gratis kennismaking

terug naar overzicht

9 nov 2021

15 manieren om een lief te vinden

delen
15 manieren om een lief te vinden

Een goed lief vinden, hoe doe je dat eigenlijk? Wat is de beste manier om De Ware tegen het lijf te lopen? Waar maak je het meeste kans om Hem of Haar te ontmoeten? Lees mee wat werkt en niet werkt, hoe je je best gedraagt als begeerlijke single, welke trucs helpen om een date te versieren.

Deze blog is gebaseerd op het boek “Hart gezocht” van Mieke Mievis en Hilde Martinez. Het is een mix van alternatieve zoekkanalen, tips en leuke psychologische weetjes. Veel leesplezier!

Wat zijn alternatieve zoekkanalen (naast de alom gekende datingkanalen zoals facebook, tinder, online dating of een relatiebureau -zoals het onze, Altēro)?

Volgens onderzoek vindt 5% van de Vlamingen zijn of haar partner via een gemeenschappelijke hobby of sport. Door je aan te sluiten bij een vereniging vergroot je niet alleen de kans om een partner te vinden, maar leer je ook nieuwe mensen kennen, die op hun beurt hun netwerk aanspreken en je in contact brengen met hun single vrienden (weet dat 15% van de Vlamingen zijn of haar geliefde vindt via de vriendenkring). De beste partnerkeuze is en blijft nog altijd iemand die zoveel als mogelijk gemeenschappelijk heeft (Alfons Vansteenwegen, Het Nieuwsblad, zaterdag 10 februari 2018).

Een ander kanaal om een lief te vinden is: doe aan vrijwilligerswerk. We weten dat mensen die aan vrijwilligerswerk doen gemiddeld gelukkiger zijn en dat is aardig meegenomen als je op zoek bent naar een nieuwe partner. Geluk straalt immers van je af en maakt je aantrekkelijker. Bovendien is 30,1% van de Belgische vrijwilliger ongehuwd. Ben je op zoek naar een vrouw via vrijwilligerswerk, dan sluit je je best aan bij een socio-culturele vereniging of onderwijs of een maatschappelijke dienstverlening. Wil je een mannelijke partner, dan kan je best als vrijwilliger aansluiten bij een sportclub. Blijf als single op je lege momenten dus niet langer in de zetel, maar doe aan vrijwilligerswerk en vergroot je kansen om je levenspartner tegen het lijf te lopen.

Verder zijn er nog de fameuze After Work Parties (vooral beheerd voor 30’ers) en de Singlefuiven. 32 % van de Belgen heeft zijn huidige partner in het uitgaansleven leren kennen! Strek je graag de beentjes, dan zijn de Singlefuiven iets voor jou. Als man kan je best een dame ten dans vragen, veel vrouwen vinden het nog steeds leuk om ‘gekozen’ te worden. Speeddaten is vervolgens ook nog een mogelijkheid om een partner te vinden, maar uit onderzoek blijkt dat hoe meer mogelijkheden we krijgen, hoe lastiger het wordt om de juiste keuze te maken. Door die keuzestress is de kans dus kleiner dat je een duurzame relatie kan vinden via een speeddate, nochtans beweert Speeddating Vlaanderen dat er elke speeddate-avond gemiddeld 1 à 2 relaties uit voortvloeien.

Singles just wanna have fun! De organisatie Singles zorgt hiervoor. Zij hebben niet als bedoeling om mensen te matchen, maar wel om singles meer mogelijkheden te bieden om andere singles te ontmoeten. Hoe meer plezier je beleeft aan het single zijn, hoe sneller je de juiste persoon zal aantrekken. Ze bieden 4 thema’s aan: cultuur, ontspanning, avontuur en sport. Door die opdeling kan je sneller mensen ontmoeten met dezelfde interesses, wat een zeer goede basis is voor een goede match!

Ben je een grote fan van gezellige diners en lekker eten, dan zijn volgende manieren zeker ook handig om je bourgondisch leven te combineren met het ontmoeten van andere singles: diner in the dark, Eat & Meet en trouwfeesten. Allemaal het proberen waard! Hilariteit alom!

Wat kan je zelf doen om je kansen te vergroten bij de zoektocht naar een lief?

Volgens een studie zouden we mensen aantrekkelijker vinden die wat crazy zijn. Doe dus gerust maar een beetje gek! Zorg er verder voor dat je haren gewassen zijn (vers gewassen haar straalt vruchtbaarheid uit) en er verzorgd uitziet. Goed, fris ruiken is daarbij ook belangrijk. Kijk in de ogen, vooral in het linkeroog, deze staat verbonden met de emotionele kant van onze hersenen. Lach! Geluk is één van de aantrekkelijkste emoties bij een vrouw. Je straalt plezier uit en komt over als een positieve vrouw. Bovendien maakt dit endorfines vrij in de hersenen en geeft het een goed gevoel, deze verminderen op hun beurt ook het stresshormoon (zoals cortisol) en geven je een rustiger gevoel. Lachen vermindert ook angst en woede. Voor de mannen is het anders: mannen die er té gelukkig uitzien, worden niet als viriel beschouwd. Een man scoort beter als hij wat hard to get en stoer is. Volgens mij is een gezonde mix nog altijd het beste. Niet klagen! Oeverloos zeuren is de doodsteek voor elke relatie. Stap verder binnen de 3 seconden op iemand af die je leuk vindt. Hoe langer je wacht, hoe groter de kans dat je verstijft. Ben je al een tijdje Single en heb je een drukke agenda, dan is het wel belangrijk dat éénmaal je beslist om te daten, je toch wat tijd vrijmaakt in je agenda. Niets is zo vervelend om lang te moeten wachten op een afspraakje met jou. Zo verklein je jou kansen en toon je te weinig interesse. Dus leegmaken die agenda’s als je beslist om de datingkanalen af te schuimen.

Welke psychologische weetjes zijn leuk meegenomen?

Hoe weet je als man dat een vrouw wilt gekust worden? Een referentie kan zijn dat zij tijdens de ontmoeting van bijvoorbeeld een uur, ze minstens een kwartier aan het lachen moet geweest zijn. Vaak lacht ze zeer spontaan en hoef je geen grappenmaker te zijn om haar zover te krijgen. Ze glimlacht alleen van blijdschap. Als ze jou op de date aanraakt, is dit een teken dat ze je graag mag en is de kans dat je haar mag kussen dus meteen al veel groter. Hoe vaak ze dus lacht en of ze je aanraakt zijn dus belangrijke signalen of een vrouw gekust wilt worden. De meeste vrouwen vinden nog steeds dat de man het initiatief moet nemen om hen te kussen. Je kan ook proberen haar hand te nemen en al wandelend er eens zachtjes in te knijpen. Knijpt zij terug, is dit alvast een goed teken dat zij een kus wilt van jou. Een laatste goede test is om haar te vragen of je haar mee mag begeleiden naar de auto, indien ze dit niet afstrijdt, is de kans groot dat ze gekust wilt worden. Durven is dus de boodschap!

Al te vaak is het proces van relatiebemiddeling moeilijk doordat bindingsangst in de weg staat. Het is de angst om je aan iemand te hechten, omdat je schrik hebt om te verliezen. Soms is het uit schrik om gekwetst te worden (vanuit voorgaande kwetsuren), maar soms ben je gewoon bang om mogelijkheden te verliezen. Een keuze maken om voor een bepaalde partner te gaan en je ermee te verbinden betekent per definitie verlies van andere partneropties. Mensen met bindingsangst zijn bang om de ‘verkeerde beslissing’ te nemen of beter, denken dat er misschien wel een partner zou kunnen zijn die nog beter is. Hoe kun je daar nu het beste mee omgaan? Loop niet meer weg bij de eerste paniekaanval of angst die je voelt. Blijf staan en ga eens na waar je eigenlijk zo angstig voor bent. Doe de realiteitstoets en vraag aan jezelf ‘vraagt deze relatie dat ik alles opgeef in mijn leven?’ Dikwijls is het antwoord ‘neen.’ In een goede relatie moet het zeker kunnen dat elk zijn ruimte en vrijheid heeft. Kies ervoor om niet weg te lopen en om de goede en mooie dingen te blijven zien. Praat erover met je partner en zorg dat het minder in de weg komt te staan. Stel jezelf eens open voor de andere mogelijkheden die je creëert als je niet wegloopt. We leven in het NU en geniet dan ook van het NU en loop niet te snel vooruit in de tijd.

Een datingperiode is vooral een kennismakingsperiode. Je gevoelens zijn misschien wel roze gekleurd en je voelt je hart bonzen, maar toch kennen jullie elkaar nog niet. Trek dan ook niet te snel conclusies. Welke handvaten zijn belangrijk om deze onzekere en onrustige periode door te komen? Er moet ten eerste een evenwicht zijn in het nemen van initiatief. Vaak is het zo dat de ene meer initiatief durft te nemen dan de andere. Jaag je date niet op door te zeggen ‘en nu is het eens aan jou!’ en rem tegelijk je eigen enthousiasme ook niet af. Weet ten tweede dat het tijdens een datingperiode ook eens kan en mag saai zijn. De verliefde zotte fase is intens en leuk, maar niet vol te houden (ook niet voor de uitputting van ons lichaam door de adrenaline die door ons lijf giert). Er is dus niets mis als die intensiteit wat afneemt, het zorgt ook voor de rust die nodig is om een diepere band aan te gaan. Ten derde is het belangrijk dat je niet constant naar bevestiging vraagt. Je wil natuurlijk maar al te graag weten of je nieuwe date hetzelfde voor jou voelt als jij voor hem of haar. Er is niets mis om dat eens te vragen, maar hengel er niet constant naar. Doordat je dit blijft doen, maak je je alleen maar erg afhankelijk van de ander en dat vergroot je onzekerheid alleen maar meer, waardoor je nog meer bevestiging nodig hebt om die grotere onzekerheid de kop in te drukken. Bel beter even een vriend(in) en geniet van de momenten die jullie samen hebben. Geef je partner de tijd! Wees ten vierde flexibel met je grenzen. Het aanpassen aan de hobby’s van je partner, het constant willen behagen werkt niet op lange termijn. Doordat je je eigen wensen constant gaat wegcijferen, verlies je een stukje van je identiteit. Je pleast uit angst om de ander te verliezen, maar door jezelf daarin te verliezen, word je minder aantrekkelijk. Probeer gerust de hobby’s van je partner uit, maar als ze niets voor jou zijn, wees hier eerlijk over en jullie vinden wel een compromis dat werkt. Anderzijds té stug blijven vasthangen aan je grenzen, drukt elk wij-gevoel de kop in. Het is dus goed om af en toe wat flexibel te zijn met je grenzen en iets voor de ander te doen. Een vijfde handvat is om extra positief te zijn over het positieve dat de partner doet. Complimenteer je nieuwe date dus voor alle leuke dingen die hij of zij doet. Naast die bevestiging zorg je hiermee dat deze gedragingen zelfs nog iets meer naar voren gaan komen. En tenslotte, niet alles moet van in het begin op tafel liggen. Iedereen heeft wel een kantje dat minder aantrekkelijk is. We hebben allemaal onze rugzak om te dragen. Besef wel dat je meer bent dan dit ‘foute’ kantje alleen. Laat je nieuwe date eerst eens je troeven kennen, wanneer je dan met je minpuntje komt, heeft de partner al kennis mogen maken met alle pluspunten die je ook hebt. En laat je date dan zelf maar beslissen of er een toekomst is voor jullie, zonder dat je die al vanaf het begin hypothekeert.

Daten is niet gemakkelijk, het is jezelf blootgeven, kwetsbaar durven opstellen, durven voor jezelf op te komen en je toch mogen verliezen in de ander… Maar het loont, want de Liefde… die is zo mooi en zo fundamenteel!

Het Altēro team