Heren, we hebben momenteel een groot aantal vrouwelijke leden. Het zal je verbazen mocht je weten welke dames lid zijn. Contacteer ons voor een vrijblijvend gesprek.
Waarom we moeilijker aan een lief geraken

Waarom we moeilijker aan een lief geraken

Bl_onderoxRETIE – Met 820.000 zijn ze in Vlaanderen, mensen tussen 20 en 69 jaar die als single door het leven gaan. Dat is bijna één of vijf. Jongeren kiezen eerst voor een carrière en pas dan voor een partner en er is het toenemende aantal echtscheidingen. “We zijn kritischer voor onze partner en relatie dan de generaties voor ons”, zeggen Ilse Melotte en Ilse Reynders van het relatiebureau Altero.

Eerst de cijfers. Wat zeggen die?

In 1970 waren er in België 600.000 singles, in 2008 1,5 miljoen en vorig jaar 1,6 miljoen. In Vlaanderen steeg het aantal alleenstaanden tussen 2008 en 2013 met 5,7% tot 820.000. Onderzoek wijst uit dat er een ander evenwicht is per leeftijdscategorie. In de leeftijdsgroep tot 29 jaar is 20% mannen single en 15% bij de vrouwen. Bij de oudere leeftijdscategorieën zijn de vrouwelijke singles in de meerderheid.

Wat zijn daarvoor de verklaringen?

Sommige mensen genieten van het vrijgezellenleven, terwijl een aantal jongeren eerst kiest voor een carrière en een partnerkeuze uitstelt. Daarnaast neemt het aantal echtscheidingen toe. Twee op de drie koppels die in 2009 zijn getrouwd, zullen scheiden, zo blijkt uit een prognose van de Federale Overheidsdienst Economie. Het aantal scheidingen nam de jongste vijftig jaar explosief toe in België. In 1960 bedroeg de kans op een gebroken huwelijk 6,7% en in 1980 al 20,6%. Dat werd 45,7% in 2000 en voor 2009 wordt dus uitgegaan van 64,5%.

Waarom geraken we moeilijker aan een (nieuw) lief? Zijn we kieskeuriger dan vroeger?

We zijn kritischer voor onze partner en relatie dan de generaties voor ons. We willen met een partner permanent geluk. Partners zijn minder bereid zich in de relatie veel aan te passen. Vroeger was veel vanzelfsprekend. Een vrouw verhuisde mee wanneer de man ergens anders ging werken. Nu wordt er gedebatteerd. Een partner heb je om permanent gelukkig te zijn. De partners vragen zich af: ‘Wat voegt de relatie toe aan mijn geluk?’ Dat alternatief was er vroeger niet.

Vroeger was het huwelijk ook eerder een economische onderneming. Liefde en passie zijn pas heel recent het hoofdingrediënt van een relatie geworden. Voor het eerst in de geschiedenis zijn genegenheid en emotionele verbondenheid de enige basis geworden waarop we een partner kiezen.

De moderne variant van op café gaan en een lief zoeken lijkt wel online daten.

Inderdaad, uit onderzoek blijkt dat deze platformen helpen om contacten te vergaren, maar minder om een lange-termijnrelatie te vinden. Een beetje zoals in het uitgaansleven: je vindt er makkelijk en veel oppervlakkige contacten, maar je komt er minder vaak de liefde tegen. Sommige online datingbureaus zwaaien met hoge slaagkansen tot zelf 70%, maar uit onderzoek blijkt dat die gemiddeld slechts rond 10-15% liggen.

Wij daarentegen bij Altero bewandelen een andere weg, namelijk die van een persoonlijke begeleiding naar een nieuwe partner. Om een voorbeeld te geven: iedereen die bij ons binnenkomt, start met een gesprek bij een psychologe. Van daaruit maken we een profiel op en op basis daarvan gaan we op zoek naar een mogelijke ‘match’.

En dan komt het tot een date. Welke tips heb je om die niet meteen te verknallen?

De allerbelangrijkste tip die we kunnen meegeven: blijf jezelf. Probeer je niet anders voor te doen maar blijf wie je bent, dan zal je je waarschijnlijk het meest op je gemak voelen. Je anders voordoen, keert zich later toch tegen jou.

In een eerste contact speelt de non-verbale communicatie een grote rol. Dat is alles wat we zeggen zonder woorden. Het is bijvoorbeeld heel belangrijk dat je oogcontact behoudt met de ander. Toon interesse, zit dus niet de hele tijd te sms’en of te telefoneren. Probeer ervoor te zorgen dat er een écht gesprek tot stand komt waarbij beide partijen voldoende aan bod komen en aandacht krijgen. Neem ook een open en positieve houding aan. Begin niet al je problemen te vertellen of het hele verhaal van je ex te doen, want dat zijn echte afknappers.

Past op elk potje een dekseltje?

Mensen zoeken gelijken als het gaat over opleidingsniveau, socio-economische achtergrond, fysieke aantrekkelijkheid, opvattingen en waarden. Uit onderzoek is gebleken dat de slaagkans van een relatie rechtstreeks samenhangt met de gemeenschappelijke basissen of raakvlakken. Zelf houden we bij het zoeken naar een nieuwe partner rekening met de eigen relatiegeschiedenis, de impact van het karakter/temperament in een duurzame relatie en de verwachtingen van de klanten.

Tekst: Paul Huysmans

Onderox editie juli – augustus 2014

Related posts

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *