gratis kennismaking

terug naar overzicht

20 aug 2019

Blij met je partner of lijkt het gras groener aan de andere kant?

delen
Blij met je partner of lijkt het gras groener aan de andere kant?

Het leven zit boordevol keuzes. Hoe weet je of jij de juiste maakt? Soms kunnen andere opties, of andere potentiële partners, ook verleidelijk naar je staan te zwaaien. Dan kan het makkelijk zijn om je verstand af te laten dwalen naar een ‘betere plek’ en voordat je het weet, wil je daar blijven. Is het gras echt groener aan de andere kant? Veronique van relatiebureau Altēro beweert van niet.

Op zoek naar perfectie

Uit een Amerikaanse studie uit 1987 bleek, zelfs toen al, dat mensen meer geneigd waren om hun relatie te beëindigen, als ze het gevoel hadden dat ze iemand anders kunnen vinden die net zo goed of beter is dan hun huidige partner. Een nogal onrustwekkende, weinig romantische bevinding, vind je niet?

Wie op zoek is naar een partner – maar ook wie al een partner heeft!, heeft een oneindig aantal alleenstaande mensen binnen handbereik. Je zou kunnen denken dat al deze singles echt beschikbaar zijn en ook nog eens geschikte opties zijn voor jou. Dat is niet het geval. De meeste van deze mensen passen niet bij jou.

Omdat er zoveel (single) mensen zijn, creëer je de illusie dat er honderden betere opties zijn dan diegene voor wie jij gaat. Je gelooft dat de perfecte persoon, zonder zwakke punten, ook een optie is. Ik moet je teleurstellen: de perfecte persoon bestaat niet.

Verwoestende gedachte

Zelfs de sterkste relaties kunnen niet op tegen een diepgeworteld ‘gras-is-groener’-gevoel. Het saboteert je relatie en geeft ze geen kans meer, waardoor je snel alles kan vernietigen wat je hebt opgebouwd.

' Als je denkt dat je een andere, betere partner kan vinden, luid je zelf al het einde van je relatie in. '

Je hoeft daarom niet vreemdgegaan zijn. In feite hoeft er niet eens een specifiek iemand anders te zijn. Alleen de gedachte dat je een vervangende partner kan vinden, kan je relatie saboteren.

Liefde is een werkwoord

Duurzame liefde is de moeite waard. Daarom is het belangrijk om te werken aan wat je thuis hebt. Ja, het is gemakkelijk om te denken dat het gras groener is, geen relatie is onberispelijk. Maar als je je relatie behandelt als een wegwerpproduct, en meer oog hebt voor een ‘nieuwe, glanzende perfecte flirt’, dan zal dezelfde bagage je al snel inhalen. Dan merk je dat de nieuwere versie eigenlijk niet veel verschilt van de vorige.

' Denk aan wat je hebt, in plaats van wat je niet hebt. '

Relaties zijn niet altijd rozengeur en manenschijn, want het leven is dat ook niet. Stress, druk, werk, verschillende engagementen, kinderen, financiële problemen en gewoon dagelijkse beslommeringen … Allemaal factoren die de ‘nog lang en gelukkig’ kunnen verknallen.

Maar als twee mensen liefde tonen, zorg dragen voor elkaar en toegewijd zijn aan elkaar, dan loodsen ze elkaar ook door de moeilijke tijden. Het is absoluut mogelijk om de magie in een relatie te houden, te bouwen op de positieve punten en elkaar sterker en gelukkiger te maken.

Zodra je liefde hebt gevonden, onthoud dan alle redenen waarom je van die persoon houdt, in plaats van je te concentreren op wat je niet hebt. Onthoud tenslotte het gezegde: het gras is niet altijd groener aan de overkant.

Veronique Van de Steen, voor SeniorenNet