Genieten van seks na je 50ste

Genieten van seks na je 50ste

Bl_seks50Genieten van seksualiteit kan tot op hoge leeftijd. Een onderzoek van Plus Magazine toonde aan dat 80% van de koppels boven de 50 seksueel actief is. En de meerderheid is best tevreden over zijn of haar seksleven.

Vijftigers en tachtigers zijn allemaal vijftigplussers, maar er zit wel meer dan een generatie tussen. Dé seksualiteit van de vijftigplusser bestaat dus niet. Uiteraard zijn er ook heel wat individuele verschillen die de seksualiteitsbeleving bepalen: veel of weinig behoefte aan seks, veel of weinig met seks geëxperimenteerd, een vrije seksuele opvoeding genoten of opgezadeld zitten met een aantal taboes, …

Lichamelijke veranderingen

Wat wel algemeen is dat er vanaf je 50ste op lichamelijk vlak veel verandert. Alles verloopt wat trager. Het is normaal dat men meer tijd nodig heeft om opgewonden te geraken en om klaar te komen. Vrouwen komen in de menopauze en deze gaat doorgaans gepaard met vaginale droogte en een verminderd libido ten gevolge van een daling van de oestrogenen. Het erectievermogen van mannen neemt af en ook het zaadlozingsproces vertraagt.

Seks blijft leuk en bevredigend

Deze veranderingen betekenen geenszins het einde van een boeiend seksleven. Bijna 90% van de 50-70 jarigen zetten vandaag de dag hun seksleven voort terwijl dit slechts 53% was in 1970. Hoewel er een daling is in seksuele activiteit hoeft dit geen afname in tevredenheid te betekenen. Opvallend is dat de kwaliteit van het liefdesleven ook samenhangt met de kwaliteit van het seksleven voor deze veranderingen. Mensen die tevreden zijn over hun seksleven blijven dit gemiddeld ook na deze veranderingen. En ook al loopt het wel eens mis, mensen kunnen gemakkelijker relativeren: “Ik ben wel niet klaargekomen, maar ik heb wel genoten”, “De erectie viel weg, maar we hebben verder fijn geknuffeld en gestreeld”.

Positieve veranderingen

Bovendien is het zo dat men na 50 meer rust en meer tijd voor elkaar krijgt. De kinderen zijn vaak uit huis wat de mogelijkheden om ongestoord te vrijen ongetwijfeld verhoogt. Veel vrouwen zitten ook beter in hun vel. Ze hebben meer zelfvertrouwen en maken zich minder druk over hun lichaam. Vrouwen en mannen zijn meer zichzelf geworden en hebben hun lichaam vaak beter leren kennen waardoor ze ook beter weten wat ze willen.

Lust en verbondenheid

Gelukkige stellen vinden de emotionele veiligheid bij elkaar en de loyaliteit in hun relatie steeds belangrijker, net als het in stand houden van respect voor elkaar. Die veiligheid is nodig om je kwetsbare gevoelens rond het vrijen te durven uitspreken. Intimiteit maakt seks beter en intimiteit is ook een stevige basis voor als het op seksueel vlak wat minder gaat. Investeren in seks betekent dus ook investeren in intimiteit.

Belangrijk is het besef dat seks 2 kanten heeft: verbondenheid én lust

We hebben allemaal een sterke behoefte aan geborgenheid, maar we hebben evenveel behoefte aan avontuur en spanning.

Enerzijds hunkeren we naar veiligheid, stabiliteit en verbondenheid. Je wil je omarmd voelen, je streeft naar éénwording en je wil genieten van intense intimiteit. Anderzijds is er de passie, je wil de ander verleiden, veroveren, en lust beleven in al zijn hevigheid. Erotiek vergt net afstand, avontuur en het onverwachte. We verlangen niet naar wat we al kennen, we willen het onbekende.

Uitdaging is dus om deze 2, lust en verbondenheid met elkaar te verzoenen. Dit vraagt dus zowel aandacht voor de intimiteit als voor de passie.

Hoe houden we de passie levend ?

Enerzijds door ervoor te zorgen dat je zelf je levendigheid behoudt. Als je sleur in bed hebt, heb je het vaak overal. Ga weer dingen ondernemen, leef vanuit de dingen die jou energie geven. Trek zelf ook de wereld in en ga die dingen doen die jou blij maken, energie geven, het vuur in jou aanwakkeren. Op die manier blijf je ook levendig en “vernieuwend” voor je partner en dat komt alleen maar de passie ten goede.

Anderzijds ken je partner nooit helemaal en dat is maar goed ook. Er is altijd een stuk dat onvoorspelbaar en onberekenbaar is waardoor partners mekaar blijven verrassen en seksueel aantrekkelijk blijven voor elkaar.

Variatie en fantasie

Variëren op seksuele handelingen en seksuele fantasieën houden de seks levendig. Het beleven van fantasieën wordt soms onterecht beschouwd als ‘ontrouw’ of als een vervangmiddel gezien voor onbevredigende seks met de partner en dat is jammer.

Mensen die vaak seksuele fantasieën hebben, hebben een bevredigender seksleven,

raken sneller opgewonden en hebben minder seksuele problemen. Fantasie en zin in seks hangen nauw samen.

Ik raad in mijn praktijk mensen vaak aan om bewust met seksuele fantasieën bezig te zijn, bepaalde ervaringen terug op te roepen, om zo opnieuw zin te krijgen als de zin wat minder spontaan komt.

Tot slot wil ik ook nog het belang van humor vermelden. Nieuwe dingen uitproberen, hulmiddeltjes aanschaffen lukt enkel als er ook eens kan gelachen worden. Het helpt ook om te relativeren als het eens wat moeilijker gaat.

Goed is goed genoeg

Met een knipoog naar tip 6 van het vorige artikel (afzien van perfectie) wil ik graag besluiten met een pleidooi voor “goed-genoeg-seks”: vaak leuk, soms gewoon, af en toe ronduit geweldig en dan weer eens slecht.

 

Related posts

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *