Opnieuw daten ? Deze tien tips kunnen je op weg zetten.

Opnieuw daten ? Deze tien tips kunnen je op weg zetten.

Opnieuw daten ? 

Tijdens deze mierzoete periode word je om de oren geslaan met hartjes, knuffels en geurige boeketten. Sommige singles ergeren zich er blauw aan, voor anderen versterkt het het gemis aan een relatie. Steeds meer 50-plussers wagen zich opnieuw op de ‘datingmarkt’ en gaan op zoek naar een nieuwe liefde. Dat bewijst ook Hotel Römantiek, een datingprogramma voor 60-plussers, dat vorige week van start is gegaan op VIER. Hoe pak je het aan? Wat zijn do’s en don’ts? 

Tien tips die je kunnen helpen bij het daten

1- Ga na of je klaar bent voor een nieuwe relatie

De basis om te starten met daten is dat je er mentaal klaar voor bent. Het is belangrijk dat je je rouwproces na een relatiebreuk, scheiding of overlijden van je partner al een stuk hebt doorlopen. Een nieuwe relatie kan soms helpen om de vorige helemaal af te ronden maar als je het verleden onvoldoende hebt verwerkt bestaat het risico dat de nieuwe relatie hierdoor teveel belast wordt.

2- Durf je open te stellen

Een nieuwe relatie op je 55ste of 65ste is een heel ander gegeven dan op je 30ste. Je hebt al heel wat ervaringen opgedaan in een vorige relatie en misschien ook kwetsuren opgelopen. Dat maakt dat men wat voorzichtiger of terughoudender wordt omdat men bang is om opnieuw gekwetst te worden. Toch is het belangrijk dat je je voldoende open kan stellen en dat je je kwetsbaar durft op te stellen wil je een nieuwe liefde een kans geven.

3- Accepteer je verleden

Op jonge leeftijd stap je nog onbevangen in een relatie. Het grootste deel van je leven ligt nog voor je en je moet samen nog heel wat opbouwen. Op oudere leeftijd dragen mensen al een hele rugzak met ervaringen met zich mee, zowel positieve ervaringen als negatieve. Accepteer dat van jezelf én van een potentiële partner en heb er begrip voor.

4- Bewandel nieuwe paden in je zoektocht

De meeste singles vinden nog steeds een nieuwe partner in hun ruime sociale kring. Het kan zijn dat je spontaan iemand ontmoet. Laat zeker ook weten aan familie, vrienden en kennissen dat je open staat voor een nieuwe relatie. Naast je vertrouwde omgeving kan je nieuwe kanalen aanboren om mensen te ontmoeten. Durf eens uit je comfortzone te komen en ga op zoek naar andere wegen die bij je passen en waar je gelijkgestemden kan ontmoeten. Hierbij alvast enkele mogelijkheden:

  • Sluit je aan bij een vereniging of meer specifiek een singles vereniging. Bij deze laatste ontmoet je andere singles waarmee je samen leuke activiteiten kan ondernemen zoals een tentoonstelling bezoeken, een film, concert, toneelstuk of andere voorstelling meepikken, een (stads)wandeling of fietstocht maken of samen gaan eten.
  • Ga online netwerken. Facebook, Linkedin en Twitter zijn manieren om bijvoorbeeld oude vrienden op te zoeken. Via het netwerk van je eigen vrienden kom je mogelijks ook in contact met nieuwe mensen.
  • Boek een georganiseerde (single)reis. In een relaxte sfeer leer je ongedwongen nieuwe mensen kennen en doordat je een tijdje samen optrekt kunnen hier nieuwe vriendschappen uit groeien die je op hun beurt weer in contact brengen met nieuwe mensen.
  • Pak je zoektocht gericht aan en ga daten via datingsites of via een relatiebureau. Bij een betrouwbaar relatiebureau kan je rekenen op een persoonlijke aanpak. Op basis van een persoonlijk gesprek wordt je profiel geschetst en wordt er gezocht naar een persoon die bij je past.

5- Durf contacten te leggen

  • Begin eens een babbel met een onbekende. Tijdens het wachten bij de bakker of in de supermarkt kan je alvast gaan oefenen in het praten met onbekenden. Hou het luchtig en praat over koetjes en kalfjes. Wie weet waar het je kan brengen…
  • Ga in op uitnodigingen voor verjaardagsfeestjes, huwelijken, babyborrels en andere sociale bijeenkomsten. Het is niet altijd makkelijk om ergens alleen toe te komen maar als je alleen bent, word je wel makkelijker aangesproken door anderen dan wanneer je in gezelschap bent.

6- Spreek snel af

Probeer je online of via een relatiebureau een nieuwe partner te zoeken, spreek dan altijd snel af. Zo voorkom je dat je al telefonerend of mailend een onrealistisch ideaalbeeld ontwikkelt van die ander. In een ontmoeting wordt het veel sneller duidelijk of het iets kan worden of niet.

7- Ga met een open mind je date tegemoet

Let er op dat je niet met te hoge verwachtingen aan je zoektocht begint. Zie dates vooral als een leuke ontmoeting, een kans om een aangename avond te beleven en een leuk gesprek te hebben, los van het feit of er een relatie inzit of niet. Ga met een open mind naar ontmoetingen. Verwacht niet meteen een coup de foudre, verliefdheid kan ook groeien. Schat in of je jezelf goed voelt bij die persoon, of je enthousiast wordt en je zin krijgt in een volgende ontmoeting.

8- Wees flexibel

Een voordeel aan daten op latere leeftijd is dat je al meer zelfkennis hebt. Je kent jezelf beter en hebt uit vorige relaties geleerd wat je wil en wat niet, wat er echt toe doet. Dat is goed, maar besef wel dat een relatie om een open geest en aanpassingsvermogen vraagt. Wees dus niet té kritisch. Een ‘eisenlijstje’ dat je wil afvinken staat een open ontmoeting in de weg en zorgt ervoor dat je kansen mist.

9- Praat openlijk bij een prille relatie en wacht wat af

Sta er voor je begint te daten al eens bij stil wat de dingen zijn die voor jou belangrijk zijn en spreek daar ook meteen over in een prille relatie. Wat is voor jou de invulling van een relatie, hoe zie je de toekomst, ben je nog bereid om samen te wonen of gaat je voorkeur uit naar een lat-relatie, hoe belangrijk is seksualiteit …? Breng zo’n onderwerpen snel ter sprake, zo weten jullie meteen waar jullie aan toe zijn, en of jullie je in elkaars verwachtingen kunnen vinden. Betrek je omgeving of je kinderen niet te snel in je nieuwe relatie. Zoek eerst uit of jullie contact kans heeft om uit te groeien tot een relatie op lange termijn. Zo vermijd je onnodige negatieve reacties.

10- Neem eens een kijkje op www.altero.be

Altero is een platform voor singles dat niet alleen persoonlijke relatiebemiddeling aanbiedt maar ook single activiteiten en single reizen.
Neem dus zeker een kijkje op onze website en misschien vind je wel iets wat bij je past!

 

Afknappers bij het daten

Een onverzorgd voorkomen

Een positieve eerste indruk is belangrijk. Zorg dus dat je er goed uitziet bij je date. Verzorg je kledij en je kapsel en ga met een positieve instelling je date tegemoet.

Eénrichtingsverkeer

Alleen maar over jezelf praten valt meestal niet in goede aarde. Enkel maar luisteren en zelf niets inbrengen evenmin. Probeer er een gezellige wederkerige babbel van te maken waarbij je zelf dingen inbrengt maar ook met interesse luistert naar de ander.

Teveel praten over de ex-partner

Uiteraard kunnen vorige relaties aan bod komen in een eerste gesprek maar wanneer het gesprek grotendeels gaat over het verleden roept dit weleens de vraag op of iemand wel klaar is voor een nieuwe relatie en wel interesse heeft voor de persoon met wie nu het gesprek gevoerd wordt. Blijf dus vooral in het hier-en-nu en ga op ontdekkingstocht met de persoon die nu voor je zit.

Negatieve instelling

In het lang en in het breed al je problemen op tafel leggen is meestal niet erg aantrekkelijk. Een negatieve instelling en ‘klagen en zagen’ draagt niet echt bij tot een fijne ontmoeting.  Probeer dus vanuit een positieve noot het gesprek te openen en ook je vrolijke en plezierige kant te tonen.

 

Misschien kan je wel iets opsteken van deze tips en kunnen ze jou een duwtje in de rug geven om opnieuw op zoek te gaan naar een nieuwe liefde.

Waar het op neer komt is: durf de stap te zetten, durf uit je comfortzone komen want af en toe heb je moed nodig om iets moois te bereiken !

 

Warme groet,

Ilse

Related posts

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *