Deze website gebruikt cookies ifv de functionaliteit van de website.

terug naar overzicht

10 nov 2022

Geld en Gelukkig zijn

delen
Geld en Gelukkig zijn

We denken of dachten allemaal wel eens: “Stel dat ik het grote lot zou winnen, dan zou ik…. “ Of “Stel dat ik nu eens echt genoeg geld had, dan zou ik…..” Het winnen van de jackpot maakt in eerste instantie gelukkig. Zeker wanneer mensen hierdoor de kans krijgen om hun droom te realiseren. Echter na verloop van tijd keert iedereen terug naar het dagdagelijkse en dooft het gelukseffect van het winnen van de loterij snel uit. Hoe komt dat? En wat maakt dan wel gelukkig?

Geld. Iedereen is ermee bezig, elke dag opnieuw.

In onze wereld wordt het allermeest over geld gesproken. Het is de pasmunt in onze economie. Maar geld doet nog veel meer. Geld heeft zoveel negatieve en dodelijke effecten op onze mensheid. Het is letterlijk het slijk der aarde. Geld is ook wel verbonden aan gelukkig zijn. Of beter gezegd: geld creëert de omstandigheden waarin het makkelijker is om gelukkig te zijn.

Geld creëert immers gemak. Natuurlijk hebben we eerst voldoende voedsel, drank en een dak boven ons hoofd nodig. Maar nadien brengt geld enkel ‘convenience’. Vandaar de treffende vraag: maakt geld wel gelukkig en wat is de relatie tussen geld en gelukkig zijn. We bouwen het antwoord op:

Geld draagt bij tot gelukkig zijn.

Geld is nodig om in je basisbehoeften te voorzien, als eten, drinken en beschutting. Volgens de Vlaamse gedragseconoom Jan-Emmanuel de Neve is er een duidelijk relatie tussen geld en inkomen. Landen met lage geluksscores hebben ook veel lage inkomens. Er is dan niet altijd voldoende geld om in de basisbehoeften te voorzien.

Eens de basisbehoeften voldaan zijn, daalt de relatie tussen geld en gelukkig zijn sterk.

Uiteraard opent geld deuren tot bvb. intellectuele ontwikkeling en opleiding. Je specialiseren of je inschrijven aan buitenlandse universiteiten kost “stukken van mensen “ (let op het mooie spreekwoord). Ook onze gezondheidszorg heeft een aardig prijskaartje en is rechtstreeks verbonden met gelukkig zijn.

Volgens Nobelprijswinnaar Daniel Kahneman bestaat het ideale inkomen. Of je dan ook echt gelukkig bent, hangt uiteraard van meer factoren af. Andere stemmen beweren dat het ideale inkomen niet bestaat, het is voor iedereen anders. We passen onze gedragspatronen immers aan zodra we meer verdienen, maar gelukkiger maakt het ons alvast niet.

Wat we wel vaststellen is dat hardwerkers en grootverdieners na verloop van tijd minder gaan werken net met de bedoeling om gelukkiger te worden.

Mensen worden gelukkig van andere dingen, niet van geld.

Een goede gezondheid, een sociaal leven, erkenning maar zeker ook: betekenis en zingeving. De onderliggende doelstelling kan allerlei zijn: bijdragen tot een beter milieu, een gezondere planeet, gelijke kansen voor iedereen, dierenrechten etc. Betekenis en zingeving maakt ons als mens gelukkig.

Er is er echter eentje die nog hoger staat op de ladder der geluksbrengers, en dat is liefde.

Liefde mogen ontvangen maar ook liefde kunnen geven. Alle andere ingrediënten van geluk verkleuren onder de schijn van liefde. Liefde kennen in je leven is de allergrootste geluksbrenger die zelfs compenseert voor heel wat andere tekorten of gemissen. Wie dat niet weet of ervaart, leeft een armoedig leven. Maar liefde heb je nooit alleen. Liefde veronderstelt dat je met twee bent. Liefde veronderstelt een relatie.

Of het nu een ouderrelatie, partnerrelatie, vriendschapsrelatie, klantenrelatie, relatie met je huisdier betreft…. Het maakt niet uit. Liefde is de essentie van ons leven en maakt ons gelukkig. Elke dag opnieuw. En dat is voor ons ook de reden geweest om Altēro op te richten, de wens om mensen gelukkig te maken.

Het Altēro team

recente berichten

Altero datingbureau huwelijksbureau

11 mrt 2024

Kan je verliefdheid een handje helpen?

Altero datingbureau huwelijksbureau

22 feb 2024

Op liefde staat geen leeftijd

Altero datingbureau huwelijksbureau

16 feb 2024

Het relatiebureau altero viert 10-jarig bestaan!