OPGELET
  • Contacteer ons voor een online kennismakingsgesprek en we helpen je bij het vinden van een partner die past in jouw liefdevolle bubbel.

Wat bepaalt onze partnerkeuze ?

Wat bepaalt onze partnerkeuze ?

We zijn geboren om lief te hebben. Liefde is een fundamentele behoefte van de mens. We hebben  allemaal liefde nodig. Liefde kan duurzaam zijn,  een leven lang plezier brengen,… Liefde kan zorgen voor goede gesprekken, voor intimiteit en seks en een diepe verbondenheid met elkaar. Maar alles begint bij het vinden of kiezen van de juiste partner.

Waarom kiezen we nu juist die bepaalde partner ?

De volgende facetten dragen allemaal bij tot onze verliefdheid en bepalen mee wie die gelukkige is waar we verliefd op worden.

Timing
We worden pas verliefd als we er klaar voor zijn. De “perfecte” partner kan vlak naast je staan,  maar als je niet klaar bent voor een relatie , zal je hem niet eens opmerken. Uit onderzoek blijkt dat  mensen in periodes van verandering sneller geneigd zijn om verliefd te worden. Een nieuwe job, verhuizen, gaan studeren, een scheiding die achter de rug is, … het zijn allemaal situaties die maken dat cupido makkelijk zijn werk kan doen.

Belangrijk is wel dat je een vorige relatiebreuk verwerkt hebt, dat je het einde van die relatie hebt geaccepteerd. Dan ben je “relatieklaar”. Pas dan kan je verder. Je stelt je makkelijker open én je staat steviger in je schoenen dan voorheen. Ook na het overlijden van je partner neem je best de nodige tijd om het verlies een plaats te geven. Wanneer je precies klaar bent voor een nieuwe relatie,  kan je uiteraard alleen zelf bepalen.

Nabijheid
Nabijheid versterkt verliefdheid. Mensen hebben de neiging verliefd te worden op mensen uit de omgeving. Hoe meer je met iemand omgaat hoe meer je hem gaat beschouwen als knap, slim, interessant, en hoe leuker je hem vindt. Ook vertrouwdheid draagt bij tot verliefdheid.

Overeenkomst
De meeste mensen zoeken “gelijken” als het gaat over opleidingsniveau, achtergrond, uiterlijk, waarden en normen, … “Soort zoekt soort” zou je wel kunnen zeggen. De kans op een duurzame relatie is immers groter wanneer er voldoende gemeenschappelijke basis is tussen mensen. Verschillen komen er nadien immers nog genoeg.

Persoonlijkheid
We zijn wie we zijn. Onze persoonlijkheid is eigenlijk redelijk stabiel gedurende ons hele leven. In je zoektocht naar je partner, kan je dus maar beter iemand kiezen die past bij je persoonlijkheid. Daardoor is de kans groot dat die persoon ook datgene kan bieden wat belangrijk is voor jou.

In de loop van een (ontkiemende) relatie peil je naar de kwaliteiten van je (potentiele) partner. Je gaat na wat jullie beide kunnen leveren aan de (nieuwe) relatie.  Wat de ene tekort schiet, kan de andere misschien mooi aanvullen. Deze complementariteit van behoeften is vaak essentieel voor een sterke relatie.

Relatiegeschiedenis
Interesses, waarden, opvattingen en typische gedragingen die we in ons hoofd meedragen, maken dat we allemaal een beeld hebben van hoe de “de ideale partner” zou moeten zijn. Onze ervaringen van kindsaf spelen hierin een grote rol. Ook de relatie-ervaringen die we tijdens ons volwassen hebben gekend zijn bepalend. Dat hele relatieverleden wordt onze “relatiegeschiedenis” genoemd.

Een specifiek aspect van onze relatiegeschiedenis, wat de laatste jaren steeds meer aandacht heeft gekregen, is onze “hechtingsstijl”. Hoe we ons als kind hebben leren hechten aan een ouderfiguur, bepaalt ook mee hoe we ons hechten en gedragen in een partnerrelatie. Bindingsangst en verlatingsangst zijn bijvoorbeeld te verklaren vanuit deze invalshoek.

Van liefde komt liefde (T. Roethke)
Mannen en vrouwen worden vaak verliefd op mensen die verliefd op hen zijn.  Of om het met de woorden  van Lacan te zeggen: Le désir de l’ homme, c ‘est le désir de l’ autre.

Tot slot

Het klinkt evident maar dat is het niet altijd. De allereerste stap is eigenlijk:  Begin bij jezelf, ken jezelf… Als je je bewust wordt van bovenstaande zaken, kan je ook een bewuste keuze maken. Wanneer je jezelf goed kent, weet je immers wat belangrijk is voor jou en  kan je hiermee ook rekening houden in je partnerkeuze. Dat voorkomt misschien heel wat leed, maar brengt zeker heel wat plezier!

Ilse Reynders

Related posts

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *