gratis kennismaking

terug naar overzicht

15 dec 2022

Verleiden of verleid worden?

delen
Verleiden of verleid worden?

Ben jij een geboren verleider? Of laat jij dat karweitje over aan de tegenpartij? Heel wat mensen vragen zich af hoe je een goede verleider wordt. Sommige onder ons worden geboren met die natuurlijke flair, voor anderen lijkt het een hopeloze zaak. 

Verleiden en flirten heeft ook wel een negatieve bijklank. We denken spontaan aan “iemand beetnemen, iemand aan het lijntje houden….”.  Als Vlamingen zijn we geneigd ons niet te bemoeien met anderen. We zijn afstandelijk, spelen op veilig. Dat brengt rust, we zijn flirtgedrag immers niet gewend. Wanneer gedrag “ongepast” overkomt, nemen we er aanstoot aan. Maar deze collectieve gedachte heeft ons ook wel wat sociaal verlamd.

In wezen zijn “verleiders” niet knapper, grappiger of intelligenter dan anderen. Het zijn eerder “gelukzakken” die op een andere manier naar kansen en opportuniteiten kijken. Ze gaan anders om met tegenvallende resultaten.

Wat zou er gebeuren als we onze kijk op “verleiden” eens zouden omdraaien.

Herkaderen zeg maar. Stel dat we het woordje “verleiden” vervangen door “speelser, charmanter en spontaner reageren op je omgeving”. Iedereen kent de Italianen als charmeurs en verleiders. Maar eigenlijk zijn het mensen die op een geïnteresseerde en ongedwongen manier met elkaar omgaan. Verleiden betekent dus niet “een zelfverzekerde sexy verschijning” maar wel “een prettig contact”. Actief meedoen en inspelen op je omgeving. Ingaan op wat zich aandient. Aanwezig zijn in het hier en nu. Vaker ja zeggen… maar bovenal jezelf blijven.

Hypergamie of samen zijn met een rijkere partner is hot op de datingmarkt.

Wat zijn de nodige eigenschappen om “spontaner” te reageren op je omgeving?

In eerste instantie kwetsbaarheid. Kwetsbaarheid maakt je menselijk èn aantrekkelijk. Niets is zo charmant als een rood blosje of een oprechte glimlach. Maar ook openheid, onzekerheid en nieuwsgierigheid zijn belangrijk. Eigenschappen die we allemaal hebben, maar soms wel proberen verdoezelen uit angst om de verkeerde boodschappen te geven.

Flirten is voor iedereen weggelegd, maar het vraagt wel wat oefening. Herkader je negatieve gedachten, laat je angsten even achterwege, breng je focus naar buiten en ga in op wat zich aandient. Verleiding impliceert ook wel wat tegenstrijdigheid. Tegenstrijdigheid is ondoorgrondelijk, fascinerend en verwarrend, vb. hard en teder, spiritueel en nuchter. Een beetje atypisch zijn maakt je interessanter. Ook vrije mensen zijn vaak aantrekkelijker. Stop dus met pleasen en je aanpassen. Wees echt en verrassend.

Maar een nieuwe partner ‘verleiden’ is natuurlijk niet zo eenvoudig. Wanneer een date misloopt of het verhoopte resultaat blijft uit, heeft dat uiteraard niet enkel te maken met je verleidingskunsten. Omstandigheden en randvoorwaarden kunnen bijdragen of afbreuk doen aan het verleidingsproces, maar op zich zijn ze onvoldoende om iemand op jou verliefd te laten worden. Neem bijvoorbeeld rijkdom. Indien geld gelukkig zou maken in de liefde, zou de wereld er helemaal anders uitzien. Echt verliefd worden doe je niet op materiële dingen, je wordt verliefd op een persoon met een hart. Rijkdom en luxe kunnen de aantrekkelijkheid van iemand wel vergroten. Het blijft belangrijk de vraag te stellen: wat blijft er over van de verliefdheid als de materiële goederen verdwijnen? Zou jij een partner willen die verliefd is op jouw bezittingen of op jou en wie je bent ?

Hier volgen enkele tips die je kunnen bijstaan tijdens het daten:

- Stop met Ja knikken. Het altijd eens zijn werkt niet.

- Geef niet te veel weg, probeer niet te overtuigen

- Geef suggesties en hints, dat werkt prikkelend

- Blijf niet in het oppervlakkige hangen

- Blijf jezelf

- Wees eenvoudig

- Wees aangenaam

- Wees verzorgd

- Wees stipt

- Wees discreet met al je persoonlijke problemen

- Vergelijk niet met je ex

- Praat niet te veel over je werk of over het verleden

- Praat over je levensprojecten

- Domineer het gesprek niet

- Doe moeite om de andere te ontdekken

- Limiteer het roken

- Hou je telefoongesprekken kort

- Wees positief

- Laat vooroordelen even achterwege

- Laat de andere minstens evenveel aan het woord

- Vraag niet te snel naar een volgende afspraak

- Laat je leiden door je gevoelens

- Wees eerlijk

Niet panikeren bij een moment van stilte. Elke stilte geeft je de kans om een nieuwe wending aan het gesprek te geven. Mogelijk een verdieping.

Conclusie? Het geheim van verleiden zit tussen je oren. Het is een bepaalde manier van naar kansen en tegenslagen te kijken. Eens je die ingesteldheid hebt aangenomen, is het een kwestie van communicatie. Verbale en niet verbale communicatie. En dat is een competentie die je kan aanleren.

Het Altēro team