terug naar overzicht

10 jul 2023

Welk dekseltje past op mijn potje?

delen
Welk dekseltje past op mijn potje?

Misschien deed je onze liefdestypetest en ben je benieuwd naar het vervolg? Want wie past nu bij wie? Wat zoeken al die liefdestypes nu precies in de liefde? We gaan even terug naar de 4 liefdestypes van antropologe en psychologe Helen Fisher (uit: Waarom hij? Waarom zij?) en bekijken vervolgens wat dit voor jou en je liefde betekent.

Luistervinken bij Moeder Natuur

Onze persoonlijkheid wordt onder andere bepaald door verschillende genen die op elkaar inwerken. Deze natuurlijke stoffen beïnvloeden ons gedrag en zorgen samen voor bepaalde gedragspatronen. Zo komt het bvb. dat iemand creatief, nieuwsgierig en spontaan is, en iemand anders net eerder loyaal, behoedzaam en traditioneel is. Fisher bracht vernieuwende inzichten in de relaties tussen bepaalde stoffen in ons lichaam die onze persoonlijkheid mee bepalen én de keuze van onze partner!

De vier types

Er werden vier verschillende liefdestypes bepaald: de Verkenner die wordt gedreven door avontuur, de Bouwer die familie op de eerste plaats heeft staan, de Regelaar die eruit stijgt  omwille van zijn intelligentie en de Onderhandelaar die valt voor hartstocht. Ieder van ons heeft de vier types in zich maar bij de meeste mensen springen er zowel een primair als een secundair type uit. Sommigen hebben een dominant primair type, waar anderen een primair en secundair type in gelijke mate op de voorgrond hebben staan.

Door wie worden we dan aangetrokken ?

Bepaalde persoonlijkheidstypes of liefdestypes leiden ons naar een specifieke liefdespartner. Ook al blijft het een onopgeloste vraag  hoe twee persoonlijkheden best gecombineerd kunnen worden, toch blijkt dat sommige types elkaar zoeken, vinden en ook in de lange termijn duurzaam samen kunnen zijn. Een leuke materie dus om verder te onderzoeken. Het maakt ook niet uit of je alleenstaande bent of in een relatie, het is gewoon interessant om te weten of je je herkent in de grote statistieken…. of net niet.  Ben je vergeten welk type je was of je wil de test toch graag even doen ? en je ontvangt vandaag nog een mailtje met de aanduiding van jouw liefdestypes.

Verlokkende woorden

Elk liefdestype gebruikt bepaalde woorden bij de beschrijving van zichzelf en de verwachtingen omtrent een partner. Woorden zijn in feite een soort “verbale elektriciteit”.  Bij een eerste date, of bij het lezen van een profiel, worden we onbewust afgeleid door woorden die ons leiden naar bepaalde persoonlijkheidstypes. Dat noemen we dan “de chemie van het daten”.

De chemie van het daten per liefdestype

We gebruiken veel aspecten van ons temperament én van onze ervaring bij het opbouwen van een relatie. Bovendien veranderen relaties, ze groeien, rijpen, verdiepen, … en inderdaad, sommige lopen spaak.

Uit de studie van Fisher blijkt dat sommige types van nature meer neigen naar andere types en vermoedelijk zijn deze combinaties ook harmonieuzer. Maar in sé kunnen alle combinaties werken. Elke combinatie van 2 partners heeft positieve kanten en valkuilen.

Laten we één voor één de types opnieuw onder de loep nemen en telkens naar de meest voorkomende combinaties kijken. We starten met de verkenner.

De Verkenner gaat op zoek naar een partner om mee te spelen, een andere Verkenner dus.

Verkenners zoeken iemand die mee op avontuur wil. Als twee verkenners een koppel vormen, doen ze graag dingen samen. Beiden zijn nieuwsgierig, hebben veel interesses, blijven bewegen op alle vlakken, zijn gevoelig voor wereld om zich heen en houden van prikkeling van de zintuigen. Twee verkenners kunnen dus samen veel lol beleven. Beide hebben iemand gevonden die zich even hard wil amuseren als ze zelf gedroomd hadden. Verkenners zijn over het algemeen vrijgevig, inschikkelijk en optimistisch. Ze zullen dus niet snel zeuren en kunnen gemakkelijk omgaan met spanningen. Aan de andere kant bestaat het risico dat twee verkenners elkaar opbranden, dat ze het gevoel hebben dat ze het allemaal hebben gehad en ze de neiging hebben om te vertrekken als de nieuwigheid eraf is.

De Bouwer gaat op zoek naar een helpende partner, een andere Bouwer dus.

Bouwers zoeken een stabiele voorspelbare medespeler, iemand die hun trouw aan gezin en traditie delen. Ze streven naar een huwelijk of vaste relatie en gaan minder vaak scheiden. Zij voelen zich dus veel meer aangetrokken tot andere bouwers dan tot alle andere typen. Ze denken concreet, houden van feiten en vertrouwen erop. Ze praten graag met elkaar over mensen, sport, politie, over koetjes en kalfjes… Ze bouwen graag een gemeenschappelijke, stabiele vriendenkring op. Veiligheid is belangrijk voor hen. Ze gaan dus niet impulsief om met geld, hun daden of hun gevoelens. Bouwers zullen elkaar tenslotte respecteren omwille van hun gedeelde waarden.

Als twee bouwers problemen krijgen op termijn heeft dat meestal te maken met het feit dat ze vinden dat hun manier van doen “de juiste” is en dat ze koppig kunnen zijn wat betreft hun persoonlijke normen.

De Regelaar gaat op zoek naar partner voor de geest, een Onderhandelaar dus.

Hoewel onderhandelaars en regelaars uiterst verschillende persoonlijkheden hebben, voelen deze typen zich vaak tot elkaar aangetrokken. Ze zoeken naar een partner met dezelfde doelen en voeren diepere gesprekken. Regelaars worden aangetrokken tot mensen die alternatieven afwegen, actief luisteren, en die over scherpe sociale vaardigheden beschikken. Ze zoeken een partner met het hart op de tong, iemand die inschikkelijk is en die inlevingsvermogen heeft, de onderhandelaar dus. Ook samen beslissingen nemen doen ze goed. De onderhandelaar zal alle aspecten zorgvuldig afwegen en de regelaar heeft de daadkracht om tot beslissingen over te gaan. Ze nemen zelf graag de touwtjes in handen. Ze kunnen erg romantisch zijn en zoeken een stabiele relatie. Regelaars willen vrijheid krijgen, maar geven zelf ook partnervrijheid, iets wat de onderhandelaar weet te waarderen.

Deze combinatie wordt vaak beschouwd als het klassieke voorbeeld van hoe tegenpolen elkaar aantrekken. Als een regelaar en een onderhandelaar hun hoofd en hart kunnen samenbrengen kunnen ze een geweldige combinatie vormen. Maar verschillen kunnen uiteraard ook ergernissen en discussies met zich meebrengen. De regelaar kan bvb. ongeduldig worden over de intuïtieve kant van de onderhandelaar terwijl deze laatste zich stoort aan de nuchterheid en rationaliteit van de regelaar.

De Onderhandelaar gaat op zoek naar een partner voor de ziel, een Regelaar dus.

Onderhandelaars zoeken een intieme, diepe, betekenisvolle band. Ze willen in harmonie leven met hun partner en zoeken naar duurzaamheid in hun relatie. Onderhandelaars zijn populair bij alle types en hebben dikwijls een grote keuze aan partners. Ze delen hun diepste gevoelens en zijn romantisch. Ze willen in hun eigen behoeften gerespecteerd worden en houden bijgevolg dus niet van plakkerige of veeleisende mensen.

Zoals hierboven reeds beschreven vinden zij hun behoeften vaak vervuld bij de regelaar. Dus wat in de voorgaande combinatie beschreven staat geldt uiteraard hier ook voor de onderhandelaar.

Fisher vermoedt dat bovenstaande combinaties harmonieuzer zijn en duurzamer op lange termijn, maar dat is stof voor verder onderzoek, zo stelt ze. Slechte combinaties bestaan in elk geval niet. Elke combinatie heeft namelijk zijn eigen goede en slechte momenten.

christin-hume-610U5teI5B4-unsplash-1-scaled.jpg

Enkele tips bij het daten

Je kan natuurlijk niet op je eerste date vragen of je nieuwe vriend(in) zijn of haar liefdestype wil laten bepalen. Maar na wat doorvragen kom je er snel genoeg achter. Wil je je kansen optimaliseren? Dan komen hier enkele tips voor jou:

  • Wil je een Onderhandelaar veroveren? Praat over dingen die hen écht bezighouden, over hun ideeën en gevoelens. Geef jezelf ook bloot.

  • Wil je een Verkenner veroveren? Overlaad Verkenners niet met details, moraliseer niet, wees speels. En heb je eenmaal een relatie, zie dan de positieve kant van de ruimte die een Verkenner je geeft.

  • Wil je een Bouwer veroveren? Bouwers zijn dol op feitjes en weetjes. Vraag dus door naar alle details en je bezorgt hem of haar een geweldige avond. Waardeer de loyaliteit en stabiliteit van de Bouwer.

  • Wil je een Regelaar veroveren? Knoop interessante gesprekken aan met enige diepgang. Wees logisch en duidelijk en vermijd onzinpraatjes. Toon zelfvertrouwen. Af en toe een scherpzinnige opmerking tussendoor vinden Regelaars leuk. Dat houdt ze scherp.

Conclusie

Ondanks alle pogingen om de liefde vanuit wetenschappelijke inzichten te bevatten, blijven de processen van verliefdheid en liefde voor een deel hun geheimen behouden.Waarom we eerder op de ene en niet op de andere vallen, werd volgens de wet van de grote cijfers bepaald en weergegeven in deze vier verschillende liefdestypes. Maar het onderzoek levert geen uitsluitsel over waarom we soms verliefd worden op ‘de verkeerde’. Of waarom het maar niet lukt om op die andere persoon verliefd te worden, ondanks het feit dat alle kaarten goed zitten. En misschien maar goed ook. Verliefdheid en liefde horen tot de meest menselijke aspecten van ons Mens-zijn en mensen blijven tenslotte nog altijd mensen…

Het altēro team

recente berichten