OPGELET
   “Vind je lief(de)!” is het nieuw coachingstraject van altero, jouw persoonlijke begeleiding in de zoektocht naar een liefdevolle relatie. Meer info via de rubriek "groeien”.
Verhuizen naar het buitenland: wat doet dat met de liefde voor elkaar?

Verhuizen naar het buitenland: wat doet dat met de liefde voor elkaar?

Velen dromen van een leven in het buitenland. Ze voelen een drang om het onbekende te verkennen, hebben nood aan avontuur, of aan zon op hun bol. Maar wordt die droom echt werkelijkheid als je de stap gezet hebt? En wat doet zo’n verhuis met je relatie? Flakkert de liefde net op of groeien partners sneller uit elkaar? Met haar persoonlijke getuigenis wil An van Altero je daar alvast meer inzicht in geven. 

Goed voorbereid, maar niet op alles

Enkele jaren geleden kozen mijn man en ik ervoor om naar de zon te verhuizen. Na het verlies van mijn schoonmoeder realiseerden we ons dat het leven te kort is en dat we moeten genieten van elke dag. We namen allebei ontslag en verkochten ons huis. We hadden alles op voorhand goed uitgestippeld en maakten ons weinig zorgen. We waren immers al 14 jaar getrouwd, hadden een sterk huwelijk en een prachtige zoon.

Mijn man vertrok 4 maand eerder naar onze bestemming Tenerife, om alvast aan de slag te gaan en alles ter plaatse te regelen. Ik handelde de verkoop af van ons huis in België. De langeafstandsrelatie was moeilijk, maar door onze smartphones bleven we verbonden. De vrijheid die er plots was, deed ook deugd. Het was een dubbel gevoel.

Eenmaal herenigd in Tenerife was het zalig. Euforie stak de kop op. Maar er was ook veel te regelen, en door de vele veranderingen merk je snel hoe jullie van elkaar verschillen. Terwijl de ene apen en beren op de weg ziet, zoekt de ander naar opportuniteiten. De grond zakte weg vanonder mijn voeten: plots had ik geen zekerheden meer. Er volgden veel discussies, want we zagen de dingen anders. Mijn man stond al verder dan ik. Hij heeft me vaak moeten geruststellen voordat ik me thuis begon te voelen. We zijn heel anders, en in deze situatie is dat goed. We konden op elkaars krachten bouwen.

Betere mensen

Zijn geruststellende woorden had ik hard nodig, want het duurde zes maanden voordat ik me weer goed voelde. Ik ben mijn man daarvoor heel dankbaar, nu nog meer dan vroeger. Het heeft ervoor gezorgd dat we nu in een situatie leven waar meer tijd is voor gesprekken en open dialogen. Er is minder stress en we kunnen meer genieten. Onze relatie bloeit open. Een fijne wandeling kunnen maken, genieten van lekker eten, en de connectie met zon, zee en strand … wel, dat verandert een mens. Ik denk dat we betere mensen zijn geworden.

We hebben meer respect en bewondering voor mekaar, net omdat we fier zijn op wat we gedaan hebben. Samen een droom realiseren, maakt de band hechter. We helpen elkaar en anderen waar we kunnen, net omdat we er bij stilstaan dat hulp nodig is. We waarderen wat we hebben. Al konden we in België meer verdienen, toch is onze levenskwaliteit hier groter, en dat heeft een positieve invloed op de band met elkaar.

Kop of munt

Nu besef ik dat we een groot risico hebben genomen en dat er meer valkuilen zijn dan ik dacht. Het is kop of munt voor je relatie, erop of eronder. Dat voelt ook zo aan als we met anderen koppels praten.

We hebben een afspraak gemaakt die we ondertussen al vaak hebben gebruikt: als de een het moeilijk heeft, dan moet de ander een tandje bijsteken om ons beiden en het gezin vooruit te trekken.

Communicatie blijft key, blijven praten over wat er op je afkomt en wat er veranderd is. Door te verhuizen naar het buitenland zie je het leven anders, je komt uit je comfortzone en ontmoet nieuwe mensen uit andere culturen. Dat verrijkt je leven, maar maakt bij iedereen andere opvattingen los. En dat mag, dat laat ik los, ieder zijn mening, zolang je maar met elkaar een intieme band behoudt.

Aanrader?

Verhuizen naar het buitenland is geen makkelijke stap. De kans is groot dat je relatie uit balans geraakt. Maar als je daar samen doorkomt en je terug een evenwicht gevonden hebt, dan hebben de voordelen van een verhuis wél een positieve invloed op jullie als liefdeskoppel, de connectie is groter. Maar ik geloof niet dat een nieuw avontuur in het buitenland een vlucht kan zijn voor reeds bestaande problemen tussen elkaar. Daar kan een ander land niets aan veranderen.

En de toekomst, wat brengt die? Die vraag krijg ik vaak. Zullen we in Tenerife blijven wonen? Wat als er iets gebeurt? Wat als de relatie niet meer lukt? Ik heb de indruk dat mensen vergeten dat ze in België ook de toekomst niet kunnen voorspellen. En dat kan ik ook niet. Al maken we alvast samen plannen voor de toekomst, we trachten vooral in het hier en nu te leven en daar ten volle van te genieten.

An Struelens, voor SeniorenNet

Related posts

2 Comments

 1. Nancy

  Hallo, wat een mooie blog en wat een geluk hebben jullie. Wij (m’n vriend en ik) dromen er ook van om naar Tenerife te verhuizen maar ik heb momenteel nog een zoon van 15j en daardoor wil ik nog niet vertrekken. We wachten en zeggen steeds als we met pensioen zijn maar voor mij is dat nog (als de regering niet andere meningen krijgt) 12j. M’n vriend kan nu al maar wacht op mij en zegt steeds ‘als Nary op eigen benen staat neem je maar ontslag’ . Ik stel me dan de vraag van wat moeten we leven ? Ach weet je tijd brengt raad zeker
  Bedankt om een lezend oog te zijn ????

  Reply
  1. E. Wuytack

   Wat zou ik zo graag naar een warm land vertrekken. Ik heb het hier helemaal gehad en totaal geen zin meer in deze levensstijl. Een minpunt is dat ik single ben en dus als 51 jarige vrouw (ik zie er wel jonger uit) is het niet evident en ook onbegonnen werk om alleen er op uit te trekken naar een vreemd land en me daar te gaan vestigen. Ik droom er wel vaak over want er is niet veel dat me hier nog gelukkig maakt. Ik bewonder de mensen die toch vertrekken, want het is een sprong in het onbekende. Misschien lukt het mij ooit ook wel.

   Reply

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *