OPGELET
   “Vind je lief(de)!” is het nieuw coachingstraject van altero, jouw persoonlijke begeleiding in de zoektocht naar een liefdevolle relatie. Meer info via de rubriek "groeien”.
Durf jij je kwetsbaar opstellen in je relatie ?

Durf jij je kwetsbaar opstellen in je relatie ?

Bl_KwetsbaarBlog geschreven door Ilse Reynders voor SenNetMagazine
Ieder mens hunkert naar een relatie waarin je veiligheid en verbondenheid kan ervaren. Verbondenheid is de reden van ons bestaan. Het geeft zin, betekenis en richting aan ons leven. Verbondenheid is onlosmakelijk verbonden met kwetsbaarheid. Om intimiteit en verbondenheid te kunnen ervaren in je relatie is een voorwaarde dat je je kwetsbaar durft op te stellen. Jezelf laten kennen, laten zien, openheid in ervaringen en gevoelens zijn voorwaarden om elkaar te kunnen bereiken. En dat is niet altijd makkelijk ! Wat maakt het zo moeilijk om je kwetsbaar op te stellen ? Wat zijn de voordelen van kwetsbaarheid en hoe breng je kwetsbaarheid in de praktijk ?

Valkuil van de perfectie

Het streven naar perfectie maakt dat we ons vaak vergelijken met anderen. Ons leven, onze relatie en ons gezin wordt dan vaak vergeleken met de onbereikbare, op perfectie lijkende beelden die we oppikken in de media, op sociale media, waar mensen vooral de mooiste kan van hun leven laten zien. De anderen lijken het beter te doen, meer te hebben, en we voelen onszelf de mindere …

Betrokkenheid tonen en onszelf laten zien, dat is kwetsbaarheid. Wat ons tegenhoudt om kwetsbaar te zijn is schaamte, de angst dat we niet goed genoeg zijn. Te vaak willen we perfect zijn en worden we door ons perfectionisme weerhouden om ons kwetsbaar op te stellen. Perfect zijn klinkt verleidelijk maar is menselijk gezien onmogelijk. Het is ook een eenzame positie, omdat je jezelf uiteindelijk niet écht toont en aan de zijlijn blijft toekijken.

De uitdaging waarvoor we staan is te gaan voor een leven dat ‘goed genoeg’ is, waarbij je ook jezelf en je relatie accepteert als goed genoeg. Daarbij de moed tonen om jezelf te laten zien en betrokkenheid te tonen, dat is kwetsbaarheid.

Kwetsbaarheid als zwakte ?

Kwetsbaarheid wordt helaas vaak gezien als zwakte. Dat we kwetsbaarheid willen wegduwen heeft te maken met het feit dat we het associëren met negatieve emoties als angst, schaamte, ontgoocheling, verdriet, … Wanneer we gevoelens van kwetsbaarheid proberen tegen te houden en onszelf beschermen tegen deze gevoelens om te voorkomen dat we anders als te emotioneel worden gezien, blijven we niet alleen eenzaam achter met onze gevoelens, maar loert ook het risico om de hoek dat we deze gevoelens gaan afkeuren bij anderen.

Nochtans is kwetsbaarheid ook de weg naar ‘positieve’ emoties waar we allemaal juist naar verlangen: liefde, verbondenheid, geluk, empathie, … Zonder kwetsbaarheid ontzeg je jezelf dan ook eigenlijk de kans naar een mooi en betekenisvol leven.

Kwetsbaarheid is dus geen vorm van zwakte. Naarmate we meer onze kwetsbaarheid durven tonen in een relatie zullen we meer moed en betrokkenheid tonen. Als we ons afschermen van onze kwetsbaarheid zullen we meer vanuit angst en minder vanuit verbondenheid handelen

Kwetsbaarheid in je relatie

Kwetsbaarheid is durven je te laten zien, is je onzekerheden accepteren en je emotioneel durven bloot geven. Het betekent dat je je laat zien aan je partner zoals je werkelijk bent.

Dit is niet gemakkelijk en vraagt moed. In een relatie is weinig ‘zeker’. Liefde is onzeker. Liefde is een groot risico. Je partner kan verliefd worden op iemand anders, hij/zij kan ziek worden of plots wegvallen, hij/zij kan blijven, maar hij/zij kan misschien ook op een dag vertrekken. Dat is eng en we lopen kans op pijnlijke ervaringen, maar kan je je een leven zonder liefde voorstellen ?

In een relatie zijn er heel wat situaties waarin we ons kwetsbaar opstellen: je mening uiten tegenover je partner, het initiatief nemen tot seks, je partner om hulp vragen, je diepste gevoelens delen, … Kwetsbaarheid veronderstelt dus dat we ons bloot geven en we nemen hierbij emotionele risico’s, maar tegelijk is het ook de enige weg om tot intimiteit en verbondenheid te komen.

Vertrouwen is nodig

Uiteraard stel je je niet zomaar tegenover iedereen kwetsbaar op. Kwetsbaarheid gaat over het delen van gevoelens en ervaring met mensen die je vertrouwt. Het gaat dus over een wederzijds proces en het vereist grenzen en vertrouwen.

Vertrouwen in je partner is een basisvoorwaarde om een hechte, intieme relatie met je partner te kunnen opbouwen. Vertrouwen is iets wat groeit in een relatie en is een proces wat tijd kost. Kwetsbaarheid en vertrouwen zijn 2 kanten van eenzelfde medaille: we moeten kunnen vertrouwen om ons kwetsbaar op te stellen, maar we moeten ons ook kwetsbaar opstellen om vertrouwen te kunnen ervaren.

Vertrouwen wordt opgebouwd door ‘er te zijn’ voor je partner op momenten die er toe doen. Door je open en ontvankelijk op te stellen voor datgene wat er leeft in je partner. Door betrokken te zijn op hem of haar, door aandacht te geven aan je partner en tijd en energie in de relatie te steken.

Wanneer je partner geen betrokkenheid meer toont, geen aandacht meer voor je heeft, niet meer investeert in de relatie, dan brokkelt het vertrouwen af. En dit leidt tot angst: angst om verlaten te worden, angst om geen liefde en verbondenheid waard te zijn.

Lees hier op Seniorennet

Zin om meer te lezen ?

“De kracht van kwetsbaarheid” van Brené Brown

Related posts

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *