Contacteer ons voor een online kennismakingsgesprek en we helpen je bij het vinden van een partner die past in jouw liefdevolle bubbel.
Uit welk hout ben jij gesneden ?

Uit welk hout ben jij gesneden ?

Altero werkt binnen Ontmoeten op basis van een methodologische aanpak die bestaat uit vier onderdelen. Eén onderdeel gaat specifiek over karakter en temperament. Immers wie je bent bepaalt ook deels voor wie je valt. In dat kader werken we o.a. met de bevindingen die de Amerikaanse antropologe Helen Fisher formuleerde op basis van grootschalig onderzoek dat zij uitvoerde.
Het onderzoek ging essentieel over het volgende:

Op wie worden we verliefd?

Waarom val ik op die ene persoon en niet op die andere? Alle kaarten zitten goed, waarom voel ik toch geen vlinders? Volgens Fisher hangt aantrekking af van onze liefdestypes.  Sommige mensen worden verliefd op ‘gelijkgestemden’. Andere mensen voelen zich goed bij ‘aanvullende’  karakters, complementaire types of zelfs volledig tegengestelde persoonlijkheden.  Maar wat werkt nu het best? Want hier zit duidelijk meer achter dan het lot, dat kan bijna niet anders!

Het zijn chemische stofjes die jouw verliefdheid bepalen
Fisher kwam tot de conclusie dat volgende neurotransmitters  een belangrijke rol spelen bij die gevoelens: dopamine, testosteron, oestrogeen, serotonine. Deze stoffen bezitten we allemaal in meer of mindere mate.  Maar het is net de hoeveelheid die bepaalt hoe jij verliefdheid ervaart en wat je zoekt in je partner. Heel wetenschappelijk allemaal, maar wat betekent dat in de praktijk?

Welke karakters trekken elkaar aan of irriteren elkaar vanaf de eerste minuut?
Helen Fisher’s methodologie werd getest op duizenden mensen. Bij de meeste mensen springt een bepaald liefdestype eruit, andere mensen scoren meer gelijkmatig over 2 of meerdere types. Elk liefdestype  wordt gekenmerkt door één van bovenstaande vier stoffen die in ons lichaam domineert.  Fisher stelde vast dat sommige liefdestypes verliefd worden op mensen die tot hetzelfde type behoren, waar andere mensen (onbewust) op zoek gaan naar een partner die tot het tegenovergestelde liefdestype behoort.

Wat zijn de 4 liefdestypes?
In de terminologie van Fisher spreken we over deze 4 liefdestypes:

  • de Verkenner
  • de Bouwer
  • de Regelaar
  • de Onderhandelaar

Elk van deze vier liefdestypes kreeg een naam die past bij de beschrijving van de persoon zelf, maar ook met de verwachtingen ten opzichte van een (potentiële) partner. Als we het heel eenvoudig houden kunnen we zeggen:

  • een Verkenner wordt gedreven door avontuur
  • een Bouwer heeft familie op de eerste plaats staan
  • een Regelaar stijgt eruit omwille van intelligentie
  • een Onderhandelaar valt voor hartstocht

Maar dit is natuurlijk allemaal wat kort door de bocht.  Laten we daarom wat dieper ingaan op elk van de types apart.

De Verkenner
Dit is een persoon bij wie dopamine overheerst. Verkenners houden van afwisseling en avontuur, hebben een grote nieuwshonger en zin voor avontuur. Ze zijn creatief, nieuwsgierig en houden van seks. Ze hebben een tomeloze energie, zijn ruimdenkend en impulsief. Soms kunnen verkenners weinig voorspelbaar (of zelfs onbetrouwbaar) overkomen. Ze hebben een continu streven naar vrijheid en willen onafhankelijk leven. Zij praten moeilijker over hun gevoelens en hebben vaak minder zelfkennis.  

De Bouwer
Hij wordt gedreven door serotonine. Bouwers zijn over het algemeen ordelijke, nette mensen die respect hebben voor gezag en loyaliteit. Het zijn mensen die houden van zekerheid en erg traditioneel, voorzichtig en rustig reageren. Feiten zijn belangrijk en ze houden graag controle over de dingen. Zij nemen soms wel eens de leiding.  Daardoor komen bouwers soms ook wel eigenwijs over, (te) kritisch in hun denken. Bouwers houden van schematische routine en zijn plannenmakers, ze appreciëren precisie en details en denken stapsgewijs.

De Regelaar
Dit type wordt ook wel de testosteronbom genoemd, wat meteen doet denken aan “presteren”.  Regelaars draaien niet rond de pot maar zeggen op de man (of vrouw) af waar het op aankomt. De Regelaar analyseert en denkt logisch, veroordeelt niet en overdrijft niet. Regelaars kunnen koppig en veeleisend zijn en verliezen zich soms in één bepaalde hobby. Eens een Regelaar boos is, is hij/zij ook echt boos en krijg je vaak heel directe tot zelfs botte reacties. Ook de Regelaar praat niet makkelijk over zijn gevoelens.

De Onderhandelaar
Dit type wordt gekenmerkt door gevoelens, wordt gevoed door oestrogeen. De zogezegde typische “mannelijke” eigenschappen vind je terug bij de Regelaar. De typische “vrouwelijke” eigenschappen zie je bij de Onderhandelaar. Onderhandelaars zijn mensen die met hun gevoelens bezig zijn. Soms worden ze wel bestempeld als besluiteloos en naïef. Zij reageren empathisch, zijn vaak romantisch aangelegd en worden snel verliefd. Ze willen niemand pijn doen en komen daardoor soms langdradig over in hun uitleg. Onderhandelaars hebben een rijke fantasie en zijn goed met taal.

Iedereen heeft meerdere types in zich
Herken je je al een beetje in één van de bovenstaande types ? Misschien vind je jezelf niet zo uitgesproken terug in één liefdestype. Dat is normaal. Iedereen heeft immers meerdere types in zich. Maar door de band genomen hebben we allemaal twee meer uitgesproken types die op de voorgrond staan. We spreken daarom over een primair type en een secundair type.  Zowel je primair als secundair type zijn de spil van je temperament en spelen een  rol in je partnerkeuze.

Zin om te weten welk liefdestype jij bent?  Doe de test op onze website onderaan altero Ontmoeten.  Je krijgt een persoonlijk mailtje terug met de duiding van jouw primair en secundair type.  Wil je ook weten welke liefdestypes bij jou passen ? Dat lees je in onze volgende nieuwsbrief en blog rond de liefdestypes.

Related posts

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *