Deze website gebruikt cookies ifv de functionaliteit van de website.

terug naar overzicht

24 mei 2023

Zelfacceptatie: wees lief voor jezelf.

delen
Zelfacceptatie: wees lief voor jezelf.
'“Als ik een welbepaalde mooie kei zoek, dan vind ik die nooit. Maar als ik gewoon om me heen kijk, dan zie ik dat het strand vol mooie keien ligt” Henry Moore (beeldhouwer)'

Zelfacceptatie

Zelfacceptatie betekent stoppen met trachten iemand anders te zijn en jezelf aanvaarden precies zoals je bent. Je wordt niet je “gewenste persoon”, je bent wie je bent met je sterktes en valkuilen, met je troeven en aandachtspunten. Je bent een mens en niemand is perfect.

Zelfacceptatie is een voorwaarde om jezelf graag te zien, maar ook om anderen graag te (kunnen) zien. Zelfacceptatie is de basis voor een gelukkig leven. Je voelt je niet onzeker, je voelt je niet imperfect. Je voelt dat je dicht bij jezelf staat en dat je goed bent zoals je bent.  En dat is een heerlijk gevoel. Door jezelf te leren accepteren til je je leven naar een hoger niveau. Je maakt bewust keuzes, zonder je te laten tegenhouden door onzekerheden en twijfels. Zelfacceptatie is geen eenvoudig of snel proces. Het vergt geduld, mildheid en vertrouwen.

Grote valkuilen

Het idee “Ik moet eerst veranderen, daarna kan ik mezelf accepteren zoals ik ben”, is een grote valkuil. Wie zo denkt, doet niet aan acceptatie. Want eigenlijk werkt het net omgekeerd: eerst moet je jezelf accepteren zoals je bent en vervolgens kun je verder groeien. Door een gedeelte van je persoonlijkheid af te keuren, versterk je dat gedeelte alleen maar. Als ik mezelf bijvoorbeeld elke dag “veroordeel” en zeg dat ik dom ben, dan word ik daar echt niet gelukkiger van, enkel gefrustreerder. Maar als ik accepteer dat ik niet altijd even bijdehand ben, komt er rust. Het is een acceptatie van hoe de dingen nu éénmaal zijn. Weg is de weerstand, weg is de negatieve zelfkritiek en gedaan met het slechte gevoel over mezelf.

Trap ook niet in de valkuil dat als je jezelf accepteert zoals je bent, je nooit verandert. Zo werkt het niet. Je blijft altijd groeien, je blijft veranderen, dat hoort gewoon bij het leven. Begin ermee je persoonlijkheid en karakter te accepteren. Groei daarna verder in de richting die je wilt. Blijf dicht bij jezelf, dat is altijd het beste.

Eerst perfect willen zijn voordat je gelukkig kunt zijn, is een doodlopend straatje. Het gaat nooit gebeuren. Accepteer je sterke punten, maar ook je tekortkomingen. Iedereen heeft ze, ook jij. De snelste weg naar verandering is te accepteren wie je bent en rekening houden met je unieke persoonlijkheid. Wees jezelf, niemand anders gaat dat voor je doen!

De realiteit die we zien om ons heen, is een zicht door onze eigen bril. We dragen immers allemaal een bril van overtuigingen en angsten. Daarom reflecteert onze wereld hoe we er vanbinnen aan toe zijn. Als ik geloof dat de wereld tegen mij is, zal ik dat overal bewezen en bevestigd zien. Maar als ik nu eens zou geloven wat een geluk ik heb, hoe de wereld me toch goedgezind is…. dan zou ik dat in veel situaties herkennen. En zou dat geen fijne vertrekbasis zijn? We zien onze eigen overtuigingen, onze denkbeelden, ons gedrag en onze gedachten in de wereld om ons heen. Dat besef is de allerbeste remedie tegen slachtofferschap.

Single zijn

Wat geldt voor jezelf, geldt ook voor je omstandigheden. Je bent single en dat is niet je gewenste situatie? Aanvaard je single zijn zolang het daar is, veroordeel het niet, accepteer het als je tijdelijke situatie.

Het is inderdaad makkelijker gezegd en gedaan als je “bewust single” bent en tevreden bent met je singleschap. Het wordt al een stuk moeilijker voor wie eenzaam is en eigenlijk graag een warme vaste relatie wil. Maar ook in die situatie gaan bovenstaande stellingen op. Jezelf accepteren zoals je bent is de juiste basis om een nieuwe kennismaking tegemoet te gaan. Zo ben je 10 maal “aantrekkelijker” dan wanneer je er de voorkeur aan geeft jezelf af te breken of jezelf te zien als een slachtoffer.

De bril van zelfacceptatie is veel milder dan je gewone bril en laat toe mensen om je heen te leren kennen vanuit mededogen, openheid en aanvaarding (wat niet hetzelfde is als berusting). Een zoektocht naar de “perfecte” partner opstarten is zinloos en maakt je alleen maar ongelukkig. Wanneer je iemand leuk leert kennen en er is een echte klik, dan wordt die nieuwe partner als vanzelf perfecter voor jou wanneer je naar hem/haar kijkt door je nieuwe bril van zelfacceptatie,….

En zo merk je ineens een nieuwe mooie kei op te midden van het grote keienstrand ;-)

Het altēro team

recente berichten

Altero datingbureau huwelijksbureau

11 mrt 2024

Kan je verliefdheid een handje helpen?

Altero datingbureau huwelijksbureau

22 feb 2024

Op liefde staat geen leeftijd

Altero datingbureau huwelijksbureau

16 feb 2024

Het relatiebureau altero viert 10-jarig bestaan!