Interview Thema Magazine

Interview Thema Magazine

“Eigenlijk zijn we gewoon twee romantische types”

Steeds meer singles. Steeds meer datingsites. Jammer genoeg kent online daten ook vele valkuilen. En relatiebemiddeling heeft spijtig genoeg vaak een negatieve bijklank. Relatiebemiddeling is nu eenmaal niet aan iedereen besteed. Ilse Reynders en Ilse Melotte vonden dat de tijd rijp was voor een professioneel alternatief: altero. 

Een relatiebureau opstarten: geen evidente beroepskeuze?

Ilse Melotte “Neen absoluut niet. Daar is veel denkwerk en research aan vooraf gegaan. Beroepsmatig is Ilse Reynders al 18 jaar psychologe, relatietherapeute en seksuologe. Naast haar groepsprkatijk werkt zij ook als vrijwilliger voor Tele-Onthaal. Ikzelf doe vooral het werk achter de schermen maar ben ook een geschoold mental en single coach. Samen hebben we al heel wat meegemaakt en zijn heel bewust bezig met persoonlijke groei. Iets wat we hoog in het vaandel dragen. We willen via altero gewoon mensen gelukkig maken en ze liefde helpen ontdekken. Eigenlijk zijn we gewoon twee romantische types. Echte hartenvrouwen.”

Ik kan me inbeelden dat dergelijk delicaat onderwerp veel know-how vraagt.

Ilse Reynders “Inderdaad. We hebben 7 mensen gevonden die dezelfde pas- sie delen als ons. Deze psychologen en psychotherapeuten zijn ervaren in wat ze doen en dragen bij tot wat we vandaag aanbieden. Daarnaast hebben we ook 9 maanden aan vooronderzoek gedaan. We zochten statistieken op, bekeken het bestaande aanbod, welke prijs men moet betalen voor een bepaalde service, hoe het proces er bij andere relatiebemiddelaars uitziet, … We namen ook een kijkje over de grenzen. Nederland en Engeland staan al veel verder inzake mogelijkheden rond dating, single coaching maar ook bewustwording rond de vele valkuilen. We vonden dat het ook hier anders kan. Mensen blijven nog steeds op zoek naar de liefde. Een duurzame en warme liefde. Er bestaan veel misvattingen rond relatiebemiddeling. Van ‘het is voor hopeloze mensen’ tot ‘ik wil niet vast zitten aan een contract’. We’ve heard it all. Relatiebureaus contacteren is soms nog een taboe. Met onze vernieuwende aanpak willen we deze drempel wegnemen.”

Wat maakt het bij jullie dan zo anders?

Ilse Melotte “Wel, wij zijn de enigen die alles samen onder één koepel brengen. altero baseert zich steeds op de drie pijlers ‘ontmoeten’, ‘beleven’ en ‘groeien’. We doen niet enkel aan partner matching maar organiseren onder altero Beleven ook activiteiten en reizen voor singles. In de Groeiworkshops werken we rond zowel lichte als zwaardere thema’s. Omgaan met datingstress, werken aan een positiever zelfbeeld, omgaan met angsten, … Zowel in groep als individuele sessies. Je kiest echt zelf waaraan je wil deelnemen.”
Ilse Reynders “Vooral het facet altero Ontmoeten is een belangrijke stap voor de singles. Hierbij gaan ze een gesprek aan met mij of een van de andere psychologen. We bespreken samen de verwachtingen van het proces, leren elkaar kennen en stellen een profiel op. Zo kan ik op basis van mijn persoonlijke ervaring en wetenschappelijke inzichten rond partnerkeuze een partnervoorstel doen. Indien ik van beide singles een go krijg volgt er een eerste ontmoeting. De feedback die hierna volgt is van groot belang. Zo kunnen wij bijsturen waar nodig.”

Gesproken van een persoonlijke aanpak.

Ilse Reynders “Bij ons kunnen singles hun verhaal kwijt, hun zorgen maar ook hun relatiegeschiedenis. Daaruit kan je veel leren! Op een professionele manier komen we te weten welk liefdestype je bent, wat je drijft in de liefde en wie bij jou zou passen.Ik ontwierp ook een hele methodologie achter ons matching systeem. Deze is geïncorporeerd in onze database wat de slagingskans optimaliseert. Maar uiteindelijk is het een mens van vlees en bloed die twee personen bij elkaar ziet. Geen computer. Ook bij de activiteiten proberen we steeds aanwezig te zijn. Persoonlijk contact is echt belangrijk voor ons. Na de single reizen organiseren we bijvoorbeeld een terugkomdag op kosten van altero.” 

Is het voor een single niet moeilijk om met een groep vreemden op reis te gaan?

Ilse Melotte “De deelnemers treden so- wieso uit hun comfortzone maar worden bij ons niet langer geconfronteerd met koppels. Dat kan heel bevrijdend werken. Uiteindelijk zijn het allemaal singles, op zoek naar zichzelf en de liefde. Ze zitten in hetzelfde schuitje. Samen met Anders Reizen bezorgen we de groep een leerrijke en avontuurlijke ervaring. Dat kan in Marokko zijn, Boedapest, Italië, … Als ze daar toch hun liefde tegenkomen, is dat natuurlijk mooi meegenomen. Maar dat is zeker niet het hoofddoel.”
Ilse Reynders “Inderdaad, bij alle acti- viteiten onder Altero Beleven ligt de nadruk op iets nieuws proberen. De doelstelling is hier niet daten maar mensen iets leuks laten ervaren samen. Dat kan gaan van met de Vespa rijden door Haspengouw tot bierproeven in de Bocqvallei. Elke single kan zich hier trouwens voor inschrijven. Je hoeft absoluut geen altero lid te zijn.”

Liefde is natuurlijk onbetaalbaar. Maar is Altero een duur alternatief om iemand te leren kennen?

Ilse Melotte “Onze prijs situeert zich in de middenmoot. Maar we bieden eigenlijk veel meer dan andere bureaus. Op jaarbasis zijn we ook niet veel duurder dan online dating. Je kan het ook zo bekijken: we zitten met onze prijs op het niveau van een smartphone. Maar uiteindelijk, is liefde toch veel meer waard dan dat?”

Zijn er al veel matches ontstaan bij jullie? OF Hebben jullie veel succes?

Ilse Melotte “Ja, we hebben een echt gat in de markt gevonden! Zowel altero Ontmoeten als Beleven en Groeien kennen een groot succes. Ondanks het overaan- bod aan datingsites merken we dat veel singles eenzaam achter de PC blijven zitten. Minder dan 15% van alle online dating gesprekken mondt uit in een echte ontmoeting. Dat is enorm tijdrovend. Wij brengen een veiligere manier van daten, waarbij eerlijkheid en betrokkenheid centraal staat. Voor wie niet moet hebben van anonimiteit en de afwezigheid van controle op het internet, kwam altero dus als geroepen!”

Thema Magazine “Genieten” – April – Mei 2014 – Jaargang 8, nr 4
Lees het magazine hier

 

Related posts

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *