Deze website gebruikt cookies ifv de functionaliteit van de website.

28 nov 2022

Als je twijfelt over je nieuwe relatie: stoppen of doorgaan?

delen

Na een tijdje single te zijn geweest, heb je iemand nieuw ontmoet bij wie je je goed voelt. Toch kan het zijn dat je begint te twijfelen. Je vraagt je af of het wel goed zit, of hij of zij wel de ware is, of je wel genoeg voelt. Misschien denk je terug aan slechte ervaringen uit je vorige relatie en ben je bang om dezelfde ‘fout’ te maken. Die twijfel is niet meteen een reden tot paniek. Probeer te achterhalen of je twijfels terecht zijn of niet.

Liefde op het eerste gezicht?

Liefde op het eerste gezicht bestaat natuurlijk en kan verder evolueren naar een duurzame liefdevolle relatie. Toch is dat zeker niet de regel. Bij meer dan 60% van de koppels was er eerder sprake van ‘liefde op het tweede gezicht’. Zij leerden elkaar eerst beter kennen als vrienden. Pas na een zekere periode van vertrouwdheid kwam de verliefdheid.

Toch denken mensen vaak ten onrechte dat de vonk meteen moet overslaan. Zo hoor ik na een eerste date vaak de feedback ‘de klik was er niet’. Dat is dan een reden om geen verdere afspraakjes meer te plannen. Dat is jammer.

Het is natuurlijk wel mogelijk dat het meteen duidelijk is dat jullie te weinig overeenkomsten hebben, dat je (te) weinig ‘geprikkeld’ wordt door de ander of dat er totaal geen verlangen is om de ander beter te leren kennen.

Toch gebeurt het ook dat mensen aangeven een erg leuke avond te hebben gehad met een boeiend persoon, maar dat ze net dat ‘ietsje meer’ misten. Ik moedig hen dan toch aan om dat ‘ietsje meer’ ook iets meer kans te geven in meerdere ontmoetingen.

Basisingrediënten van een goede relatie

Als de eerste ontmoetingen uitmonden in een prille relatie, krijg ik weleens de vraag: “Wat is een goede relatie? Wanneer kan ik erop vertrouwen dat het goed zit?” Heel wat psychologen en relatietherapeuten hebben zich al gebogen over de vraag wat een goede relatie is. Uit onderzoek naar wat mensen belangrijk vinden in hun liefdesrelatie blijken een aantal aspecten steeds terug te komen.

De liefdesdriehoek van Robert Sternberg is een bekend model over liefde. Het idee is dat liefde drie basiscomponenten heeft: intimiteit, passie en toewijding.

Intimiteit

Je veilig en geborgen voelen bij je partner is voor de meeste mensen het belangrijkste aspect van een liefdevolle relatie. Jezelf kunnen zijn, je op je gemak kunnen voelen bij elkaar, je kwetsbaar durven opstellen, rust vinden bij elkaar, dat zijn eigenschappen die mensen zoeken in relaties. Je veilig voelen hangt erg samen met vertrouwen hebben in elkaar en je gerespecteerd voelen in de relatie. Respect voelen voor wie je bent, wat je doet, je meningen en wensen zijn belangrijk om je gewaardeerd te voelen.

Passie

Hoe voelt het om samen te zijn? Kan je genieten van het samen zijn? Kan je samen ongedwongen babbelen en lachen? Kijk je ernaar uit om elkaar terug te zien? Naast het emotionele verlangen om bij elkaar te zijn is er ook fysieke en seksuele aantrekking. Verlang je ernaar om elkaar fysiek aan te raken, seksueel te ontdekken? Als je al seks hebt gehad, voelt het dan goed om je letterlijk en figuurlijk bloot te geven?

Toewijding

Onder toewijding valt het engagement om voor de relatie te gaan. Durven kiezen, er durven voor gaan, is wat soms ontbreekt en dat legt een relatie lam. Je hebt echter nooit 100% zekerheid dat een relatie gaat lukken, het is altijd mogelijk dat er iets misloopt. Dat maakt mensen soms bang. De kans bestaat dat men gaat twijfelen aan de relatie en men breekt de relatie uiteindelijk af.

Twijfels over de relatie

Als je twijfelt aan je relatie, doe je er goed aan om eens stil te staan bij die twijfel en je af te vragen waar die juist mee te maken heeft. De basisingrediënten die ik hierboven beschreven heb, kunnen een leidraad zijn om voor jezelf te bepalen of je al dan niet verder wil gaan met de relatie. Ook "keuzestress" of bindingsangst kunnen je steeds weer doen twijfelen.

Twijfel je omdat de relatie écht niet goed zit?

Soms merk je na verloop van tijd dat de relatie toch niet is wat je ervan verwacht. Je kijkt er niet meer naar uit om samen te zijn of je voelt dat je toch op een te verschillende golflengte zit en andere waarden in het leven hebt. Het kan ook zijn dat er een gebrek aan vertrouwen en respect is. In dat geval is het een goede keuze om de relatie te beëindigen.

Twijfel je omdat je niet kan kiezen?

Door het internet en de moderne communicatiemiddelen zijn de mogelijkheden om een partner te vinden enorm uitgebreid. De vijver waaruit we kunnen vissen, is immens groot. Al die vrijheid en nieuwe mogelijkheden lijken ons liefdesleven niet per se ten goede te komen. Onderzoek toont namelijk aan dat ons brein geen raad weet met zoveel opties, waardoor we vaak geen van allemaal bevredigend vinden.

Mensen haken sneller af, krijgen spijt van gemiste kansen of blijven twijfelen over een mogelijke relatie. De neiging ontstaat om ‘de beste deal’ te vinden in plaats van tevreden te zijn met een ‘good enough’-partner. Dat maakt ons perfectionistisch, oppervlakkig en ongelukkig.

Twijfel je omdat je kampt met bindingsangst?

Bindingsangst kan de kop opsteken wanneer je partner emotioneel te dichtbij komt. Dan kan je de neiging hebben om afstand te nemen. Soms gebeurt dat al in de datefase, soms later in de relatie als er serieuze stappen genomen worden. Kenmerkend is vaak dat elke kleine reden aanleiding kan geven tot serieuze twijfel om de relatie al dan niet verder te zetten.

'De twijfel beschermt als het ware tegen te veel emotionele nabijheid.'

Merk je dat je steeds weer twijfelt, ook al zit de relatie wel goed? Ga dan eens bij jezelf op onderzoek uit. Wat maakt je bang om ervoor te gaan? Wat houdt je tegen om je te engageren? Praat erover met je partner of schakel desnoods professionele hulp in als je er zelf niet uitgeraakt.

Het Altēro team