Ilse Reyners te gast in Touché op Radio 1

Ilse Reyners te gast in Touché op Radio 1

Het is niet verwonderlijk dat Ilse Reynders psychologe is. Al van jongs af aan is ze geboeid door de menselijke psyche. Daarnaast is ze ook seksuologe en relatietherapeute. Ilse was op 21 februari te gast in Touché.

Wie na de uitzending met vragen zit, kan contact opnemen met Tele-Onthaal via het gratis nummer 106. De Zelfmoordlijn is te bereiken via het gratis nummer 1813.

Herbeluister het programma van Fridl’ Lesage en Ilse Reynders hier op Radio 1 website:

Deel 1 Touché – 21/2/2016 (onderaan pagina player Radio 1)

Deel 2 Touché – 21/2/2016 (onderaan pagina player Radio 1)

Twee jaar geleden richtte Ilse het relatiebureau Altero op. Daarnaast heeft ze ook haar eigen praktijk, Heading.

Tijdens haar studie psychologie kreeg ze les van Alfons Vansteenwegen. Hij wist haar te boeien en zette haar aan een bijkomende opleiding te volgen. Ook Maureen Luyens en Lieven Migerode zorgden ervoor dat ze steeds meer gepassioneerd raakte.

Ilse heeft veel sympathie voor het project Te Gek?! Haar moeder vocht tegen een depressie toen het woord nog taboe was. Het verhaal van de zangeres Mira kan je hier herbeluisteren.

De schrijfster en psychologe Sue Johnson zorgde voor een nieuw inzicht bij Ilse. Anders dan relatietherapeuten die zich richten op het verbeteren van de communicatie tussen partners en het oplossen van problemen, richt Sue zich op het versterken van de verbondenheid tussen twee mensen.

Haar grote voorbeeld is Brené Brown. Het boek ‘de kracht van kwetsbaarheid’ pleit voor meer betrokkenheid. Mensen mogen zichzelf laten zien en het is pas bij het accepteren van je kwetsbaarheid dat je kan spreken van echte verbondenheid. Het is voor Ilse een voorbeeld om in te zien dat kwetsbaarheid geen zwakte, maar een sterkte is.

Haar favoriete film is Babel. Hierin zie je dat in de verschillende verhalen en culturen toch dezelfde universele menselijke thema’s aanwezig te zijn.

Dans is een kunstvorm die haar erg raakt. Een stuk dat haar is bijgebleven is Geënt van Ugo Dehaes, een voorstelling met twee dansers die zonder muziek continu met elkaar in fysiek contact zijn. De dans is vergelijkbaar met een relatie: op elkaar vertrouwen en elkaar ondersteunen, maar soms ook verstikkend en met veel inspanning.

Ilse maakt zich zorgen over de nieuwe Germaanse geneeskunde van Dr. Hamer. Ook de stichting tegen kanker waarschuwt voor die gevaarlijke theorie.

Ze vindt het spijtig dat mensen vaak opgelicht worden door zogezegde psychotherapeuten. Ook in de sector van mindfulness komt bedrog voor, dat bleek uit een reportage van Panorama.

Authenticiteit is, net als kwetsbaarheid, belangrijk. Stromae maakte het nummer Carmen waarin hij zijn kritiek op de sociale media uit.

Muziek in de uitzending:

Guus Meeuwis – Liefde is een werkwoord

Mira – Glazen bol

Anne Clark – Our Darkness

Agnes Obel – Riverside

Gustavo Santaolalla – Deportation (uit de film Babel)

Dave – Dansez maintenant

First Aid kit – My Silver lining

Yann Tiersen – Comptine d’un autre été – l’après-midi (uit de film Le fabuleux destin d’Amélie Poulin)

Celine Dion – Because you loved me

Stromae – Carmen


 

Radio 1 website: Wat raakt Ilse Reynders

Radio 1 website: Verliefdheid moet niet altijd onmiddellijk aanwezig zijn

Related posts

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *