terug naar overzicht

11 jul 2019

Mannen en relatiebemiddeling…. een goede match !

delen
Mannen en relatiebemiddeling…. een goede match !

Dat single mannen en vrouwen anders omgaan met hun zoektocht naar een nieuwe relatie is algemeen geweten. De singlesmarkt biedt vele mogelijkheden. Elk kanaal heeft voor- en nadelen, maar één ding is duidelijk: veel mannen kiezen resoluut meer voor online dating. De stap naar een relatiekantoor zetten is vaak groot. Vrouwen vinden daarentegen massaal de weg naar relatiekantoren.  Net daarom heeft Altēro heel wat te bieden aan mannen die op zoek zijn naar een duurzame relatie. Een juiste match met name.

Gaan meer vrouwen dan mannen naar een relatiekantoor ?

Globaal gezien zijn de aanmeldingen bij Altēro in evenwicht. We merken een lichte onbalans bij de jongeren (<30) waar meer jongens dan meisjes lid worden. Bovenaan de curve daarentegen is de situatie omgekeerd. Boven de 45 zijn er meer vrouwen dan mannen die zich  aanmelden en is het dus moeilijker voor hen om een partner te vinden. Zeker hoogopgeleide vrouwen kampen met de problematiek.

Het aantal echtscheidingen neemt jaarlijks toe.  Daarnaast wijst onderzoek uit dat er een ander evenwicht is tussen mannen en vrouwen per leeftijdscategorie. In de leeftijdsgroep tot 29 jaar is 20% mannen single en 15% vrouwen, maar in de hogere leeftijdscategorieën is dat net omgekeerd, daar zijn veel meer vrouwen single… hoe hoger de leeftijdsklasse hoe groter het onevenwicht wordt. Het is dus niet enkel een probleem van relatiekantoren, het is een gekend maatschappelijk probleem. 

Wat is de motivatie van mannen en vrouwen om naar een relatiekantoor te gaan ?

De belangrijkste kanalen om je bij een nieuwe partner te brengen, zijn internet dating, singles verenigingen en relatiekantoren. De meeste singles starten hun zoektocht online.  Internet dating is laagdrempelig en er is een oneindig aanbod. We merken dat vrouwen er sneller van terugkomen, soms gedreven door teleurstellende resultaten of omdat ze bewust kiezen voor meer veiligheid.

Maar ook mannen hebben zo hun redenen om te kiezen voor relatiebemiddeling. Uit onderzoek blijkt immers dat deze platformen helpen om contacten te vergaren, maar minder om een lange-termijnrelatie te vinden. Een beetje zoals in het uitgangsleven: je vindt er makkelijk en veel oppervlakkige contacten, maar je komt er minder vaak de liefde tegen.

Bovendien is online dating een erg tijdrovende bezigheid en zijn er vele contacten die niet tot een ontmoeting leiden. Bij Altēro leiden praktisch alle partnervoorstellen tot een effectieve ontmoeting. Ook het feit dat we met alle leden een uitgebreid gesprek hebben maakt dat we kunnen inschatten of iemand relatieklaar is en krijgen we een duidelijk profiel voor ogen.

Zoeken mannen iets anders dan vrouwen ?

In feite niet, de relationele behoeften van mannen en vrouwen zijn in se dezelfde: geborgenheid, intimiteit, delen van ervaringen en interesses. Ook mannen zoeken een boeiende partner  die interessant blijft in de lange termijn, iemand die hen prikkelt en bijdraagt tot een veelzijdige relatie.  ‘Een nieuwe partner moet een toegevoegde waarde brengen, ik zorg prima voor mezelf’ is een veelgehoorde uitspraak in onze praktijk.

Klopt het dat veel mannen een jongere vrouw willen ?

Dat klopt deels wel. Een aantal mannen vraagt effectief naar een jongere vrouw, maar die stelling mag zeker niet veralgemeend worden. Heel wat mannen zoeken een partner met wie ze voldoende gelijkenissen hebben,  met wie ze een boeiende relatie kunnen aangaan en vinden leeftijd niet het allerbelangrijkste. Bovendien zijn er ook wel ‘oudere’ mannen die vaak nog een late kinderwens hebben die ze nog niet kunnen of willen opgeven. Dus ook die biologische reden speelt soms mee.

Downdaten ?

Mannen zijn ook meer geneigd om een vrouw te daten met een lager opleidingsniveau. Vrouwen gaan minder gemakkelijk downdaten, zij vinden het vaak heel belangrijk om op hetzelfde niveau te zitten als hun partner. Voor mannen maakt dat gemiddeld minder een verschil. Dat maakt dat de vijver waar de mannen in vissen groter is dan die van de vrouwen.

Vanuit onze ervaring merken we ook dat hoogopgeleide vrouwen veeleisend zijn, zelfbewuster en niet tevreden met minder. Opleidingsniveau en intellectueel niveau zijn daar een belangrijk onderdeel van.

Zijn mannen dan minder kritisch ?

We merken inderdaad wel in de praktijk dat vrouwen hun verwachtingen redelijk hoog zetten, maar dat doen sommige mannen ook hoor. Wat wij bij Altēro doen is alle criteria één voor één bespreken om te begrijpen wat harde grenzen zijn en welke de  zachte grenzen zijn. Anders gezegd: waar is een afwijking bespreekbaar en op welke punten niet. Wij bespreken eerlijk de kansen bij elk van de criteria. Het staat onze leden immers vrij te kiezen wat ze zoeken, maar enige realiteitszin is soms wel aangewezen.

Hoe gaat de ‘matching’ in zijn werk ?

We kunnen  op basis van het uitgebreid gesprek een aantal elementen weerhouden die ons helpen om een juiste match te vinden. Er zijn verschillende aspecten die belangrijk zijn daarbij:  Zo zullen we mensen aan elkaar voorstellen die voldoende op elkaar lijken. Soort zoekt soort zegt men in de volksmond en voor een stuk klopt dat wel. De kans op een duurzame relatie is immers groter wanneer er voldoende gemeenschappelijke basis is tussen mensen, bvb. in sociale achtergrond, uiterlijk, opleiding etc. Tegenpolen trekken elkaar ook wel eens aan maar als de verschillen te groot zijn is het vaak ook niet meer werkbaar en worden de discussies en de ruzies fataal voor de relatie.

Daarnaast is ook de “relatiegeschiedenis” van mensen belangrijk. Welke ideeën, beelden, hebben we over een mogelijke partner. Onze ervaringen van kinds af spelen hierin een grote rol. Welk rolmodel hebben we gezien bij onze ouders ? Hoe waren de ervaringen met een eerste vriendje ? Welke impliciete en expliciete boodschappen kregen we mee over relaties en mannen en vrouwen ? Een specifiek aspect van onze relatiegeschiedenis waarvoor de laatste jaren veel aandacht is, is onze hechtingsstijl. Hoe we ons als kind hebben leren hechten aan een ouderfiguur bepaalt ook mee hoe we ons hechten en gedragen in relaties.

Tot slot is er nog onze persoonlijkheid. We zijn wie we zijn en onze persoonlijkheid is redelijk stabiel gedurende ons hele leven, dus we kunnen maar beter iemand kiezen die past bij onze persoonlijkheid en ons dus datgene kan bieden wat belangrijk is voor ons.

Wij vinden het belangrijk dat mensen zich bewust worden van al deze zaken zodat ze ook een bewuste keuze kunnen maken. Namelijk als je jezelf kent en je weet wat belangrijk is voor jou, dan kan je hiermee ook rekening houden in je partnerkeuze.

Waarom zouden mensen geld uitgeven aan een “relatiebureau” ?

Op de relatiemarkt vind je een aanbod van online datingbureaus en face-to-face bemiddelaars. Wat zoek je precies? Prijzen, aangeboden diensten, garanties en slaagkansen variëren immers sterk. De prijzen van online dating gaan tot 250 euro voor 6 maand en 400 euro per jaar. Face-to-face bemiddelaars vragen gemiddeld 500 tot 1.500 euro voor een jaarcontract. Daarbij beoordeel je zelf wat voor jou belangrijk is: controle op identiteit, anonimiteit, aantal kandidaten, psychologische screening, je privacy, enzovoort.

Altēro is niet bij de goedkoopste relatiebemiddelaars, maar zeker ook niet bij de duurste. We vragen een eerlijke en correcte prijs voor kwaliteit en een professionele service.  Onze methodiek is gestoeld op wetenschappelijke inzichten en meer dan 20 jaar ervaring in relaties.  Een grote hap uit ons budget gaat naar werving van nieuwe leden. Veiligheid en discretie zijn meerwaardes van onze manier van werken, die een kostenplaatje hebben.  Een nieuwe telefoon of een weekje Turkije kost evenveel als ons jaarcontract. Is de liefde dat dan niet waard ?

Tot slot

Hoe je je nieuwe relatie invult en hoe die evolueert is uiteindelijk kind van de situatie. Elke nieuwe relatie is immers een nieuw avontuur, geenszins te vergelijken met voorgaande relaties.

Een ideaal stappenplan is dus: Groeien – Beleven – Ontmoeten. Eerst leer je uit je oude situatie, je werkt aan je persoonlijke thema’s. Je weekt je los uit oude en vastgeroeste patronen en doet weer een stapje in de wereld “out there”. Dat betekent soms een nieuwe vriendenkring opbouwen of nieuwe interesses aanboren. En uiteindelijk ben je klaar om een nieuwe duurzame relatie aan te gaan, die alle kansen moet krijgen om gezond te kunnen groeien en niet gehypothekeerd mag zijn door onverwerkt verleden.

recente berichten

Altero datingbureau huwelijksbureau

11 mrt 2024

Kan je verliefdheid een handje helpen?

Altero datingbureau huwelijksbureau

22 feb 2024

Op liefde staat geen leeftijd

Altero datingbureau huwelijksbureau

16 feb 2024

Het relatiebureau altero viert 10-jarig bestaan!