terug naar overzicht

4 jul 2019

Single en op zoek naar een relatie – 6 tips

delen
Single en op zoek naar een relatie – 6 tips

Je bent single en je bent op zoek naar een relatie. Hoewel er vandaag heel wat hulpmiddelen zijn om de ideale partner te vinden, is het toch niet altijd vanzelfsprekend om telkens opnieuw de zoektocht aan te gaan. Je wordt teleurgesteld, je belandt in een rollercoaster van emoties en uiteindelijk ben je nog steeds alleen. Veronique van relatiebureau Altēro geeft enkele tips om je prins of prinses op het witte paard te vinden.

Word je eigen datingcoach in 6 stappen

Een nieuwe partner komt niet zomaar vanzelf jouw woonkamer binnengewandeld. Daar mag je al zeker van zijn. Je zal er dus tijd en energie moeten insteken. Elke ervaring is een stapje verder in de zoektocht naar een partner, zie een ervaring dus als iets wat je helpt in je zoektocht. Als single zijn er zes belangrijke factoren om rekening mee te houden als je op zoek bent naar een partner. Die lichten we even voor je toe.

1. Geef je zoektocht prioriteit en spaar tijd noch geld

Maak tijd vrij om te daten. Een partner zoeken is niet zomaar bijzaak of iets wat je tussendoor even doet. Je moet ermee bezig zijn en je moet er prioriteit aan geven. Maak je geen tijd voor een potentiële partner, dan zal je ook nooit de kans krijgen om gevoelens op te bouwen.

Je maakt tijd om elkaar te ontmoeten op verschillende locaties en in verschillende contexten. Zo kan je daten in de echte wereld, maar ook berichtjes sturen of lid worden van een datingapp, telefoneren met anderen, eens een relatiebureau bezoeken of op weekend gaan met singles. Je zal er dus ook geld in moeten steken, bijvoorbeeld voor een reisje of om eens een kleine attentie te geven. Daarmee moet je zelfs letterlijk investeren in het vinden van een partner.

Denk je op voorhand al dat het toch niets zal worden? Zo saboteer je je eigen geluk.

2. Vertrouw erop dat het zal slagen

Wat verwacht jij als je met iemand gaat daten? Vele singles hebben er vooraf al negatieve gedachten over waardoor ze zich niet echt hoopvol gaan gedragen. Op die manier ben je, zonder het te beseffen, zelf de saboteur van je geluk. Een persoon die vertrekt met de intentie om een gelukkig koppel te gaan vormen, zal dat ook uitstralen. Positieve gedachten creëren positieve daden. Wie er niet in gelooft, heeft geen kans. Wie wel gelooft, verdubbelt zijn slaagkansen.

3. Beperk je niet tot jouw ideaalbeeld

Heel wat singles weten wat ze willen. Vrouwen willen sowieso een man die groter is dan hen, mannen fixeren zich dan weer op vrouwen met maatje 38. Dat geven ze ook zo in bij hun voorkeuren op datingapps, bij relatiebureaus en zelfs tijdens feestjes richten ze zich enkel tot mensen die voldoen aan dat ideaalbeeld. Het lijkt zo misschien dat je sneller resultaat kan boeken omdat je meteen al een deel van de potentiële partners uitsluit. Maar wat als je net die ene soulmate aan de kant schuift die 2 centimeter kleiner is dan jij?

Probeer te focussen op de relatie die je met iemand kan ontwikkelen, niet op de persoon zelf. Hoe die relatie ontwikkelt, kan je pas te weten komen door het een kans te geven. Als een relatie goed is, zal je zien hoe oppervlakkig die vooropgestelde eisen zijn.

4. Loop niet te hard van stapel

Eindelijk is het zover, je hebt iemand gevonden met wie het goed klikt. Je bent dolenthousiast en je verwacht dan ook erg veel van de toekomst. Maar misschien zijn jouw verwachtingen wel anders dan die van je partner. Beginnende relaties worden al eens verkeerd ingeschat en als dan blijkt dat je partner er toch anders over denkt, kan je heel diep vallen. Als je te hard van stapel loopt, zie je bovendien de negatieve kantjes van je partner niet altijd. Als die na een tijdje naar boven komen, zal dat hard aankomen.

Beantwoord iemand niet van kop tot teen aan je ideaalbeeld? Schrijf hem of haar niet te snel af.

Een relatie is niet enkel liefde. Daarom is het belangrijk om de toekomst op een rationele en nuchtere manier te bekijken. Wees zeker niet te streng, schrijf niet te snel iemand af, maar probeer eens nuchter naar je relatie te kijken. Probeer stress te vermijden en ontwikkel een kalme, nuchtere visie voor de toekomst. Zo kom je niet voor onaangename verrassingen te staan en zo vermijd je verdriet.

5. Daten via een app? Of toch maar een relatiebureau? Kies wijs!

De manier waarop je een potentiële partner benadert, is belangrijk. Vandaag is er een waaier aan mogelijkheden om een partner te vinden. Voor de ene werkt een datingapp goed, de andere zal liever zijn partner zoeken op café. Sommige mensen hebben een groot sociaal netwerk waarin ze steeds nieuwe mensen leren kennen. Ook dat sociaal netwerk is een datingmiddel. Of denk aan een relatiebureau, sportclubs, hobby’s, datingapps, single-evenementen en groepsreizen: allemaal manieren om een partner te vinden.

Wat je verkiest, is voor iedereen anders. Iemand met een drukke carrière zal zich sneller laten helpen door een relatiebureau, terwijl een avonturier eerder een partner zal vinden tijdens een groepsreis voor singles. Sommige mensen zetten alles op alles via één middel, hoewel het zeker geen kwaad kan om meerdere middelen te gebruiken. Let dan wel op dat je door het bos de bomen nog ziet. Verken de middelen, experimenteer maar kies vooral wijs.

6. En dan nu … actie!

De laatste factor is actie, een factor die geldt voor de vijf voorgaande factoren. Ook al weet je perfect hoe je het moet aanpakken en welke houding je zal aannemen, zolang je geen actie onderneemt, zal er niets gebeuren.

Het gebeurt bijvoorbeeld heel dikwijls dat je iemand tegenkomt met wie je een klik voelt. Stiekem droom je dan van een mooie toekomst samen. Daar blijft het spijtig genoeg heel vaak bij. Daarom is het echt belangrijk om effectief actie te ondernemen. Alleen zo kan je te weten komen of die mooie droom ook werkelijkheid kan zijn. Onderneem je geen actie, zal je je steeds blijven afvragen of het iets kan worden en zo zal je jezelf alleen maar mentaal moe maken.

Giet een sausje actie over de vijf eerste factoren:

  • Hou elke week of elke maand een vaste avond vrij voor een mogelijke date, een single-evenement of een avondje chatten.

  • Vertrouw actief op slagen: vertel over je positieve houding aan vrienden en familie zodat zij je kunnen steunen.

  • Beperk je niet tot je ideaalbeeld door in apps en bij relatiebureaus de eisen niet te hoog te stellen.

  • Loop niet te hard van stapel, praat met iemand over de intense gevoelens die je hebt.

  • Wees actief met datemiddelen: voeg er eentje toe aan je arsenaal.

Lukt dat allemaal niet voor jou? Schakel dan een coach in, die kan je begeleiden en samen met jou actie ondernemen.

Veronique Van de Steen

Blog geschreven voor Sennetmagazine

recente berichten