kunnen , dan vind ik dat jammer, op het verontrustende af. Wat ik wél vaak hoor in mijn praktijk, is dat vrouwen seks als een last ervaren bovenop zoveel andere ‚moetend’. Er is geen tijd en ruimte voor seks, ook in hun hoofden niet. Ik raad mensen vaak aan om bewust met seksuele fantasieën bezig te zijn, bepaalde ervaringen terug te roepen, om zo opnieuw zin te krijgen. Een drukbezet koppel dat wacht tot ze allebei spontaan zin hebben in seks, kan wel blijven wachten. Wat preutsheid betreft: ook daar speelt soms een gebrek aan intimiteit. Schaamte ook, en angst dat het niet goed genoeg zal zijn. Dat hangt samen met een laag zelfbeeld. Of met een taboe op seks, dat ze met de opvoeding ingelepeld kregen. Moeite hebben om jezelf, letterlijk, bloot te geven, leidt soms tot seksuele remmingen. Dat ‚niet goed genoeg’ zit vaak meer in het hoofd van de vrouwen dan van de mannen. Mannen willen gewoon een vrouw die goed in haar vel zit en die zin heeft om te vrijen. ‘Le désir, c’est le désir de l’autre’, zei Lacan. En gelijk had hij. ”

 

 

 

 

Related posts

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *