Singlereizen zitten in de lift

Singlereizen zitten in de lift

reportage verschenen in Thema Nieuws – Maart-April 2016

Niks zo gezellig als samen op reis. Of toch niet? Want wat als je door omstandigheden geen gezelschap hebt om de wereld rond te trekken? Thuis blijven? Veel singles denken daar anders over. En maar goed ook. Ee hebben tegenwoordig keuzes zat om als vrijgezel op reis te gaan, in groep of individueel. Singlereizen zitten in de lift, zoveel is zeker.

Het aantal alleenstaanden in onze maatschappij blijft groeien. In de periode 2008-2013 nam hun aantal met 5,7 procent toe, tegen 2060 zou daar nog een 50 procent bijkomen. En steeds meer reisbureaus lijken te beseffen dat ook deze alleenstaanden weleens nood hebben aan een ontspannend reisje, weg van huis. Hun reisaanbod voor singles neemt namelijk jaar na jaar toe. Van korte ski- of cytytripjes tot uitgebreide wereldreizen: voor een deugddoende vakantie ben je al lang niet meer afhankelijk van een partner.

Noden aanvoelen

In Nederland bestaan er heel wat reisorganisaties die exclusieve reizen voor singles aanbieden, maar ook Vlaanderen is aan een inhaalbeweging bezig. Vlaamse reisbureau’s voelen namelijk aan dat er een sterke nood is aan singlereizen, en ze zien Vlaamse vrijgezellen aansluiten bij Nederlandse organisaties omdat die een groter aanbod hebben. Als ze zich bij Vlaamse groepsreizen aansluiten, treffen ze daar immers vaak koppels die hen het ‘vijfde wiel’ aan de wagen doen voelen. Enkel met alleenstaanden reizen, lijkt veel singles boeiender: dit levert onmiskenbaar andere gesprekken en een andere dynamiek op.

Snel volzet

Ook relatiebureau Altero uit Linter voelde die nood aan. Daarom ging het twee jaar geleden een samenwerking aan met reisagentschap Anders Reizen om singlereizen te organiseren. ‘Anders Reizen organiseerde al veel groepsreizen, maar niet exclusief voor singles”, zegt Ilse Reynders, drijvende kracht achter Altero. “Maar het was onmiddellijk gewonnen voor ons idee. Wij zijn in gestart in maart 2014 met enkele reizen in de zomermaanden. In 2015 breidden we ons programma uit, maar ook dat was snel volzet. Daarom besloten we het aanbod dit jaar nog te verruimen. Alles samen zitten we voor dit 3de jaar aan een 20-tal reizen. Binnenkort komen ze online, we verwachten opnieuw grote respons. Volgend jaar breiden we ons aanbod trouwens uit met reizen voor eenoudergezinnen. Ik vermoed dat die ook heel gewild zullen zijn.

Nadruk op plezant

Hoewel singlereizen zich enkel richten op vrijgezellen, ligt de nadruk niet op ‘koppelen’ maar op ‘plezier maken’. Daarom wordt bij de samenstelling van groepen niet naar de leeftijden van de deelnemers gekeken. Groeit er iets? Heel fijn! Blijft het bij vriendschap? Hopelijk hebben alle deelnemers immers een fijne vakantie gehad! Bij Altero/Anders Reizen werden er in de voorbije jaren geen koppels gevormd, maar de initiatiefnemers verwachten dat dit in de toekomst zeker zal gebeuren.

Meer vrouwen

Singlereizen trekken over het algemeen meer vrouwen dan mannen aan, vooral wanneer het gaat om citytrips en wandelvakanties. Qua leeftijd zijn het vooral de 40’ers, 50’ers en 60’ers die zich mee op sleeptouw laten nemen. Een iets ouder publiek dus. Dertigers blijken zich nog vaker aan te sluiten bij jongerenreizen.

Groepsreizen

Reisorganisatie Joker biedt geen exclusieve singlereizen aan, maar saat wel bekend om haar groepsreizen die vooral alleenstaanden aantrekken. “Wij organiseren al 35 jaar groepsreizen en al die tijd hebben we veel singles aangesproken”, zegt Annick holvoet, product manager bij Joker. “Afhankelijk van de leeftijdsgroep ligt hun aandeel soms boven de 90 procent. Vaak neemt er zelfs geen enkel koppel deel. Dat zorgt voor een speciale dynamiek binnen de groep. Iedereen staat open voor contacten. Dat is anders bij koppelriezen”

Geen druk

Bij de Joker groepsreizen werden er al veel koppeltjes gevormd, vaak kwamen daar zelf huwelijken uit voort. Toch is koppelen ook hier niet het doel van de reizen. In de eerste plaats willen de reisleiders de deelnemers een fijne tijd bezorgen. “We werken met kleine groepjes: het moet al lukken dat je daar de man/vrouw van je leven vindt”, aldus Annick Holvoet. “Wij willen gewoon een antwoord bieden op mensen die niemand vinden met dezelfde reisplannen. En als daar nog iets bovenop komt, dan is dat een fijne bonus.” (lacht)

 

Kirsten Bosmans

verschenen in:
Thema Nieuws
Gratis Lifestyle magazine
Maart -April 2016 • Jaargang 10 • NR 3

Related posts

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *