terug naar overzicht

13 okt 2021

Ben ik samen met de juiste persoon? Check alvast deze 10 vragen

delen
Ben ik samen met de juiste persoon?  Check alvast deze 10 vragen

De vraag "Ben ik bij de juiste persoon?" houdt in dat je op een bepaald niveau twijfelt. Het zou zo fijn zijn om een definitief antwoord te hebben en zonder enige twijfel te weten dat je partner "The One" is. Maar aangezien het leven en relaties nooit zo eenvoudig zijn, zullen er ongetwijfeld twijfels en zorgen ontstaan.

En toch, betekent dit niet noodzakelijk dat je voorbestemd bent om uit elkaar te gaan. In tegenstelling tot wat films en de meeste popsongs ons leren, lijkt liefde en samenzijn met de 'juiste' partner niet altijd op vuurwerk of helemaal zeker zijn over de ander.

Het is waarschijnlijk dat je momenten van ambivalentie, verveling en zelfs twijfel zult ervaren. En dit geldt vooral als je een geschiedenis hebt van toxische relaties. Het is belangrijk om te onderzoeken of je negatieve ervaringen uit het verleden je huidige relatie laat overschaduwen. Wanneer dit het geval is, neem dan de tijd om met je partner over onzekerheden te praten en zoek therapie om je te helpen je verleden te overwinnen. Op deze manier kan je een gezonde en gelukkige relatie hebben.

Dus vraag je je af of je met de juiste persoon samen bent? Hier zijn 10 vragen die je kan aftoetsen.

1. Is het makkelijk om bij je partner in de buurt te zijn?

Eén van de belangrijkste gevoelens waar je op moet letten bij het beoordelen of een partner geschikt voor je is, is comfort. Als je een gevoel van gemak hebt om bij deze persoon te zijn, dan is het goed. Je staat niet vaak op scherp, je bent niet hyper-waakzaam, je wacht niet op een ruzie of je voelt je niet verwaarloosd. Dat is een goed teken. Het betekent niet dat je af en toe geen ruzie of spanningsmomenten zult hebben. Het betekent gewoon dat de algehele sfeer ontspannen en natuurlijk aanvoelt.

2. Kan je jezelf zijn?

Als je dat gevoel hebt, weet dat het oké is om jezelf te zijn. Je voelt je vrij om te zeggen wat je op je hart hebt, om lastige onderwerpen naar voren te brengen, om open en eerlijk te praten, omdat je weet dat je partner niet zal oordelen of minder van je zal houden. Je partner toont liefde en begrip, zelfs als je niet op je best bent zoals wanneer je ziek bent, ééns een slecht humeur hebt of je jezelf afsluit omdat je een moeilijke periode doormaakt.

3. Zijn jullie persoonlijkheden complementair?

Tegenpolen trekken elkaar vaak aan, maar soms zit er een hele goede match in iemand die jou aanvult. Dus neem even de tijd om te beoordelen. Is je partner extravert, terwijl jij eerder gereserveerd bent? Ziet je partner vaak beren op de weg, terwijl jij snel oplossingen vindt voor problemen? Je bent waarschijnlijk bij de juiste persoon als jullie verschillen elkaars leven in evenwicht brengen.

4. Delen jullie dezelfde waarden?

Delen jullie een vergelijkbaar wereldbeeld en hebben jullie vergelijkbare gedachten, moraal, waarden en overtuigingen? Als dat zo is, dan ben je op de goede weg. Hoewel het delen van hobby's en interesses geweldig is, zijn gemeenschappelijke waarden veel belangrijker omdat ze betekenen dat je in dezelfde richting gaat in het leven.

5. Blijven jullie bij hetzelfde “team” als jullie ruzie maken?

Relaties hebben de neiging om uit elkaar te vallen wanneer partners elkaar als vijanden beschouwen tijdens ruzies, in plaats van te zoeken naar manieren om in hetzelfde team te blijven, zelfs als jullie allebei boos zijn. Als jij en je partner een goede match zijn, zul je merken dat je door conflicten heen werkt, je luistert en tot een oplossing komt. Je maakt ruzie, maar het wordt nooit echt gemeen. En nog belangrijker, je komt altijd aan de andere kant uit met nieuwe grenzen en een beter begrip voor elkaar.

6. Is je partner de eerste persoon die je belt?

Als je een promotie krijgt of gewoon een leuk nieuwtje wil delen, wie is dan de eerste persoon die je belt? Als het je partner is, is dat een goed teken. En hetzelfde geldt voor de minder leuke momenten. Als je partner één van de eerste mensen is die je belt, laat dat niet alleen zien dat je hem/haar waardeert, maar ook dat hij/zij een bron van troost is. En dat is echt van onschatbare waarde.

7. Voel je je comfortabel om tijd apart door te brengen?

Tijd nemen zonder je partner en aspecten van je eigen leven hebben waaraan je alleen deelneemt, is geweldig voor een gezonde relatie. Door deel te nemen aan hobby's en sociale bijeenkomsten zonder partner, kunnen we buiten onze relatie eigenwaarde verwerven, wat gezond is voor beiden. Het laat zien dat je een goed niveau van vertrouwen en respect voor elkaar hebt.

8. Ben je de beste versie van jezelf?

Je partner is tevreden met wie je nu bent maar helpt je eveneens je doelen te bereiken en geeft je dat spreekwoordelijke “duwtje in de rug”. En omgekeerd geldt hetzelfde. Je houdt van je partner voor wie hij/zij is op dit moment, maar je wil hem/haar ook zien slagen of het nu met een persoonlijk doel, een werkdoel of ander target is.

9. Lijkt alles eerlijk en evenwichtig?

Beslissingen nemen, klusjes doen, rekeningen betalen, het huishouden,.... Het brengt allemaal een mentale en fysieke belasting met zich mee en daarom ben je waarschijnlijk bij de juiste persoon als je partner dat begrijpt en ook een deel van de last op zich neemt. Je wilt niet dat het voelt alsof je de enige bent die het zware werk doet omdat dit tot wrok kan leiden. In plaats daarvan voelt het alsof jullie allebei 100% de verantwoordelijkheden samen opnemen en er een mooie balans is.

10. Ben je bereid om aan je relatie te werken?

Er is een natuurlijke eb en vloed in relaties. Dus zelfs als je een moeilijke tijd doormaakt, overweeg dan je reactie op dit alles. Als er een bereidheid is om problemen te erkennen en een bereidheid om oplossingen voor die problemen te zoeken, is dat een teken dat je de relatie nog steeds als “de moeite waard' ziet. Je wilt dingen laten werken omdat het waarde heeft.

Als je echter nog steeds niet zeker bent, praat dan met je partner over je zorgen en angsten. Je partner dient te weten hoe jij je voelt, zodat deze kan meewerken aan het zoeken naar positieve veranderingen.

recente berichten