terug naar overzicht

23 feb 2023

Liefde, eigenliefde en partnerliefde

delen
Liefde, eigenliefde en partnerliefde

Liefde… het is een basisbehoefte van ons mens-zijn, even noodzakelijk als eten en drinken. Er is niets zo universeel en fundamenteel als liefde. We spreken allen dezelfde taal van de liefde en toch is liefde de grootste boosdoener aller tijden. Bedenk even, hoe anders zou de wereld zijn als we allemaal op een dieper niveau zouden kunnen liefhebben? Hoeveel leed wordt in de wereld veroorzaakt door gebrek aan liefde?

Liefde is de sleutel

Gebrek aan liefde is vaak de reden van problemen. Tekort aan liefde voor jezelf, liefde voor je partner, liefde voor je medemensen, voor de natuur…. Echtscheiding, kindermishandeling, zelfdoding, moord, oorlog, milieuverkwisting zijn maar enkele voorbeelden die we dagelijks volgen in het nieuws. Elk conflict in je leven komt voort uit een tekort aan liefde, in onvoldoende liefhebben of je onvoldoende geliefd voelen..

De oplossing is echter ook liefde, het is de sleutel tot elke verandering, elke kentering. Liefde helpt ons stoppen met het geven van zelfkritiek, het oordelen en veroordelen, het helen van schuldgevoelens en het vergeven van onszelf en anderen. Daar waar liefde aanwezig is komen mildheid en mededogen tevoorschijn.

Liefdevol aanwezig zijn

Mensen zijn jagers, dat betekent dat ze op zoek gaan voedsel, drank en een schuilplaats… en naar liefde. Maar wat veel mensen niet begrijpen is dat we eerst zelf moeten leren liefdevol aanwezig te zijn in het moment. We jagen liefde na buiten onszelf, maar ondertussen vergeten we zelf een liefhebbende persoon te zijn. Hoe meer liefde je geeft, hoe meer liefde je ontvangt. Je trekt aan wat je geeft. Het komt er dus op neer een liefhebbend persoon te worden en het eerste grote object van je koestering is jezelf. Als je niet van jezelf houdt, maak je het andere mensen onmogelijk van jou te houden.

Eigenliefde

Niet bedoeld op een narcistische manier, maar eigenliefde is een conditio sine qua non om liefdevol te kunnen aanwezig zijn in het moment, om liefdevol in het leven te kunnen staan. Narcisme lijkt misschien wel op eigenliefde, maar is een compensatie voor de angst dat je niet de moeite waard zou zijn om liefde te ontvangen. Eigenliefde krijgen we van moeder natuur mee, maar je moet voorbij de buitenkant kijken (dus buiten het lichaam) en voorbij het ego kijken om die eigenliefde (terug) te kunnen zien en voelen. Eigenliefde betekent jezelf graag zien, jezelf goed verzorgen, jezelf de moeite waard vinden, jezelf nooit in de steek laten.

Partnerliefde

Liefde zou een vak op school moeten zijn. De opvoeding rond liefde ligt in handen van de ouders en familie, maar is dat wel voldoende? Als je niet voldoende kan houden van jezelf, hoe kan je dan houden van iemand anders? Wat zeg jij tegen je partner? Ik hou van je omdat je me een goed gevoel geeft? Omdat je een waardevolle aanvulling bent? Omdat je mooi bent? Als de woorden achter de omdat’s veelal te maken hebben met uiterlijkheden, moet je je misschien wel afvragen of het gaat om echte liefde?Echte liefde vertaalt zich als volgt: “Ik hou van je = ik zie jou”. Liefde is wat je ervaart als jouw ziel de ziel van de ander ziet.

iStock-929598594__1_.jpg

Checklist ware liefde

Het werkt verhelderend om met je partner te praten over liefde. Deze vragen kunnen je daarbij helpen:

- Is dit liefde of is dit angst?

- Is dit liefde of is dit afhankelijkheid?

- Is dit liefde of is dit gehechtheid?

- Is dit liefde of heb ik een bepaalde bedoeling?

- Is dit liefde of offer ik mezelf op ?

- Is dit liefde of probeer ik de persoon van wie ik hou te veranderen?

- Is dit liefde of probeer ik deze persoon te controleren ?

Het Altēro team

recente berichten

Altero datingbureau huwelijksbureau

11 mrt 2024

Kan je verliefdheid een handje helpen?

Altero datingbureau huwelijksbureau

22 feb 2024

Op liefde staat geen leeftijd

Altero datingbureau huwelijksbureau

16 feb 2024

Het relatiebureau altero viert 10-jarig bestaan!