OPGELET
   “Vind je lief(de)!” is het nieuw coachingstraject van altero, jouw persoonlijke begeleiding in de zoektocht naar een liefdevolle relatie. Meer info via de rubriek "groeien”.
Hoe beleef jij intimiteit en seksualiteit als single?

Hoe beleef jij intimiteit en seksualiteit als single?

Hoe beleef jij intimiteit en seksualiteit als single ?

Je kan geen krant of tijdschrift openslaan zonder iets over seks te lezen. Toch vinden veel mensen het niet makkelijk om over seksualiteit te praten en blijft het onderwerp een beetje in de taboesfeer hangen, ook bij singles. Hoe ga jij om met het gemis aan intimiteit en seksualiteit ?

Gemis aan affectie en seksualiteit

Single zijn heeft zo zijn voordelen, maar één van de meest gehoorde negatieve kanten ervan is het gemis aan verbondenheid en affectie. De meeste singles missen iemand waarbij ze kunnen thuis komen, iemand die hen echt kent met wie ze dingen kunnen delen en overleggen. Andere singles missen vooral lichamelijke intimitiet: eens goed vastgepakt worden, een dikke knuffel, eens letterlijk kunnen uithuilen op een schouder, … Nog andere singles voelen de nood aan seksualiteit en gaan op zoek hoe ze hieraan invulling kunnen geven.

Geen relatie, geen seks ?

Seks wordt meestal geassocieerd met een relatie. Voor heel wat mensen is de emotionele verbondenheid in relatie met een partner een voorwaarde voor lichamelijke intimiteit en seksualiteit. Men wil het liefst of uitsluitend seksualiteit beleven in een relationele context van veiligheid en geborgenheid.

De behoefte aan seks is een vaak onbesproken thema bij singles. Er rust nog een taboe op. Er wordt vaak vanuit gegaan dat als men geen relatie heeft, er dan ook geen seks is. Niets is minder waar. Heel wat singles zijn op één of andere manier seksueel actief. Het is dus niet zo dat seksuele gevoelens ondersneeuwen omdat er geen partner in je leven is.

Ook praten over seks is sowieso moeilijk, ook binnen relaties. Erover praten op een ernstige manier doe je niet zomaar met iedereen, dus als single is dat zeker niet evident.

Het is wat paradoxaal. Enerzijds is seks alomtegenwoordig in de media maar anderzijds blijft het een thema waar moeilijk woorden aan gegeven kunnen worden en waar niet over gepraat wordt ‘omdat het tot de privésfeer behoort’.

Wanneer je wel behoefte hebt om erover te praten, voelt het vaak ongemakkelijk. Je stelt je kwetsbaar op. Je vraagt je af hoe je overkomt bij de ander. Wordt praten over seks misschien gezien als een aanzet tot vrijen ? Wellicht is het iets makkelijker om het thema aan te snijden met andere singles.

Tegenstrijdige gevoelens

Seksuele gevoelens en verlangens kunnen voor verwarring zorgen. Vroegere waarden en normen kunnen op de helling komen te staan. Misschien was masturbatie steeds taboe, terwijl je nu wel verlangen voelt om je eigen lichaam te plezieren. Of je merkt dat je wel open staat voor een eenmalig seksueel contact terwijl je dit vroeger afkeurde. Misschien stel je je heel wat vragen: “Kan seks ook buiten een vaste relatie ?”, “Zet ik zelf de eerste stap of wacht ik af” ? “Ga ik het me achteraf niet beklagen” , “Hoe denken anderen hierover ?” …

Eveline is 2 jaar geleden gescheiden en heeft een fijn contact met een man die ze heeft ontmoet in de Spaanse les. Ze spreken regelmatig met zijn tweetjes af en gaan dan naar de film of iets eten. De laatste 2 keren gingen ze nog een koffietje drinken bij haar thuis en zaten ze nog urenlang te babbelen. Hoewel er wederzijds geen interesse is om een relatie op te bouwen hebben ze seks gehad. Hoewel ze hier heel erg genoten heeft voelt ze zich ook wat verward. Net zij die altijd vond dat seks en liefde moeten samen gaan, had nu seks met een man op wie ze niet verliefd is. Ze voelt zich ook wat beschaamd om hem de volgende keer in de les onder ogen te komen.

Verschillende noden en behoeften

Heel wat singles hebben gedurende langere tijd geen seksuele contacten. Na een relatiebreuk of een overlijden hebben sommigen helemaal geen interesse in seks. Anderen kunnen soms –tegen hun eigen verwachting in-wel snel die behoefte voelen. Of men verlangt er bepaalde periodes naar en andere periodes weer niet. Nog anderen hebben helemaal geen behoefte aan seks.

Veel singles willen geen seks maar hebben wel nood aan één of andere vorm van fysiek contact. Een innige omhelzing, eens goed vastgepakt of getroost worden kan deugd doen en geeft energie.

Heel wat singles hebben de behoefte om te masturberen. De meeste mannen masturberen reeds vanaf jonge leeftijd en doen het vaker dan vrouwen. Masturberen binnen een relatie is voor heel wat mensen taboe, zodat sommige vrouwen pas voor het eerst aan zelfbevrediging doen als ze single zijn. Op die manier kunnen ze hun eigen lichaam (her)ontdekken en weten ze beter wat ze leuk vinden.

Els is 3 jaar geleden weduwe geworden. Ze heeft veel gegeven en gedragen in haar relatie. Ze liep op de tippen van haar tenen en had vaak het gevoel niet de moeite waard te zijn: “Mag ik er wel zijn ?” “Ben ik wel boeiend genoeg voor mijn partner ?” De seksualiteit was weinig bevredigend. Ze durfde hierover niet spreken met haar man en zelf op ontdekking gaan was taboe omdat dit volgens haar niet hoort in een relatie. Een gesprek met een goede vriendin over dit thema zette haar ertoe aan om te gaan experimenteren met haar eigen lichaam. Ze ontdekt hoe ze kan genieten van aanrakingen en beleeft haar eerste orgasme.

Andere singles hebben seks met een andere persoon zonder een engagement of een relatie aan te gaan. Sommigen gaan actief op zoek naar een onenightstand, bvb. via datingsites ofwel is het iets wat voortvloeit uit bestaande contacten zoals in het voorbeeld van Eveline hierboven. Gezien een onenightstand vaak vooral op seksuele lust gericht is, eindigden ze voor sommigen met een kater, omdat men intimiteit en verbondenheid mist.

Soms vinden mensen in hun vriendenkring iemand om fijne seks mee te hebben: friends with benefits. Maar dit is niet altijd eenvoudig. Wat als de ene toch verliefd wordt en de andere niet ? Het kan een bedreiging zijn voor de vriendschap.

Koen en Ellen hebben elkaar enkele jaren geleden leren kennen op een groepsreis. Ze voelen zich goed in hun vel als single en zijn niet echt op zoek naar een nieuwe relatie. Na de reis spreken ze regelmatig af om te gaan wandelen, een tentoonstelling te bezoeken of samen iets te gaan eten. Ze zijn intussen goede vrienden geworden. Soms knuffelen ze ook en vrijen ze met elkaar. Ze voelen zich hier beide goed mee.

Welke betekenis heeft seks ?

Het kan interessant zijn om eens stil te staan bij de motieven die je hebt om seks te hebben alsook te kijken wat het je brengt. Wil  je je gevoelens van liefde voor iemand uitdrukken ?

Helpt het om je verleden te vergeten ? Is het een manier om je zelfvertrouwen wat op te krikken ? Probeer je de eenzaamheid te ontvluchten ? Zoek je troost en geborgenheid bij iemand ? Of misschien ben je na een langdurige relatie nieuwsgierig om bij andere seksuele partners op ontdekking te gaan.

Voor een aantal singles kunnen deze noden (soms tijdelijk) door seks worden ingevuld en dat is prima. Belangrijk is wel om je te realiseren dat jouw motieven om met iemand te vrijen verschillend kunnen zijn van de motieven van de persoon met wie je seks hebt en dat kan soms tot ontgoochelingen leiden.

Zoals hierboven reeds gezegd hebben blijft voor heel wat singles seksualiteit vooral verbonden met een relatie. Zij hebben geen nood aan éénmalige of vrijblijvende seksuele contacten en ook dat is helemaal prima !

Het altero team

blog geschreven voor Sennetmagazine

Related posts

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *