Deze website gebruikt cookies ifv de functionaliteit van de website.

terug naar overzicht

1 jul 2022

Interview in Primo Magazine: Matchmaker Veronique over de eerste date!

delen
Interview in Primo Magazine: Matchmaker Veronique over de eerste date!

Vroeger was het wellicht makkelijker en waren de krijtlijnen duidelijker wat betreft verwachtingen en de regels die je als vrouw en man in acht diende te nemen. Voor wie nu op een eerste date gaat, is het een stuk ingewikkelder en heb je dikwijls zo veel opties dat je nog amper weet waar je je dient aan te houden, zeker op wat oudere leeftijd. ‘Dat betekent niet dat dating eti[1]quette niet meer belangrijk zou zijn’, zegt Veronique Van de Steen, die het matchmaking- en relatiebureau Altero leidt en onder meer mensen adviseert bij eerste dates. ‘Onze mensen bereiden we daarop voor, maar het is vooral een probleem voor zij die een blind date aangaan, reageren op een advertentie of een afspraak maakten via een datingsite.’

Het probleem is al waar je moet afspreken voor een eerste date. De bioscoop of een restaurant? Samen naar zee of enkel iets gaan drinken?

VAN DE STEEN: Hoe summier ook, als je een eerste afspraakje maakt, zal je van hem of haar wel al iets weten. Ga dus na of jullie gedeelde interesses hebben en welke activiteit jullie eventueel samen kunnen doen. Maar ga daar voor de eerste keer niet te ver in. Maak er geen daguitstap van, want dan zit je daaraan vast, ook als het tegenvalt. Spreek af voor een wandeling, ga een koffie drinken of bezoek een museum. Doe iets wat een aanleiding kan zijn om indrukken en ervaringen uit te wisselen en te delen, maar zonder dat al te persoonlijk te moeten spelen. Praat over wat je ziet of hoort, wat je raakt. Zo leer je elkaar op een spontanere manier beter kennen. Een restaurantbezoek raad ik af. Dan zit je uren tegenover elkaar en op een eerste date ben je daar nog niet aan toe. Ga je pakweg naar een museum, kan je daarna en als het klikt wel nog voorstellen om iets te gaan drinken, maar hou het vooral leuk en zonder iemand het gevoel te geven dat je al te grote verwachtingen hebt. Elkaar beter leren kennen en het ontwikkelen van wederzijds respect is iets wat organisch en ongedwongen moet groeien.

Een veelgemaakte fout is op een eerste date praten of klagen over je ex. Dat is not done. Iedereen, zeker al wat oudere mensen, hebben leuke maar ook minder leuke levenservaringen, wellicht ook op relationeel vlak, maar een eerste date is niet de gelegenheid om het daarover te hebben. Een eerste date moet leuk en luchtig zijn. Bovendien zijn mensen eens ze van wal steken over hun ex, dikwijls niet meer te stuiten en blijven ze er maar over doorzeuren waardoor die eerste date verzandt in een monoloog. Dat is allesbehalve aantrekkelijk. Vorige relaties en exen zijn dus taboe. Je wil de ander toch het gevoel geven dat je met hem of haar hebt afgesproken omdat zij of hij je als persoon interesseert, niet omdat je een klaagmuur nodig hebt. Op een eerste date moet je je ook niet al te familiair gedragen.

Hoe gedraag je je het best op een eerste date?

Noem iemand niet meteen ‘schatje’ of ‘liefje’ zonder meteen al te formeel te worden. Je moet elkaar benaderen en behandelen als gelijken, met wederzijds respect. Raak de ander ook niet meteen aan. Mannen zijn daartoe geneigd, ook op een eerste date, veel vrouwen hebben daar een afkeer van. Een eerste date kan ook positief zijn zonder handjes vasthouden. Dram ook nietdoor over persoonlijke gegevens. Een date is geen sollicitatiegesprek en je hoeft niet op de feiten vooruit te lopen. Weten of iemand al dan niet een universitair diploma heeft, zegt nog niks over die vrouw of man als mens. Misschien had je je voorgenomen enkel nog een persoon in je leven toe te laten die gestudeerd heeft of een hoge functie heeft terwijl het met die date, die daar mis[1]schien niet aan beantwoordt, toch klikt. En daar gaat het toch om? Om dezelfde reden kan je beter ook niet te veel doorbomen over persoonlijke principes of politieke overtuigingen. Hou het bij aangenaam oogcontact, zonder staren, gebruik humor zonder evenwel de plezante nonkel te willen uithangen. En leg je gsm weg, behalve wanneer dat om bepaalde redenen niet kan. Dan zeg je dat ook bij het begin van de date.

Een probleem is betalen. Hoe pak je dat aan?

Het is een gevoelige betalingsdans geworden. Voor oudere mensen is het doorgaans eenvoudiger, want dan gaat men er veelal van uit dat de man betaalt, zeker als het enkel om een drankje gaat. Voor wie die oude regel niet volgt, ligt het moeilijker, want enerzijds wil je niet opdringerig doen, anderzijds kan je krenterig overkomen als je er een discussie van maakt. Je kan ook vooraf afspreken om te delen, zonder daarom alles gedetailleerd uit te rekenen. Als zij een cola drinkt van 3 euro en jij een koffi e van 2,5 euro, kan je nog altijd gewoon elk de helft betalen. Ik herinner me een dame die door haar date werd gevraagd 1,5 euro meer te betalen dan hij, want haar drankje was iets duurder. Die vrouw voelde zich behoorlijk geschoffeerd. Nu, door de emancipatie is het voor mannen wel erg moeilijk geworden zich nog als gentleman op te stellen, want waar eindigt hoffelijkheid en beginnen machismo en seksisme? Het lijkt me aanbevolen om wederzijds je gezond verstand te gebruiken, aan te voelen wat de situatie en persoon met wie je afsprak vereisen en voor de rest te doen wat je denkt dat goed is. Ook nu weer streef je spontaneïteit na, geen dwangsituaties. Veel vrouwen zijn dan wel vrijgevochten, dat neemt niet weg dat ook zij nog bepaalde traditionele waarden kunnen appreciëren.

Kan je op een eerste date al over seks praten?

Seks is belangrijk in een relatie maar geen onderwerp om al meteen aan te snijden, behalve als uit jullie contacten vooraf al is gebleken dat daar wederzijdse interesse voor is. Een eerste date is in de eerste plaats een gelegenheid om elkaar te leren kennen en al meteen over seks willen praten, lijkt me geen goeie aanpak als je uit bent op een duurzame relatie. Van mensen die, soms onder invloed van alcohol, al na hun eerste date seks hadden, hoor ik dikwijls dat men achteraf spijt heeft dat het op dat vlak zo snel is gegaan, omdat daardoor het bijzondere en het unieke van de eerste keer seks, die eerste keer echte intimiteit samen, voor een groot deel verloren gaat.

Soms blijkt bij de date dat de ander ouder of fysiek anders is dan verwacht, omdat hij of zij oude foto’s heeft gebruikt of zelfs ronduit heeft gelogen. Hoe vang je dat op?

Door eerlijk te zijn en op een beleefde wijze aan te geven dat je op het verkeerde been bent gezet en een dergelijke manipulatie niet apprecieert. Wijs er de ander op dat hij of zij zichzelf daarmee in de voet schiet, want als iemand in werkelijkheid 10 jaar ouder of 20 kg zwaarder blijkt, zal de andere partij zich uiteraard bedrogen voelen. Moet je daarover doorbomen? Nee, maar maak wel meteen duidelijk dat je je daar bewust van bent. Het kan een breekpunt zijn, maar ga je toch door met die date, kan het altijd nog meevallen en toch een goed contact ontstaan. Iemand na een eerste date afwijzen hoeft trouwens geen drama te zijn, zo lang je eerlijk en ondubbelzinnig bent en geen twijfel laat bestaan over het feit dat je je met die man of vrouw geen toekomst kan voorstellen. Dat betekent niet dat je alle contact moet verbreken. Je kan op een ander niveau toch een verbinding hebben, bijvoorbeeld onder de vorm van vriendschap. Aan de andere kant moet je ook niet te open zijn.

Waarom niet?

Op een eerste date moet je bijvoorbeeld niet alles vertellen over eventuele gezondheidsproblemen. Daar is later nog tijd genoeg voor, al mag je er ook weer niet té lang mee wachten. Had je pakweg ooit kanker, moet je dat toch vertellen voor de relatie echt serieus wordt. Misschien had de ander een partner die aan kanker stierf en wil hij of zij dat niet een tweede keer meemaken. Zonder dat uit te vergroten, kan je daar wel transparant over zijn. En wil je na een eerste date niet verder, laat de ander niet zomaar in de kou staan. Het is onbeschoft om niets te laten weten, al is het maar via een berichtje waarin je kort uitlegt waarom je geen verbinding voelt en geen vervolg wil. Behandel de ander zoals je zelf behandeld wil worden.

En hoe presenteer je jezelf tijdens je date? In avondjurk en driedelig pak?

( lacht ) Nee, maar wel verzorgd. Dat lijkt vanzelfsprekend, maar op dat vlak gaat het vaker fout dan je zou verwachten. Verzorg je kapsel, draag verzorgde kledij zonder etens- of andere vlekken, zorg voor propere handen en gepoetste tanden. De eerste indruk is belangrijk en je wil de ander toch het gevoel geven dat je voor hem of haar enige inspanning hebt gedaan. Uit respect, niet per se om te verleiden of te overdonderen. Overdrijf niet, ook niet op andere vlakken, want dat komt al snel over als opscheppen. Op een eerste date moet je niet meteen uitpakken met foto’s van je huis of auto. Geef de ander voldoende ruimte om zich te uiten en aan bod te komen en luister echt, met interesse en zonder onderbreken. Dat werkt uiteraard in beide richtingen. Het gaat er immers om nieuwsgierigheid te wekken. En goesting in een volgende afspraak.

Tekst: Dominique Trachet voor Primo Magazine

recente berichten

Altero datingbureau huwelijksbureau

16 feb 2024

Het relatiebureau altero viert 10-jarig bestaan!

Altero datingbureau huwelijksbureau

9 jan 2024

Ontdek nu wat mannen aantrekkelijk vinden bij een vrouw

Altero datingbureau huwelijksbureau

16 nov 2023

Ontdek welke factoren belangrijk zijn om een duurzame relatie aan te gaan!