OPGELET
   “Vind je lief(de)!” is het nieuw coachingstraject van altero, jouw persoonlijke begeleiding in de zoektocht naar een liefdevolle relatie. Meer info via de rubriek "groeien”.
Interview met De Standaard

Interview met De Standaard

Het tv-programma Love Island is nog maar aan zijn tweede week toe op Vier, maar u hebt al twee kostbare lessen geleerd: ja, het kan erger dan Temptation Island, en nee, een televisieprogramma is niet de beste route naar een duurzame relatie. Maar wat als die spontane ontmoeting uitblijft? En u online daten niet vertrouwt? Wat kost dat, een partner zoeken via relatiebemiddeling?

Wie & wat?

Een bureau voor relatiebemiddeling of private matchmaker begeleidt mensen die single zijn en daar verandering in willen brengen. De grote bureaus zijn vandaag op één hand te tellen in Vlaanderen, een groot verschil met twintig jaar geleden. ‘Het aantal is inderdaad fors gedaald, vooral door de concurrentie van online datingsites. Het is een nichemarkt geworden’, zegt ­Rika Ponnet, al 25 jaar aan het hoofd van Duet, veruit het grootste relatiebureau in Vlaanderen. Maar, zo bewijzen de overblijvers, niet iedereen vindt zijn gading in online daten. ‘Neem Tinder. Op zich niets mis mee, maar de meeste gebruikers zijn niet op zoek naar een vaste relatie. Bij online datingsites ben je dan weer niet zeker of de informatie die mensen van zichzelf geven, wel helemaal klopt.’

Bij een relatiebureau bent u zeker van discretie, correcte info en matching die verder gaat dan vleeskeuring of algoritme. Dat spreekt nog steeds een brede groep mensen aan. Relatiebureaus hebben klanten van 20 tot 70. ‘Ik zie best veel late twintigers en dertigers. Mensen die een relatie hebben uitgesteld wegens studies of carrière en nu verlangen naar een partner om een gezin te stichten’, aldus Ponnet. ‘Maar evengoed mensen die uit een lange relatie komen. Alle leeftijdsgroepen zijn vertegenwoordigd.’ De rode draad bij alle relatiebureaus: klanten hebben meestal een hoger diploma op zak. Berkeley International, dat een vestiging heeft in Brussel, focust zich zelfs expliciet op ‘high end’-klanten zoals ondernemers, politici en vrije beroepen.

 

Voorbereiding

Wie meteen een ideale huwelijkskandidaat voor de deur verwacht, moeten we teleurstellen. ‘Programma’s als Blind Getrouwd leiden weleens tot onrealistische verwachtingen’, zegt Ponnet. ‘Maar zo werkt het niet, daar zijn we ook duidelijk over.’ Wat u wel mag verwachten: hulp met het bijspijkeren van verwachtingen, zelfinzicht en enkele interessante ontmoetingen met andere singles.

Bij zowel Duet als Altero begint de samenwerking met een diepte-interview, afgenomen door een therapeut, psycholoog of seksuoloog. De bedoeling? Behoeftes en waarden in kaart brengen.

‘We gaan op zoek naar het referentiekader’, zegt de zaakvoerster van Altero, Veronique Van de Steen. ‘Hoe zag het kerngezin eruit? Hoe verliepen vorige relaties? Hoe zie je de toekomst? Mensen zijn zich niet altijd bewust van bepaalde patronen in hun liefdesleven.’

Bij Duet wordt sterk gehamerd op ontvankelijkheid. ‘We willen dat mensen nadenken over hoe ze partners kiezen en waarom. Mede door online daten hebben sommigen heel strikte strategieën ontwikkeld: niemand die verder woont dan 20 kilometer, niemand die kleiner is dan 1m85. Terwijl je iemand bij een spontane ontmoeting nooit zo snel zou afschrijven.’ Berkeley-klanten krijgen een private matchmaker. ‘We hechten veel belang aan discretie. Mede daarom krijgen klanten één vertrouwenspersoon: iemand die de tijd neemt om hen te leren kennen, ontmoetingen regelt en fungeert als klankbord’, aldus zaakvoerster Myriam Dassonville.

Matching

Op basis van die gesprekken krijgt u een profiel aangemeten. Al naargelang van de behoeftes, waarden en eventueel praktische eisen (zoals eventuele kinderwens) in dat profiel, krijgt u een ontmoetingsuggestie. Opvallend: dat gebeurt bij alle relatie-agentschappen zonder foto. ‘We laten zelfs de achternaam weg, zodat niemand aan het googelen slaat’, benadrukt Dassonville. Een fysieke omschrijving – slanke, sportieve man bijvoorbeeld – kan wel.

‘Vervolgens is het aan de klanten er al dan niet op in te gaan en elkaar te ontmoeten’, zegt Ponnet. Valt die wat tegen? Geen probleem. De meeste bureaus werken met een jaarcontract. Klanten mogen rekenen op minimaal 6 à 12 partnersuggesties, afhankelijk van het bureau. Is het van de eerste keer raak? Dan kan u het contract meestal even op pauze zetten. Wie zegt dat realisme romantiek in de weg moet staan?

Een contract kost 990 à 1.200 euro (inclusief btw), alleen bij het exclusievere Berkeley ligt de prijs gevoelig hoger (8.000 euro excl. btw.)

Nazorg

Krijgt u nu al stress? Geen paniek. Liep een date niet vlot of loopt u na enkele ontmoetingen vast? Dan kan u terecht bij het relatiebureau voor feedback via telefoon of mail. Ook mensen met drempelvrees – bijvoorbeeld na een verlies van een dierbare of iemand met weinig of geen seksuele ervaring – krijgen professioneel advies als ze dat wensen.

En de resultaten? Berkeley International pakt uit met een succespercentage van 70 procent, bij Duet houdt ongeveer de helft van de klanten een relatie over aan hun avontuur, bij Altero is dat een derde. ‘Maar ik definieer succes breder’, nuanceert Van de Steen. ‘Als klanten aangeven dat ze een drempel hebben overwonnen, iets over zichzelf geleerd hebben of er een fijne vriendschap aan hebben overgehouden, vind ik dat ook belangrijk.’

Besluit

Een partner zoeken via een relatiebemiddeling kan vanaf 990 euro, inclusief btw. Dé vraag die op uw lippen brandt: heeft zo’n rationele match nu meer kans op slagen? Ponnet meent van niet. ‘De wijze waarop je iemand leert kennen, doet er weinig toe. Statistieken bewijzen het: onze koppels blijven net zo vaak samen, trouwen net zo vaak en scheiden net zo vaak als andere.’

Maaike Van Melckebeke voor De Standaard 6-06-2019. De redactie gaat bij deze kostenberekening uit van een aantal hypotheses. Het gepubliceerde totaalbedrag is dus een raming.

Related posts

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *