OPGELET
   “Vind je lief(de)!” is het nieuw coachingstraject van altero, jouw persoonlijke begeleiding in de zoektocht naar een liefdevolle relatie. Meer info via de rubriek "groeien”.
Interview Nieuwsblad: Daten in tijden van Corona

Interview Nieuwsblad: Daten in tijden van Corona

Corona haalt niet alleen de longen overhoop, de lichte lockdown werkt op de zenuwen, en zeker bij zij die het alleen moeten zien te rooien. Dat is te zien aan de bezoekersaantallen van populaire datingapps. En niet alleen daar. Ook bij de relatiebureaus, waar ze iets ernstiger tewerkgaan bij het vinden van The Significant Other. “Hoe langer de quarantaine duurt, hoe meer klanten we krijgen.” En de vrijgezellen zelf? “Mijn geduld is bijna op.”

“Weet je wat het allermoeilijkste is? Niemand kunnen aanraken. Ja goed, ik heb mijn twee kindjes van 3 en 7, maar echt een vriend of vriendin die je af en toe eens kan vastpakken, dat mis ik echt. Huidhonger noemen ze het. Het bestaat, dat weet ik nu nog beter dan voor corona.” Noemie Weytens (28) uit Waregem is sinds 2,5 jaar vrijgezel, bezoekt geregeld een datingsite en ondervindt sinds 15 maart dat ook haar geduld eindig is.

Ze is niet alleen. Populaire datingapps en -sites zien hun klikcijfers de jongste weken de hoogte in schieten. Ook al is het zo goed als onmogelijk om elkaar te ontmoeten. “Tinder en die andere apps zijn natuurlijk ook een spelletje”, zegt Veronique Van de Steen van het relatiebureau Altero. “Swipen als tijdverdrijf. En daar is nu nog méér tijd voor. Al merken we in ons relatiebureau ook dat de nood aan een ernstig contact heel groot is.”

Snuffelfase

Dat kan Noemie alleen maar bevestigen, zegt ze. “Niet dat ik al bij een relatiebureau ben gaan aankloppen de jongste weken, ik hou het bij datingsites. Ja, dat is niet evident nu. Al twee keer heb ik een avond doorgebracht op speeddate.be. Om de zes minuten krijg je daar een andere date voorgeschoteld. Niet onaangenaam, ook al heb ik er nog niemand gevonden.”

Wat haar wel opvalt bij die afspraken: het is minder oppervlakkig. “Ik ben sowieso niet iemand die alleen maar over koetjes en kalfjes praat. Het mag wat dieper gaan bij mij. En dat lukt nu beter dan in precoronatijden.” Dat is helemaal wat Veronique Van de Steen ook merkt in haar praktijk, zegt ze. “In normale tijden is er eerst die snuffelfase, eens aftasten om te zien of er potentieel in zit, of er een mogelijkheid is dat die kennismaking uitgroeit tot iets mooiers dan een losse scharrel. Dat wordt nu helemaal overgeslagen.”

Knuffelen voor de spiegel

Audrey Laeremans van het relatiebureau A&F ziet krek hetzelfde patroon terugkomen bij haar klanten. “Normaal voorzie ik toch al gauw zo’n zes maanden voordat een match is gevonden, maar die tijd wil niemand nu nog nemen. Het moet snel gaan, iedereen is ongeduldig, want die eenzaamheid weegt echt door. De eerste week ging het nog, maar daarna kreeg ik veel telefoontjes van klanten die wilden dat ik er vaart achter zette. Het alleen zijn wordt zwaarder met de dag.”

Noemi: “Ik heb mijn kinderen wel, en dat is heel leuk. Maar het is niet hetzelfde, hè. Ik geef hen knuffels en krijg er ook oneindig veel terug, maar ik merk dat dat niet genoeg is. Alsof het vat niet gevuld raakt.”

“Een quarantaine is een beproeving voor ieders mentale gezondheid, maar voor mensen die alleen zijn, geldt dat zelfs dubbel”, zegt psychiater Uus Knops. “De mogelijkheden om uit het isolement te geraken, zijn heel schaars en dat werkt op het gemoed.”

Meer diepgang

Dat alleenstaanden het moeilijk hebben, blijkt ook uit de jongste cijfers van Smartvibes, een bedrijf uit Lokeren dat met sites als speeddate.be en smartbeat.be singles uit hun isolement wil halen. Zaakvoerder Frederic De Schryver: “Eigenlijk zijn we er al in januari mee begonnen omdat het steeds moeilijker werd om ordentelijk met de auto in de stad te geraken waar we die speeddates houden. Een dikke maand later kwam de lockdown, en sindsdien stijgt het aantal bezoekers op speeddate.be gestaag. Op dit moment hebben wel al zo’n 1.500 speeddates zien passeren op ons platform, dat intussen ook al in Ierland, Duitsland en New York wordt gebruikt.”

Dat succes is niet alleen aan de huidhonger te danken, denkt Noemie. “Er is ook een onmiskenbaar voordeel aan. Omdat ik nu merk dat de oppervlakkigheid wegvalt, die snuffelfase zoals ze het noemen, weet je veel sneller welk vlees je in de kuip hebt en verdoe je je tijd niet. De gesprekken zijn interessanter en eerlijker. Er is meer diepgang en je leert ook heel veel bij over jezelf. Waarom je bent zoals je bent. Die confrontatie met jezelf is soms hard, maar je wordt er wel een beter mens van, denk ik.”

En nee, haar prins heeft Noemie nog niet gevonden, geeft ze toe. “Dat hoeft ook niet. Ik ben gelukkig nu. De puzzel zal wel in elkaar vallen, daar ben ik van overtuigd. Maar daarvoor is meer nodig dan online daten. Ik snak ernaar om met iemand af te spreken in het echt. Die quarantaine heeft lang genoeg geduurd.”

Er zijn er ook die niet zoals Noemie braaf wachten op de exit uit de coronacrisis, zegt Audrey Laeremans van relatiebureau A&F. “Ik krijg vaak de vraag van klanten of ze mogen afspreken, want je mag je lief toch zien, hebben ze gezegd. Tja, wanneer ben je elkaars lief? Ik benadruk dan dat ze vooral verstandig moeten zijn en de regels blijven naleven.”

Promoties

Hoe druk het ook is op de Tinder en Parship, op de speeddating-platformen en bij de relatiebureaus, het blijft behelpen, zegt Frederic De Schryver van Smartvibes. “Ongeveer vijftien procent van de bevolking is single. We mogen met z’n allen in de relatiesector nog zo ons best doen, corona heeft sowieso toegeslagen, en zal dat nog een tijdje blijven doen. De cijfers nu zijn niet te vergelijken met het precoronatijdperk. Dat kan je zien aan de promoties die bijvoorbeeld de betalende datingapps nu hanteren. Het aantal mensen dat op zoek is, heeft het moeilijk. Maar het feit dat iedereen in zijn kot moet blijven, zorgt ervoor dat van afspraakjes weinig is huis komt. En daar draait het toch om als je een partner zoekt.”

Het Nieuwsblad, 25/04/2020, door Frank Poosen om 06:00

Related posts

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *